Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisten piirakkamarjat odottavat lenkkipolun varrella – "Siellä voi olla poimintapainetta"

Marjat: Kaupungin rajojen ulkopuolelta löytyy paremmin marjapaikkoja.

Sipoonkorpi ja Nuuksio. Ne tulevat kuin apteekin hyllyltä, kun Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltolalta kysyy, minne Helsingissä kannattaa lähteä mustikkaan. Mutta eipä Nuuksio ole Helsinkiä ja Sipoonkorpikin jakautuu Helsingin, Vantaan ja Sipoon alueille.

– Helsingin rajojen sisäpuolella voi kyllä olla vähän heikkoa. Keskuspuistosta saattaa löytyä, ja kun mennään itään päin, esimerkiksi Vuosaaren yläpuolelta löytyy pieniä plänttejä, Peltola katsoo maastokartasta.

Nyt on kuitenkin otollinen vuosi mennä mustikkaan. Tänä vuonna mustikkaa on monessa paikkaa keskivertoa enemmän, koska kelit ovat suosineet.

– Kukinta-aikana oli lämmintä ja kuivaa, jolloin pölyttäjillä oli hyvät lentokelit ja ne olivat aktiivisia. Raakilevaiheessa tuli paljon vettä eri puolilla maata, jolloin sateet turvottivat marjat mukavasti, Peltola sanoo.

Lopulta myös lämpöiset kelit tulivat takaisin, mikä vielä viimeisteli hyvän marjasadon.

Lue myös: Suomalainen "terveyspommi" auttoi taistelulentäjiä toisessa maailmansodassa – uskomattomat terveyshyödyt

Jos Helsingistä kuitenkin tahtoo saada kaksi ämpärillistä mustikkaa, kannattaa suunnata torille.

– Piirakan marjat voivat löytyä oman lenkkipolun varrelta, Peltola lohduttaa.

– Voi kyllä olla, että poimintapaine siellä on jonkinmoinen, hän muistuttaa.

Luken seurantapaikkoja voi katsoa marjahavainnot.fi-sivustolta.

– Sattuneista syistä tällaisia havaintoalueita ei ole Helsingin rajojen sisäpuolella. Tosin, jos Helsingissä asuu joku aktiivinen luontoharrastaja, sellaisen voi kuka hyvänsä perustaa

Uudeltamaalta löytyy havaintopaikkoja muun muassa Hyvinkäältä ja Askolasta.

Lue myös: "Kyllä täältä saisi jo piirakkamarjat" – Uusi nettipalvelu näyttää, mistä mustikat löytyvät

Vaikka ulkomaiset marjanpoimijat eivät välttämättä ole tulossa Suomeen, se ei vaikuta mustikan saatavuuteen Helsingin metsissä. Helsinki ei luonnollisestikaan ole paikkakunta, jonne marjanpoimijat suuntaisivat keräämään satoa.

Peltolan mukaan on vielä epävarmaa, tulevatko ulkomaiset marjanpoimijat vielä tänä kesänä Suomeen. Teollisuusmarja on 90 prosenttisesti ulkomaisten poimijoiden keräämää.

– Jos ulkomaisia poimijoita ei tule, teollisuusmarjasta tulee pulaa, jolloin ensi talvena pakastealtaissa saattaa olla hintavaa mustikkaa. Jos on kotimaisesta mustikasta jollakin tapaa riippuvainen, eikä sitä itse poimi, kannattaa miettiä aisaa toisenkin kerran, Peltola vinkkaa.

Muuta marjaa Helsingistä tuskin löytää. Puolukkaa voi olla kuivilla kangasmetsiköillä, mutta Peltolan mukaan Helsingin metsät ovat pääosin reheviä.

Korjattu 27.7. karpalo puolukaksi.