200 ihmisen hätämajoitus joutuu lähtemään pois Kalliosta – tähän osoitteeseen romanit siirtyvät Helsingissä

Hirundo-päiväkeskuksessa käyvä Elena Dima on maalannut Alppikulman käytävän seinään unelmiensa talon, johon hän haluaisi muuttaa Romaniassa odottavien seitsemän lapsensa kanssa. Oikealla yksikön johtaja Borislav Borisov. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Alppikadun hätämajoitus sekä Hirundo-päiväkeskus siirtyvät 3. elokuuta Kallion Diakonissalaitokselta Vallilaan Inarintie 8:aan. Muuton syynä on vuonna 1955 valmistuneen Alppikulma-rakennuksen huono kunto.

Päiväkeskus Hirundon asiakkaita ovat pääsääntöisesti Suomeen toimeentuloa hakemaan tulleet Bulgarian ja Romanian romanit.

Hätämajoituksessa on ollut talvisin enimmillään yli 200 petipaikkaa. Koronan vuoksi hätämajoitus on ollut poikkeuksellisesti auki myös kesällä, ja paikkoja on ollut reilu sata.

Diakonissalaitokselle jää vielä elokuun ajaksi 30 hätämajoituspaikkaa päihteitä käyttäville helsinkiläisille.

Yhteensä Vallilaan tulee 80 hätämajoituspaikkaa. Osa paikoista on paperittomille sekä helsinkiläisille asunnottomille. Määrää on Diakonissalaitoksen mukaan mahdollisuus lisätä.

Alppikadun ja Kolmannen linjan risteyksessä sijaitseva Alppikulma on valmistunut vuonna 1955. Rakennus alkaa olla erinkaarensa päässä. Aapo Siippainen

 Ihmiset eivät todellakaan pidä meistä.

Alppikulma-niminen rakennus on palvellut asunnottomia helsinkiläisiä vuodesta 2005 lähtien.

Naapurusto on ottanut Diakonissalaitokseen yhteyttä muun muassa silloin, jos päihteiden käyttö on aiheuttanut häiriötä.

– Ihmiset eivät todellakaan pidä meistä, yksikönjohtaja Borislav Borisov kertoo Hirundoon ja hätämajoitukseen liittyvistä ennakkoluuloista.

Inarintie 8:ssa on toiminut aiemmin muun muassa Pelastusarmeijan asuntola ja hostelli. Aapo Siippainen

Vallilassa toiminta siirtyy rakennukseen, jossa on Borisovin mukaan ollut hätämajoitusta jo aiemmin.

– Se ei ole siellä uusi asia. En usko, että ongelmia tulee, koska romanit ovat kiinnostuneita työnteosta ja elannon ansaitsemisesta.

Diakonissalaitos haluaa korostaa, että päiväkeskuksessa ja hätämajoituksessa käyvät romanit ovat rauhallista väkeä. Hätämajoitus on auki ilta kuudesta aamu kahdeksaan.

– He tulevat illalla, syövät, nukkuvat ja lähtevät taas. Nuoremmat myyvät kaupungilla Iso Numero -lehteä ja iäkkäämmät esimerkiksi kerjäävät. Lisäksi kerätään pulloja ja tölkkejä eri puolilla kaupunkia. Moni lähettää rahaa kotimaahan lapsien koulunkäyntiä varten.

Borisov sanoo, että asukkaat ovat iältään 18–80-vuotiaita.

– Alaikäisiä lapsia hätämajoituksessa ei saa olla.

Yksi hätämajoituksessa asuvista on hankkinut itselleen siniseen pussiin pakatun teltan, koska syksyllä saattaa olla edessä yöpyminen ulkosalla. Aapo Siippainen

Päiväkeskuksessa romaneilla on mahdollisuus muun muassa maksuttomaan ruokailuun, suihkussa käyntiin ja pyykinpesuun. Diakonissalaitoksen työntekijät auttavat myös erilaisten lomakkeiden täyttämisessä sekä työn ja oman asunnon saannissa.

Alppikulman hätämajoitukseen mahtuu 50 ”EU:n liikkuvaan väestöön” kuuluvaa ihmistä. Kun paikat ovat täynnä, eri puolille kaupunkia saattaa syntyä leirejä. Tänä kesänä sellainen on ollut muun muassa Ilmalassa.

– Kun rajat ovat kesällä avautuneet, Suomessa aikaisemmin olleita romaneja on tullut takaisin noin 100–150. Heitä on Helsingissä nyt noin 200. Määrä on kuitenkin pienempi kuin vuonna 2014, jolloin heitä oli jopa yli 500, Borisov sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yllättävä muutos helpottaa pyöräilyä: Helsinki sallii molempiin suuntiin polkemisen osalla yksisuuntaisia katuja
 2. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 3. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 4. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 5. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.