Tältä näyttää romanien hätämajoituksessa: Yksi huone eroaa yllättävällä tavalla – "Siisteydestä päätellen täällä nukkuu nainen"

Hirundon johtaja Borislav Borisov sanoo, että siisteydestä päätellen tässä huoneessa yöpyy nainen tai naisia. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Helsingin Uutiset kertoi aiemmin tänään, että Alppikadun hätämajoitus muuttaa Vallilaan Inarintielle. Muuton syynä on Alppikadun rakennuksen huono kunto.

Alppikulma on tarjonnut hätämajoitusta Itä-Euroopan romaneille ja paperittomille. Paikkoja on myös asunnottomille helsinkiläisille. Joukossa on päihteiden käyttäjiä ja päihteettömiä. Rakennuksessa toimii myös Itä-Euroopan romanien päiväkeskus Hirundo.

Helsingin Uutiset pääsi vierailemaan Alppikulmassa heinäkuun alussa. Kierros 9-kerroksisessa rakennuksessa osoitti, että asunnottomat viettävät yöt turvallisissa, mutta karuissa olosuhteissa. Päiväkeskuksen asukkailla on mahdollisuus ruokailuun, peseytymiseen ja pyykin pesemiseen.

Borislav Borisov pitää muuttoa Alppikulmasta hieman haikeana. Rakennus on valmistunut vuonna 1959 Diakonissalaitoksen työntekijöiden asunnoiksi. Sen jälkeen rakennuksessa on asunut ja yöpynyt opiskelijoita, eri ikäisiä päihdeongelmaisia ja ulkomailta Suomeen tulleita. - Kaikki he ovat jättäneet oman jälkensä taloon. Vallilan uudet tilat ovat kuitenkin paremmat. Aapo Siippainen

Hätämajoituksen huoneet on vaatimattomasti kalustettuja. Osassa huoneista on vain pöytä ja likaisia patjoja. Kaikissa huoneissa ei ole sänkyä, mutta yhdestä yksiöstä löytyy jopa vuodesohva.

Huoneisiin ei saa jäädä päiväksi. Aamulla on poistuttava kello kahdeksan jälkeen. On kuitenkin tavallista, että esimerkiksi romanit jättävät henkiökohtaisia tavaroitaan, kuten puhelimia ja vaatteita huoneisiin päivän ajaksi. Moni on varastoinut huoneisiin myös ruokaa – hyvin tai huonosti säilyvää.

Oma uskonto ja sen symbolit ovat tärkeitä monelle Itä-Euroopasta Suomeen tulleelle. Aapo Siippainen

Sitten on poikkeuksia. Erään päätyhuoneen peti on pedattu siististi värikkäillä petivaatteilla. Lattialla on matto. Ruoanlaittovälineet odottavat pienellä pöydällä siistissä järjestyksessä. Muovilattia on tupakanpolttama, mutta roskia ei näy. Huoneesta puuttuu myös tunkkainen haju.

– Siisteydestä päätellen täällä nukkuu nainen tai naisia, sanoo yksikon johtaja Borislav Borisov.

Maisemat rakennuksesta ova huippuluokkaa. Borisov sanoo, että Linnanmäen suuntaan on upea ottaa kuvia auringonlaskuista.

Arvokorttelin 9-kerroksista taloa uhkaa purkaminen Kalliossa – "Elinkaarensa päässä"

9-kerroksisen rakennuksen hissi ei ole käytössä. Ylös kävellessä tulee kesällä hiki. Aapo Siippainen
Yläkerroksesta näkee muun muassa Linnanmäelle. Aapo Siippainen
Päiväkeskus Hirundossa on suuret määrät käsidesiä. Borislav Borisov sanoo, ettei hätämajoituksessa ole todettu yhtään koronatapausta. Kesällä Hirundon pihalla myös grillataan. Aapo Siippainen
Yhdeksännen kerroksen tietokoneella voi hoitaa asioita internetissä. Aapo Siippainen

200 ihmisen hätämajoitus joutuu lähtemään pois Kalliosta – tähän osoitteeseen romanit siirtyvät Helsingissä

Asunnottomat ahdingossa koronan vuoksi – Sörnäisten yökeskus ollut täynnä ja tulijoiden määrää jouduttu rajoittamaan

Yksi hätämajoituksessa asuvista on hankkinut itselleen siniseen pussiin pakatun teltan, koska syksyllä saattaa olla edessä yöpyminen ulkosalla. Aapo Siippainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.