Ovatko lapsiperheiden suosimat kahluualtaat vaarassa vähentyä Helsingissä? – "Ihmeellisiä putkivuotoja, vapaata riistaa kaikille"

Kahluualtaiden kunnostaminen voi tulla kalliiksi. Johanna Erjonsalo
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Helsinki aikoo lomakauden jälkeen aloittaa tarkemman keskustelun leikkipuistojen kahluualtaiden tulevaisuudesta. Tiimipäällikkö Katriina Arrakoski kaupunkiympäristön toimialalta kertoo, että palveluverkon laajuutta saatetaan joutua tarkastelemaan, jos asetukset hygieenisyydestä tiukentuu.

– Kun ollaan uimaveden kanssa tekemisissä, puhdistusjärjestelmät voivat lisätä kustannuksia. Joudumme ehkä sen vuoksi tarkastelemaan, onko kaikissa leikkipuistoissa välttämätöntä olla juuri se kahluuallasmalli, vai voiko sen vaihtaa muunlaiseksi vesileikiksi, hän sanoo.

Helsinki tarkastelee aika ajoin palveluverkon tilannetta pitkän aikavälin suunnittelun ja investointien tueksi. Nyt kahluualtaat ovat tulleet selvitystyön osalta ajankohtaiseksi.

Lapsiperheet Helsingissä ovat jo useamman sukupolven ajan, ainakin 50-luvulta lähtien saaneet nauttia ja viilentyä kahluualtaiden äärellä siellä, missä rantaviivaa ei ole lähettyvillä.

Kahluualtaita on tällä hetkellä Helsingissä noin 50, leikkipuistojen lukumäärän ollessa 65. Lähtökohtaisesti Helsinki haluaa säilyttää leikkipuistojen kahluualtaat, ja ne ovat monille helsinkiläisille tärkeitä ja rakkaita.

– Tiedämme, että kahluualtaat ovat hyvin suosittu osa leikkipuistopalvelua. Ne ovat etenkin kuumina kesäpäivinä ihana paikka olla, Arrakoski toteaa.

Kesäkuussa kavuttiin jopa 30 asteeseen, mutta tänä vuonna kahluualtaat päätettiin pitää kiinni koko kesän koronan vuoksi.

Pohjois-Haagan leikkipuisto, nykyiseltä nimeltään Leikkipuisto Ida, oli vuonna 1965 huomattavan erinäköinen, ja kahluualtaita näkyy kuvassa jopa kaksi. Bonin Volker von / Helsingin kaupunginmuseo

Helsingillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon vettä menee ja kuinka paljon kahluualtaiden ylläpito maksaa. Kalliita ne Arrakosken mukaan kuitenkin ovat. Altaiden vesi on puhdasta vesijohtovettä.

– Niissä on ihmeellisiä putkivuotoja. Vettä myös kuluu paljon. Vedet vaihdetaan kaksi kertaa viikossa tai useammin, jos on tehty ilkivaltaa tai muuta, Arrakoski sanoo.

Perjantaisin altaista tyhjennetään vedet ja maanantaina taas täytetään. Toinen vedenvaihto tehdään yleensä keskiviikkona. Altaat ovat ympäri vuorokauden käytettävissä.

– Voi olla näitä, jotka käyvät yöllä peseytymässä näissä altaissa. Kun niitä ei valvota, ne ovat vapaata riistaa kaikille. Lapset saattavat myös pissata niihin, jonka vuosi vesi joudutaan vaihtamaan useammin, Arrakoski sanoo.

Kaupungilla ei ole toistaiseksi yleistä linjaa, mitä kahluualtaille tehdään leikkipuistojen peruskorjausten yhteydessä, vaan kaikki katsotaan tapauskohtaisesti. Pääsääntöisesti viime aikojen pihojen peruskorjausten yhteydessä kahluualtaat on kunnostettu, muun muassa Mustakivessä, Filpuksessa, Lehdokissa ja Isonnevassa.

Parhaillaan leikkipuisto Lohikäärmeen pihaa peruskorjataan ja samalla kunnostetaan kahluuallas. Myös Helsingin vanhin kahluuallas leikkipuisto Brahessa peruskorjataan. Leikkipuisto Traktorin piharemontissa tehdään uusi kahluuallas pihan toiseen laitaan.

Esimerkiksi Leikkipuisto Idan, entisen Pohjois-Haagan leikkipuiston kaikki kolme allasta on puiston peruskorjauksen jälkeen muussa kuin vesikäytössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.