Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tältä näyttää romanien hätämajoituksessa: Yksi huone eroaa yllättävällä tavalla – "Siisteydestä päätellen täällä nukkuu nainen"

Helsingin Uutiset kertoi aiemmin tänään, että Alppikadun hätämajoitus muuttaa Vallilaan Inarintielle. Muuton syynä on Alppikadun rakennuksen huono kunto.

Alppikulma on tarjonnut hätämajoitusta Itä-Euroopan romaneille ja paperittomille. Paikkoja on myös asunnottomille helsinkiläisille. Joukossa on päihteiden käyttäjiä ja päihteettömiä. Rakennuksessa toimii myös Itä-Euroopan romanien päiväkeskus Hirundo.

Helsingin Uutiset pääsi vierailemaan Alppikulmassa heinäkuun alussa. Kierros 9-kerroksisessa rakennuksessa osoitti, että asunnottomat viettävät yöt turvallisissa, mutta karuissa olosuhteissa. Päiväkeskuksen asukkailla on mahdollisuus ruokailuun, peseytymiseen ja pyykin pesemiseen.

Hätämajoituksen huoneet on vaatimattomasti kalustettuja. Osassa huoneista on vain pöytä ja likaisia patjoja. Kaikissa huoneissa ei ole sänkyä, mutta yhdestä yksiöstä löytyy jopa vuodesohva.

Huoneisiin ei saa jäädä päiväksi. Aamulla on poistuttava kello kahdeksan jälkeen. On kuitenkin tavallista, että esimerkiksi romanit jättävät henkiökohtaisia tavaroitaan, kuten puhelimia ja vaatteita huoneisiin päivän ajaksi. Moni on varastoinut huoneisiin myös ruokaa – hyvin tai huonosti säilyvää.

Sitten on poikkeuksia. Erään päätyhuoneen peti on pedattu siististi värikkäillä petivaatteilla. Lattialla on matto. Ruoanlaittovälineet odottavat pienellä pöydällä siistissä järjestyksessä. Muovilattia on tupakanpolttama, mutta roskia ei näy. Huoneesta puuttuu myös tunkkainen haju.

– Siisteydestä päätellen täällä nukkuu nainen tai naisia, sanoo yksikon johtaja Borislav Borisov.

Maisemat rakennuksesta ova huippuluokkaa. Borisov sanoo, että Linnanmäen suuntaan on upea ottaa kuvia auringonlaskuista.

Arvokorttelin 9-kerroksista taloa uhkaa purkaminen Kalliossa – "Elinkaarensa päässä"

200 ihmisen hätämajoitus joutuu lähtemään pois Kalliosta – tähän osoitteeseen romanit siirtyvät Helsingissä

Asunnottomat ahdingossa koronan vuoksi – Sörnäisten yökeskus ollut täynnä ja tulijoiden määrää jouduttu rajoittamaan