Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"

Kauppahalli: Tukkutorin päällikkö vakuuttaa, ettei vaikutuksia ole.

Kauppiaat ovat olleet huolissaan huoltopihan rakentamisen vaikutuksista vuokriin. Nän toteaa kauppiaita edustava lihakauppias Pirjo Passinen. Arkistokuva. Sanna Jompero
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Hakaniemen lähes 20 miljoonaa euroa maksava maanalaisen huoltopihan rakentaminen ei tule nostamaan hallikauppiaiden vuokria. Näin vakuuttaa kauppahallia hallinnoivan ja kauppapaikkojen vuokraamisesta vastaavan Tukkutorin päällikkö Elina Siltanen.

– Ei tule vaikuttamaan, koska sen vaikutus on paljon muutakin kuin toiminnallinen. Rakentamisella on kauaskantoiset vaikutukset Hakaniemen alueen kehittämiseen. Samalla torialue saadaan parempaan ja monipuolisempaan käyttöön.

Kauppahallin kauppiaat ovat tähän asti pelänneet, että näin tulisi tapahtumaan.

– Tavallaan olemme olleet tyytyväisiä sen rakentamisesta ja samalla aika kauhuissamme. Olotila on ollut ristiriitainen, sanoo Hakaniemen kauppiasyhdistys Ykköskauppiaiden Pirjo Passinen.

Huoltopihan rakentamisen maksaja on kaupunki. Tänä vuonna rahoitustarve on noin kuusi miljoonaa euroa, ensi vuonna rahoitus otetaan huomioon seuraavassa talousarvion investointiohjelmaehdotuksessa.

Huoltopiha rakennetaan torikannen alle ja sinne tulee keskittymään kauppahallin jätehuolto. Samalla torin reunustalla nykyisin olevat jäteastiat poistuvat. Torille raivautuu tilaa terassi- ja tapahtuma-alueelle.

– Lisäksi huoltopihalle ohjautuu koko kauppahallin tavaraliikenne, jatkaa Siltanen.

Huoltopihan yhteyteen ei tule pysäköintipaikkoja.

Passinen on istunut sekä hallin peruskorjaukseen että huoltopihan rakentamiseen liittyvissä työmaakokouksissa, mutta kuulee huoltopihan kustannusten maksajasta ensikertaa Helsingin Uutisilta.

– Itse olen huojentunut, jos näin on. Olen silti hieman epäileväinen, että tämä olisi niin yksinkertainen juttu. Kaupungilla on ollut tahtotila aika reippaisiin korotuksiin, Passinen sanoo ja jatkaa.

– Tämä tieto tuo pientä valoa tunnelin päähän. Monella kauppiaalla on täällä nyt jatko ja suunnitelmat kriisissä. Iso osa hallin kauppiasta on ollut koko kevään todella ahtaalla. Tilanne on ollut hyvin vaikea monelle.

Kaupunginvaltuusto päätti kesäkuun puolessa välissä kauppahallin maanalaisen huoltopihan rakentamisesta. Rakentaminen alkanee syksyllä. Rakentamiseen on varattu 19,7 miljoonaa euroa.

Lue myös: Hakaniemen hallin remontin hinta nousi 20 miljoonasta 40 miljoonaan euroon – uusi mutka ilmestyi matkaan: "Hankaloittaa monella tavalla"

Kauppiaat ovat olleet huolissaan jo meneillään olevan kauppahallin peruskorjauksen vaikutuksista vuokriin. Vuokrat tulevat joka tapauksessa remontin myötä nousemaan, mutta nähtäväksi jää, kuinka paljon. Huolta ovat aiheuttaneet myös hallin paikkajärjestelyt

– Moni on asettanut ehdoksi, että jos ei pääse samaan liikepaikkaan, niin silloin ei olisi tulossa lainkaan. Olisi iso vahinko, jos esimerkiksi suuret ja tunnetut toimijat eivät tulisi halliin, Passinen sanoo.

Alkujaan remontin arvioitiin maksavan noin 12 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä sen rakentamiskustannuksiksi on arvioitu reilut 19 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Myöhästymiset ja eksymiset ovat lisääntyneet Malminkartanon hammashoidossa – "Ihmiset eivät löydä perille"
 2. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 3. Päiväkoti ja leikkipuisto samoihin evakkotiloihin Malmilla – Muista tämä tärkeä asia
 4. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 5. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. T24: Keskiaikainen Tallinna oli värikäs kaupunki – Todisteita siitä löydettiin Olevisten kirkon kunnostustöissä
 8. T24: Virossa on diagnosoitu kuusi uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana
 9. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 10. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 11. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 12. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 13. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 14. Uusi leikkipuistorakennus Trumpettipuistoon
 15. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 7. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 8. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 9. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 10. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 11. Myöhästymiset ja eksymiset ovat lisääntyneet Malminkartanon hammashoidossa – "Ihmiset eivät löydä perille"
 12. T24: Virossa on diagnosoitu kuusi uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana
 13. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 14. Suojaavat raiskaajia, hakkaavat ei-muslimeita ja hurraavat terrori-iskuille – Yle: Radikaali islam pesiytyi Suomen vankiloihin
 15. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.