Tämä liikennemerkki saa olla vielä kymmenen vuotta sukupuolittunut – "ukko" on betoniporsasvaraston kysytyin asia
3
Liikennemerkkivarastolta löytyy kilpi joka lähtöön. Michael Wackström ja Mikael Saarinen tutkivat työmailta palautuneita kylttejä. Johanna Erjonsalo
Katso isompi kuvaNämä aidat ovat raskassuojia, joilla aidataan kaivantoja. Johanna Erjonsalo
Katso isompi kuvaJärjestelijöiden työ on jatkuvaa tavaran roudaamista työmaille ja sieltä takaisin. Johanna Kilpeläinen auttaa kuorman tyhjentämisessä. Johanna Erjonsalo
Katutyöt: Liikennetarvikkeiden vuokraaja kutsuttiin hätiin, kun Uudenmaan raja piti sulkea.
Perjantaista 27. maaliskuuta tuli kiireinen päivä Ramuddenin varikolla Pasilassa.
– Saimme aamukymmeneltä tilauksen, että puoleenyöhön mennessä Uudenmaan rajalle kolmostien tarkastuspisteeseen täytyy rakentaa liikennejärjestelyt betonikaiteilla, kun maakunta suljetaan, toimitusjohtaja Michael Wackström kertoo.
– Reilut 700 metriä betonikaidetta – yhteensä 360 000 kiloa – saatiin ajettua ja asennettua määräaikaan mennessä.
Tämä erä betonikaiteita on pian lähdössä yhdelle työmaalle. Mikael Saarinen ja Michael Wackström istahtavat tauolle. Johanna Erjonsalo
Tapaus kertoo, millaisia toimeksiantoja hoitaa yritys, jonka varikolta löytyy pieni metsä erilaisia liikennemerkkejä, pinokaupalla betoniporsaita ja kilometreittäin aitaelementtejä.
– Kysytyin liikennemerkki on kuoppaa kaivava "tietyöukko", joka saa siis vielä kymmenen vuoden siirtymäajan olla sukupuolittunut. Niitä meillä on lähes tuhat.
- "Katutyöukko" on lainattavista liikennemerkeistä käytetyin, Mikael Saarinen kertoo. Johanna Erjonsalo
– Keltaista työmaa-aitaa löytyy viisi kilometriä ja käytöstä poistuvaa valkoista aitaa lähes kilometri, Wackström tutkii varastosaldoa.
Liikennemerkkejä ja suoja-aitoja tarvitaan jatkuvasti lisää, sillä pääkaupunkiseudulla rakennetaan paljon ja käynnissä on mittavia liikennehankkeita. Ramudden toimittaa liikenteenohjaus- ja suojalaitteet esimerkiksi raidejokerin työmaalle.
Yrityksen varastoalueella VR:n entisen rahtiterminaalin pihalla on paljon tyhjää tilaa.
– Suurin osa tuotteista on vuokralla työmailla. Joudumme koko ajan tilaamaan lisää tavaraa, Wackström kertoo.
- Vaikka varikolla on paljon tavaraa, vielä enemmän sitä on kierrossa työmailla, Michael Wackström kertoo. Johanna Erjonsalo
Liikennemerkkejä ja tarvikkeita on monilla toimijoilla, mutta osa kunnista on säästöjä etsiessään luopunut omista katutyövarikoistaan, kuten Lahti.
Monilla suurilla urakoitsijoilla, esimerkiksi Destialla, on omat varastonsa. Helsingin kaupungin liikelaitoksella Staralla on oma Kilpipalvelunsa. Katutyötarvikkeita toimittavat myös monet yritykset, kuten Suomen Turvakauppa.
Ruotsalaistaustainen Ramudden on alallaan Suomen suurin ostettuaan viime syksynä Helsingissä ja Lahdessa toimineen LKJ-Palveluiden liiketoiminnan.
Betoniporstaita tarvitaan liikennemerkkien pystyttämiseen. Johanna Erjonsalo
Katutyöt koettelevat yleensä kulkijoiden hermoja. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on vaatinut väliaikaisilta järjestelyiltä entistä parempaa selkeyttä ja turvallisuutta.
– Samalla asialla mekin olemme, Ramuddenin suunnittelijoiden esimies Mikael Saarinen vakuuttaa. Yhtiö tarjoaa myös liikennejärjestelyjen suunnittelua.
– Kaikilla on oikeus turvalliseen työpäivään – niin työmaiden työntekijöillä kuin niiden kautta kulkevilla. Helsinki on vaatimustasossa edelläkävijä, ja niin mekin haluamme ylläpitää ja parantaa työmaiden turvallisuutta, Saarinen sanoo.
Saarisen mukaan on yleistä, että ihmiset tekevät työmailla välillä omia järjestelyjään saadakseen oikotien tai velmuillakseen baari-illan jälkeen.
– Näitä korjaamassa meillä on päivystys ympäri vuorokauden.
Michael Wackström ja Mikael Saarinen inventoivat liikennemerkkivarastoa. Johanna Erjonsalo