Omatoimisuus saapui Helsingin kirjastoihin – näihin kolmeen pääsee sisälle, vaikka henkilökunta ei ole paikalla

Herttoniemen, Laajasalon ja Suomenlinnan kirjastot aloittavat kesän aikana omatoimikäyttö-palvelun, jossa asiakkaat voivat käyttää kirjastoa varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella.

Suomenlinnan kirjastossa omatoimikäyttöä on tarjottu jo aikaisemmin, mutta koronatilanteen vuoksi palvelu on ollut tauolla. Palvelu jatkuu perjantaina 17. heinäkuuta lähtien. Suomenlinnan omatoimikäyttö on tarkoitettu vain alueen asukkaille, muiden kirjastoiden omatoimikäyttö-palvelut ovat avoimia kaikille kirjaston asiakkaille.

Omatoimikäyttö-palvelu alkoi Laajasalon kirjastossa maanantaina 13. päivä ja Herttoniemen kirjastossa se otetaan käyttöön 3. elokuuta.

Lue myös: Mitä ihmettä? – Helsingin kirjastot kiinni, mutta silti väkeä liikkuu sisällä

Omatoimikäytön aikana kirjastossa ei ole paikalla henkilökuntaa, vaan kirjastoon pääsee sisään omalla Helmet-kirjastokortilla ja pin-koodilla. Kirjaston omatoimikäytön aikana voi lainata ja palauttaa aineistoa, noutaa omia varauksia itsepalveluhyllystä, lukea lehtiä ja työskennellä asiakastietokoneilla.

Omatoimisen käytön ajat ja palvelut vaihtelevat kirjastoittain, tiedot kerrotaan kunkin kirjaston omilla verkkosivuilla ja kirjaston opasteissa. Omatoimikäytön aikana turvallisuutta valvotaan tallentavalla kameravalvonnalla.

Lue myös: Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa

Kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen muistuttaa, että omatoimikäytöllä ei korvata kirjaston normaaleja aukioloaikoja, vaan sillä laajennetaan kirjastotilan käyttöä myös kirjaston normaalien aukioloaikojen ulkopuolelle.

– Tämä parantaa kirjaston saavutettavuutta ilta-aikoina ja viikonloppuisin. Omatoimikäytöstä on saatu viime vuosina hyviä kokemuksia eri puolilta Suomea ja pienimuotoisesti Helsingissäkin, hän sanoo tiedotteessa.

Pääkaupunkiseudulla omatoimikäyttöä on ollut käytössä jo Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla. Kaikki Helmet-alueen omatoimikirjastot löytyvät kirjaston verkkosivuilta (helmet.fi).

Lue myös: Kirjastosta voi lainata nyt myös kuntoiluvälineitä kotiovelle – näillä alueilla pyörälähetti palvelee

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut