Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"

Kauppahalli: Tukkutorin päällikkö vakuuttaa, ettei vaikutuksia ole.

Hakaniemen lähes 20 miljoonaa euroa maksava maanalaisen huoltopihan rakentaminen ei tule nostamaan hallikauppiaiden vuokria. Näin vakuuttaa kauppahallia hallinnoivan ja kauppapaikkojen vuokraamisesta vastaavan Tukkutorin päällikkö Elina Siltanen.

– Ei tule vaikuttamaan, koska sen vaikutus on paljon muutakin kuin toiminnallinen. Rakentamisella on kauaskantoiset vaikutukset Hakaniemen alueen kehittämiseen. Samalla torialue saadaan parempaan ja monipuolisempaan käyttöön.

Kauppahallin kauppiaat ovat tähän asti pelänneet, että näin tulisi tapahtumaan.

– Tavallaan olemme olleet tyytyväisiä sen rakentamisesta ja samalla aika kauhuissamme. Olotila on ollut ristiriitainen, sanoo Hakaniemen kauppiasyhdistys Ykköskauppiaiden Pirjo Passinen.

Huoltopihan rakentamisen maksaja on kaupunki. Tänä vuonna rahoitustarve on noin kuusi miljoonaa euroa, ensi vuonna rahoitus otetaan huomioon seuraavassa talousarvion investointiohjelmaehdotuksessa.

Huoltopiha rakennetaan torikannen alle ja sinne tulee keskittymään kauppahallin jätehuolto. Samalla torin reunustalla nykyisin olevat jäteastiat poistuvat. Torille raivautuu tilaa terassi- ja tapahtuma-alueelle.

– Lisäksi huoltopihalle ohjautuu koko kauppahallin tavaraliikenne, jatkaa Siltanen.

Huoltopihan yhteyteen ei tule pysäköintipaikkoja.

Passinen on istunut sekä hallin peruskorjaukseen että huoltopihan rakentamiseen liittyvissä työmaakokouksissa, mutta kuulee huoltopihan kustannusten maksajasta ensikertaa Helsingin Uutisilta.

– Itse olen huojentunut, jos näin on. Olen silti hieman epäileväinen, että tämä olisi niin yksinkertainen juttu. Kaupungilla on ollut tahtotila aika reippaisiin korotuksiin, Passinen sanoo ja jatkaa.

– Tämä tieto tuo pientä valoa tunnelin päähän. Monella kauppiaalla on täällä nyt jatko ja suunnitelmat kriisissä. Iso osa hallin kauppiasta on ollut koko kevään todella ahtaalla. Tilanne on ollut hyvin vaikea monelle.

Kaupunginvaltuusto päätti kesäkuun puolessa välissä kauppahallin maanalaisen huoltopihan rakentamisesta. Rakentaminen alkanee syksyllä. Rakentamiseen on varattu 19,7 miljoonaa euroa.

Lue myös: Hakaniemen hallin remontin hinta nousi 20 miljoonasta 40 miljoonaan euroon – uusi mutka ilmestyi matkaan: "Hankaloittaa monella tavalla"

Kauppiaat ovat olleet huolissaan jo meneillään olevan kauppahallin peruskorjauksen vaikutuksista vuokriin. Vuokrat tulevat joka tapauksessa remontin myötä nousemaan, mutta nähtäväksi jää, kuinka paljon. Huolta ovat aiheuttaneet myös hallin paikkajärjestelyt

– Moni on asettanut ehdoksi, että jos ei pääse samaan liikepaikkaan, niin silloin ei olisi tulossa lainkaan. Olisi iso vahinko, jos esimerkiksi suuret ja tunnetut toimijat eivät tulisi halliin, Passinen sanoo.

Alkujaan remontin arvioitiin maksavan noin 12 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä sen rakentamiskustannuksiksi on arvioitu reilut 19 miljoonaa euroa.