Jan Vapaavuori käänsi rajusti kelkkaa Helsingin, Vantaan ja Espoon yhdistämisessä – pormestari SK:lle "Enemmän riskejä kuin hyötyjä"

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on muuttanut mieltään pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämisestä. - Espoo ja Vantaakin alkavat olla niin isoja organisaatioita, että kaikkien pääkaupunkiseudun kuntien fuusioimisessa on jo enemmän riskejä kuin hyötyjä, Vapaavuori sanoo Suomen Kuvalehdessä. Arkisto/Päivi Tuovinen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on muuttanut mieltään pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämisestä.

– Olen pragmaatikko. Varsinkin Espoossa vastustus on niin jyrkkää, että siellä ei haluta edes keskustella asiasta, eikä sitä silloin kannata ajaa, Vapaavuori sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa.

– Sitä paitsi Espoo ja Vantaakin alkavat olla niin isoja organisaatioita, että kaikkien pääkaupunkiseudun kuntien fuusioimisessa on jo enemmän riskejä kuin hyötyjä, Vapaavuori jatkaa Suomen Kuvalehdessä.

Vapaavuori on aiemmin ajanut voimakkaastikin Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kuntaliitoksen selvittämistä.

– Se, että meillä on neljä toimijaa, jotka ”kyläpolitikoi” ja enemmän tai vähemmän tuijottaa omaan napaansa, eikä näe tämän seudun kokonaisetua, johtaa tehokkuustappioihin – huonoon asuntopolitiikkaan, huonoon kaavoitukseen. Ilman muuta nämä kaupungit pitäisi yhdistää, Vapaavuori sanoi vuonna 2009 Ylen haastattelussa ollessaan asuntoministeri.

Vuonna 2013 elinkeinoministerinä Vapaavuori arvioi Kuntalehden haastattelussa, että "muilla ratkaisuilla kuin pääkaupunkiseudun kuntia yhdistämällä ei päästä yhtä hyvään lopputulokseen".

– Yksinkertaisinta olisi panna pääkaupunkiseudun kunnat yhteen. Tehdä kuntaliitos. Meillä on pitkälti yhteiset työmarkkinat, asuntomarkkinat, liikenne, pitkälti myös palvelut ja harrastukset. Eivät tavalliset ihmiset näe eivätkä koe näitä kuntarajoja, Vapaavuori sanoi tuolloin Kuntalehdelle.

Jan Vapaavuori näyttää vihreää valoa kaksoiskuntalaisuudelle – pormestarin taustalla on kiinnostava sukutarina täynnä sivistystä ja sattumaa

Nyt Vapaavuori sanoo Suomen Kuvalehdessä, että hän on sote-uudistuksen osalta Helsinkiä enemmän huolissaan Espoon, Vantaan ja Tampereen kaltaisista, suhteellisesti nopeammin kasvavista kaupungeista. Vapaavuoren mukaan "Espoon ja Vantaan asia on myös Helsingin asia".

– Kun globaalissa kilpailussa puhutaan Helsingistä, sillä tarkoitetaan Helsingin seutua. Sen takia täällä on tärkeää yli kuntarajojen, kuinka houkuttelevia asuinalueita koko seudulta löytyy ja miten kunnat pystyvät investoimaan elinkeinoelämän edellytyksiin ja kulttuuripalveluihin, Vapaavuori sanoo Suomen Kuvalehdessä.

Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."

Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut