Tältä näyttää romanien hätämajoituksessa: Yksi huone eroaa yllättävällä tavalla – "Siisteydestä päätellen täällä nukkuu nainen"

Hirundon johtaja Borislav Borisov sanoo, että siisteydestä päätellen tässä huoneessa yöpyy nainen tai naisia. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Helsingin Uutiset kertoi aiemmin tänään, että Alppikadun hätämajoitus muuttaa Vallilaan Inarintielle. Muuton syynä on Alppikadun rakennuksen huono kunto.

Alppikulma on tarjonnut hätämajoitusta Itä-Euroopan romaneille ja paperittomille. Paikkoja on myös asunnottomille helsinkiläisille. Joukossa on päihteiden käyttäjiä ja päihteettömiä. Rakennuksessa toimii myös Itä-Euroopan romanien päiväkeskus Hirundo.

Helsingin Uutiset pääsi vierailemaan Alppikulmassa heinäkuun alussa. Kierros 9-kerroksisessa rakennuksessa osoitti, että asunnottomat viettävät yöt turvallisissa, mutta karuissa olosuhteissa. Päiväkeskuksen asukkailla on mahdollisuus ruokailuun, peseytymiseen ja pyykin pesemiseen.

Borislav Borisov pitää muuttoa Alppikulmasta hieman haikeana. Rakennus on valmistunut vuonna 1959 Diakonissalaitoksen työntekijöiden asunnoiksi. Sen jälkeen rakennuksessa on asunut ja yöpynyt opiskelijoita, eri ikäisiä päihdeongelmaisia ja ulkomailta Suomeen tulleita. - Kaikki he ovat jättäneet oman jälkensä taloon. Vallilan uudet tilat ovat kuitenkin paremmat. Aapo Siippainen

Hätämajoituksen huoneet on vaatimattomasti kalustettuja. Osassa huoneista on vain pöytä ja likaisia patjoja. Kaikissa huoneissa ei ole sänkyä, mutta yhdestä yksiöstä löytyy jopa vuodesohva.

Huoneisiin ei saa jäädä päiväksi. Aamulla on poistuttava kello kahdeksan jälkeen. On kuitenkin tavallista, että esimerkiksi romanit jättävät henkiökohtaisia tavaroitaan, kuten puhelimia ja vaatteita huoneisiin päivän ajaksi. Moni on varastoinut huoneisiin myös ruokaa – hyvin tai huonosti säilyvää.

Oma uskonto ja sen symbolit ovat tärkeitä monelle Itä-Euroopasta Suomeen tulleelle. Aapo Siippainen

Sitten on poikkeuksia. Erään päätyhuoneen peti on pedattu siististi värikkäillä petivaatteilla. Lattialla on matto. Ruoanlaittovälineet odottavat pienellä pöydällä siistissä järjestyksessä. Muovilattia on tupakanpolttama, mutta roskia ei näy. Huoneesta puuttuu myös tunkkainen haju.

– Siisteydestä päätellen täällä nukkuu nainen tai naisia, sanoo yksikon johtaja Borislav Borisov.

Maisemat rakennuksesta ova huippuluokkaa. Borisov sanoo, että Linnanmäen suuntaan on upea ottaa kuvia auringonlaskuista.

Arvokorttelin 9-kerroksista taloa uhkaa purkaminen Kalliossa – "Elinkaarensa päässä"

9-kerroksisen rakennuksen hissi ei ole käytössä. Ylös kävellessä tulee kesällä hiki. Aapo Siippainen
Yläkerroksesta näkee muun muassa Linnanmäelle. Aapo Siippainen
Päiväkeskus Hirundossa on suuret määrät käsidesiä. Borislav Borisov sanoo, ettei hätämajoituksessa ole todettu yhtään koronatapausta. Kesällä Hirundon pihalla myös grillataan. Aapo Siippainen
Yhdeksännen kerroksen tietokoneella voi hoitaa asioita internetissä. Aapo Siippainen

200 ihmisen hätämajoitus joutuu lähtemään pois Kalliosta – tähän osoitteeseen romanit siirtyvät Helsingissä

Asunnottomat ahdingossa koronan vuoksi – Sörnäisten yökeskus ollut täynnä ja tulijoiden määrää jouduttu rajoittamaan

Yksi hätämajoituksessa asuvista on hankkinut itselleen siniseen pussiin pakatun teltan, koska syksyllä saattaa olla edessä yöpyminen ulkosalla. Aapo Siippainen

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut