Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä liikennemerkki saa olla vielä kymmenen vuotta sukupuolittunut –  "ukko" on betoniporsasvaraston kysytyin asia

Katutyöt: Liikennetarvikkeiden vuokraaja kutsuttiin hätiin, kun Uudenmaan raja piti sulkea.

Perjantaista 27. maaliskuuta tuli kiireinen päivä Ramuddenin varikolla Pasilassa.

– Saimme aamukymmeneltä tilauksen, että puoleenyöhön mennessä Uudenmaan rajalle kolmostien tarkastuspisteeseen täytyy rakentaa liikennejärjestelyt betonikaiteilla, kun maakunta suljetaan, toimitusjohtaja Michael Wackström kertoo.

– Reilut 700 metriä betonikaidetta – yhteensä 360 000 kiloa – saatiin ajettua ja asennettua määräaikaan mennessä.

Tapaus kertoo, millaisia toimeksiantoja hoitaa yritys, jonka varikolta löytyy pieni metsä erilaisia liikennemerkkejä, pinokaupalla betoniporsaita ja kilometreittäin aitaelementtejä.

– Kysytyin liikennemerkki on kuoppaa kaivava "tietyöukko", joka saa siis vielä kymmenen vuoden siirtymäajan olla sukupuolittunut. Niitä meillä on lähes tuhat.

Kaikilla on oikeus turvalliseen työpäivään.

– Keltaista työmaa-aitaa löytyy viisi kilometriä ja käytöstä poistuvaa valkoista aitaa lähes kilometri, Wackström tutkii varastosaldoa.

Liikennemerkkejä ja suoja-aitoja tarvitaan jatkuvasti lisää, sillä pääkaupunkiseudulla rakennetaan paljon ja käynnissä on mittavia liikennehankkeita. Ramudden toimittaa liikenteenohjaus- ja suojalaitteet esimerkiksi raidejokerin työmaalle.

Yrityksen varastoalueella VR:n entisen rahtiterminaalin pihalla on paljon tyhjää tilaa.

– Suurin osa tuotteista on vuokralla työmailla. Joudumme koko ajan tilaamaan lisää tavaraa, Wackström kertoo.

Liikennemerkkejä ja tarvikkeita on monilla toimijoilla, mutta osa kunnista on säästöjä etsiessään luopunut omista katutyövarikoistaan, kuten Lahti.

Monilla suurilla urakoitsijoilla, esimerkiksi Destialla, on omat varastonsa. Helsingin kaupungin liikelaitoksella Staralla on oma Kilpipalvelunsa. Katutyötarvikkeita toimittavat myös monet yritykset, kuten Suomen Turvakauppa.

Ruotsalaistaustainen Ramudden on alallaan Suomen suurin ostettuaan viime syksynä Helsingissä ja Lahdessa toimineen LKJ-Palveluiden liiketoiminnan.

Katutyöt koettelevat yleensä kulkijoiden hermoja. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on vaatinut väliaikaisilta järjestelyiltä entistä parempaa selkeyttä ja turvallisuutta.

– Samalla asialla mekin olemme, Ramuddenin suunnittelijoiden esimies Mikael Saarinen vakuuttaa. Yhtiö tarjoaa myös liikennejärjestelyjen suunnittelua.

– Kaikilla on oikeus turvalliseen työpäivään – niin työmaiden työntekijöillä kuin niiden kautta kulkevilla. Helsinki on vaatimustasossa edelläkävijä, ja niin mekin haluamme ylläpitää ja parantaa työmaiden turvallisuutta, Saarinen sanoo.

Saarisen mukaan on yleistä, että ihmiset tekevät työmailla välillä omia järjestelyjään saadakseen oikotien tai velmuillakseen baari-illan jälkeen.

– Näitä korjaamassa meillä on päivystys ympäri vuorokauden.