Näitä kalaherkkuja ja juustoja ei saa tarjota isovanhemmille tai raskaana oleville – voivat aiheuttaa hengenvaarallisen sairauden

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Ruokavirasto selvittävät parhaillaan neljää listerioosiryvästä, joissa on sairastunut kaikkiaan 64 ihmistä vuosina 2016–2020.

THL:n mukaan potilashaastattelujen perusteella monet sairastuneista ovat syöneet riskielintarvikkeita ennen sairastumistaan.

Tällaisia riskielintarvikkeita ovat monet sellaisenaan syötävät elintarvikkeet, joilla on pitkä myyntiaika.

– Esimerkiksi lihahyytelöstä todetaan Suomessa säännöllisesti listeriabakteeria. Muita riskielintarvikkeita ovat muun muassa graavi- ja kylmäsavukalat, silli, mäti sekä pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot, THL listaa tiedotteessa.

Listerioosiin sairastuvat tavallisimmin vanhukset, vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt ja raskaana olevat. Heille jo pienetkin listeriapitoisuudet voivat aiheuttaa vakavan sairauden, kuten vaikean yleisinfektion tai aivokalvontulehduksen, THL kertoo tiedotteessa. Taudin itämisaika tartunnasta sairastumiseen voi olla pitkä, jopa useita viikkoja.

THL muistuttaa, ettei esimerkiksi sairaaloissa tai hoivakodeissa tulisi tarjota tartunnalle altistavia elintarvikkeita riskiryhmiin kuuluville.

Suositukset riskiryhmille

Kuumenna pakastevihannekset ennen käyttöä.

Syö vain kunnolla kuumennettuja liha- tai kalatuotteita.

Älä juo pastöroimatonta maitoa tai syö siitä valmistettuja tuotteita.

Vältä myös pastöroidusta maidosta valmistettuja home- ja kittijuustoja, esimerkiksi brieä, gorgonzolaa, chèvreä, vacherolia ja taleggioa, mikäli ne tarjoillaan kuumentamattomina.

Kuumenna kiehuvan kuumaksi kertaalleen jäähdytetyt, uudelleen kuumennettavat ruoantähteet ja valmisruoat ennen syömistä.

Käytä sellaisenaan syötävät tuotteet mielellään hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää. Esimerkiksi avatut einekset ja leikkeleet, joita säilytetään avattuna kauan tai pakastetaan viimeisenä käyttöpäivänä eikä kuumenneta kunnolla ennen syömistä, ovat myös riskiruokaa.

Vältä lihahyytelöä.

Vältä tyhjiöpakattuja, graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita.

Lähde: THL

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut