Parvekkeiden tupakointikiellot roimassa kasvussa, syksyllä voi tulla selvä piikki – näin Helsinki valvoo kieltoja

Asuminen: Tupakointikieltoja haetaan usein kotien parvekkeille ja pihoille.

Taloyhtiöt ovat voineet muutaman vuoden ajan hakea kunnalta tupakointikieltoa muun muassa asukkaiden kotien parvekkeille. Johanna Erjonsalo
Sirkku Aalto

Sirkku Aalto

Pääkaupunkiseudulla on jo noin 150 taloyhtiötä tai muuta asuinyhteisöä, jotka ovat hakeneet ja saaneet kaupungilta tupakointikiellon asukkaidensa kotitiloihin.

Määrä on kasvanut, sillä parisen vuotta sitten Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla kaupungilta tupakointikieltoa hakeneita asuintaloja oli vasta noin puolet tästä (HU 4.–5.8.2018).

Asuintalot ovat voineet hakea kunnalta tupakointikieltoa huoneistoihin, huoneistojen parvekkeille tai huoneistojen pihoille vuodesta 2017 lähtien. Helsingissä on noin sata kieltoa hakenutta taloyhtiötä tai muuta asuntoyhteisöä. Espoossa tupakointikiellon oli tämän vuoden heinäkuuhun mennessä saanut 33 j Vantaalla 22.

Tupakointikieltoja ovat pääkaupunkiseudulla hakeneet pääasiassa asunto-osakeyhtiöt, mutta hakijoiden joukossa on ollut myös asumisoikeus- ja osaomistusasuntoja tarjoavia yhtiöitä sekä vuokrataloyhtiöitä.

Pääkaupunkiseudulla asuintalot ovat hakeneet tupakointikieltoja useimmiten asuntojen ulkopuolisiin tiloihin, kuten huoneistojen parvekkeille tai niiden pihoille.

– Kaikki päätökset on tehty parvekkeille ja pihoille haetuista tupakointikielloista. Sisätiloihin tulleita puutteellisia hakemuksia on tullut muutama. Lisätietoja pyydettäessä hakemukset on tältä osin peruutettu, kertoo johtava terveystarkastaja Tuula Savolainen Espoon seudun ympäristöterveydestä.

Valtaosa hakemuksista koskee huoneistoparvekkeita.

Tilanne on samankaltainen Helsingissä ja Vantaalla.

– Valtaosa hakemuksista koskee huoneistoparvekkeita. Myös huoneistoihin kuuluville terasseille, pihoille ja poikkeuksellisesti myös eräille muille huoneistoihin kuuluville ulkotiloille haetaan tupakointikieltoja, kertoo vs. ympäristötarkastaja Jaana Pennanen Helsingin kaupungilta.

– Sen sijaan huoneistojen sisätiloihin haetaan kieltoja huomattavasti vähemmän, Pennanen jatkaa.

Koronaepidemia ajoi keväällä ihmisiä koteihinsa. Voisikin kuvitella, että naapurista leijaileva tupakansavu olisi alkanut häiritä aiempaa useampia.

Pääkaupunkiseudulla korona-aika ei kuitenkaan toistaiseksi ole näkynyt asuintaloilta tulleiden tupakointikieltohakemusten määrissä. Jos vaikutusta onkin, se näkyy todennäköisesti vasta myöhemmin, arvioi ympäristöterveydenhuollon esimies Kirsi Hiltunen Vantaan kaupungilta.

– Varsinaisesti hakemuksissa koronavaikutus ei ole näkynyt, mutta asiakaspalveluun on tullut yhteydenottoja tupakansavuaistimuksista, kertoo puolestaan Tuula Savolainen Espoosta.

Helsingin kaupungilta kerrotaan, että taloyhtiöiden tupakointikieltohakemuksia on vuoden alkupuoliskolla tullut saman verran kuin vastaavana aikana esimerkiksi viime vuonna.

– Jos tupakointikieltopäätökset tehdään koronaepidemiasta johtuen asunto-osakeyhtiöissä vasta syksyyn siirtyvien yhtiökokousten yhteydessä, tarkoittaa se myös, että vastaavasti osa tupakointikieltohakemuksista siirtyy myöhemmäksi, Jaana Pennanen Helsingin kaupungilta toteaa.

Tupakointi

Valvonta nojaa valituksiin

Taloyhtiöiden tupakointikieltojen noudattamista valvotaan valitusten perusteella.

– Valituksia ei ole tullut vielä montaa, ja ne on pyritty hoitamaan ohjauksella ja neuvonnalla, kertoo johtava terveystarkastaja Tuula Savolainen Espoon seudun ympäristöterveydestä.

Helsinkikin aloittaa valvontatoimet, kun yhtiö ilmoittaa kieltoa rikottavan.

– Tarkastuksista ei ilmoiteta etukäteen, kertoo vs. ympäristötarkastaja Jaana Pennanen.

Tarkastusta on tosin vaikea ajoittaa, jos tupakointi on epäsäännöllistä, sanoo ympäristöterveydenhuollon esimies Kirsi Hiltunen Vantaan kaupungilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.