Monesta suomalaiskodista käsisammutin puuttuu kokonaan, tai sitä ei ole tarkastettu suositellun kahden vuoden sisällä. Asia selviää LähiTapiolan kyselystä, johon vastasi kaikkiaan 1 196 suomalaista 15–74-vuotiaasta väestöstä. Vastaajista vain 600 kertoi, että kotoa löytyy vähintään yksi palosammutin. Maaseudun haja-asutusalueilla palosammuttimia löytyy kodeista useammin kuin pääkaupunkiseudulta.
Hieman yli puolet heistä, joilla palosammutin löytyi kotoa, kertoo tarkastuttaneensa kotitalouden sammuttimen kuluneen kahden vuoden aikana, kuten pelastusalan ammattilaiset suosittelevat. Kolmannes vastasi, että tarkastuksesta on pidempi aika tai sitä ei olla tehty ollenkaan. Pieni osuus vastaajista kertoo, etteivät he tienneet, että palosammutin ylipäätään on syytä määräajoin tarkastuttaa.
Suomessa kotitaloihin ja asuntoihin ei ole pakollista hankkia palosammutinta, mutta sillä voi varmistaa kodin paloturvallisuutta. Monissa veneissä sen sijaan sammuttimet ovat pakollisia.
Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
Viranomaisten määräämien sammutinten tarkastusväliä ja huoltoa ohjaa sisäministeriön asetus. Palosammutin tulee tarkastuttaa aina, jos sitä on vähänkään käytetty. Tarkastus on hyvä tehdä vuoden välein, jos sammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle. Kodin sisätiloissa pidettäville käsisammuttimille riittää kahden vuoden välein tehty tarkastus, jonka tekee valtuutettu sammutintarkastaja, kertoo LähiTapiolan turvallisuuspäällikkö Sami Sallinen.
– Erityisesti, jos sammutin on ollut talven kylmässä kesämökissä tai ajoneuvossa, on se syytä tarkastuttaa ammattilaisella. Lämpötilan vaihtelun vuoksi sammutin on saattanut menettää painetta, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen toimintakykyyn. Myös veneissä tarkastus tulee tehdä vuosittain kosteuden takia, Sallinen sanoo tiedotteessa.
Lain mukaan käsisammutin pitää olla veneessä, jos siinä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Matkailuautoissa ja -vaunuissa sammuttimelle ei ole nykyisin lakisääteistä pakkoa, mutta vakuutusyhtiöiden suojeluehtojen mukaan sammutin tulee löytyä.
Jos käsisammutin ei ole ennalta tuttu väline, sen käyttöön kannattaa perehtyä. Käsisammutin toimii kerrallaan noin 5–20 sekuntia, jolloin sammutteen oikein suuntaaminen on tärkeää. Sallinen kannustaa harjoittelemaan sammuttimen käyttöä, mikäli siihen tarjoutuu mahdollisuus.
– Käsisammuttimen käyttö ei ole monimutkaista, mutta kynnys siihen tarttumiseen voi olla korkea, jos alkusammutusvälineistä ei ole aiempaa kokemusta. Hätätilanteessa voi tarvittaessa katsoa ohjeet sammuttimen kyljestä. Vaaratilanteessa korostuu se, että sammutin todella toimii, koska vain silloin se voi auttaa tukahduttamaan palon ja pelastaa jopa henkiä, Sallinen muistuttaa tiedotteessa.
Paloturvallisuuden edistämiseksi ja vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi LähiTapiolan alueyhtiöt tukevat vuosittain tuhansien käsisammuttimien tarkastuksia. Avoimia tarkastustapahtumia järjestetään kymmenillä paikkakunnilla ympäri Suomen. Tänä koronaepidemian poikkeusvuonna tarkastuksia on mahdollistettu myös esimerkiksi jakamalla asiakkaille etukuponkeja tai lähettämällä tarkastukseen oikeuttava viesti.
Juttua muokattu 13.7. klo 15.50: Jutun alkua muokattu selkeämmäksi.