Kätilöopiston oveen ilmestyi "kalliin yksityisklinikan" logo – tyhjästä sairaalasta tuli Kumpulan Hollywood, jossa on kuvattu uutta Kjell Westö -elokuvaa, Karppia ja Suomen sarjamurhaajat -dokumenttia

Rikinkeltainen taivas -elokuvaa kuvattiin torstaina Kätilöopiston pihalla. Ohjaaja Claes Olsson (oik) ja näyttelijä Nicke Lignell valmistautuvat poliisiasemalle sijoittuvaan kohtaukseen. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Näyttelijä Nicke Lignell ajaa tulenpunaisen Toyota Celica -urheiluauton Kätilöopiston pihaan ja harppoo sisään lasiovesta, jossa lukee "Poliisi - polis". Pian Lignell kiiruhtaa takaisin autoon ja toistaa saman kuvion.

Kumpulassa sijaitsevalla Kätilöopistolla on käynnissä Kjell Westön romaaniin perustuvan Rikinkeltainen taivas -elokuvan kuvaukset.

Ohjaaja Claes Olsson kertoo, että Kätilöopisto on erinomainen paikka kuvata elokuvaa. Se sopii moneen erilaiseen kohtaukseen.

–  Kätilöopiston pääovelle on lavastettu kalliin yksityisklinikan sisäänkäynti ja pihalle poliisiaseman ovi. Kätilöopiston sisällä on taas muun muassa poliisin toimisto, lääkärin vastaanotto sekä huone, jossa päähenkilö jättää hyvästit äidilleen.

Hospital Sanitas on ohjaaja Claes Olssonin elokuvaa varten keksitty kuvitteellinen nimi yksityiselle sairaalalle. Ohjaaja sanoo, että Kätilöopiston pääsisäänkäynnillä kuvattu kohtaus tehdään, niin ettei esimerkisi rakennuksen ikoninen lippa näy tunnistettavasti. Aapo Siippainen

Eri puolille Helsinkiä sijoittuvan Rikinkeltainen taivas -elokuvan kuvaukset alkoivat viime talvena. Korona keskeytti kuvaukset ja useita kohtauksia varten täytyi etsiä turvallisemmat kuvauspaikat.

– Käpylän Folkhälsanilla oli tarkoitus kuvata palvelutaloon sijoittuvia kohtauksia. Vanhuksista on ollut yleensä hauskaa, kun heidän koteihin tullaan kuvaamaan. Nyt se ei onnistunut. Palvelutalo lavastettiin Vuosaaren Rantapuisto-hotelliin.

Lisäksi elokuvaa on kuvattu Lauttasaaressa, Töölössä, Eirassa ja Käpylän Taivaskalliolla.

– Tähtitorninmäellä kuvasimme kahvilaan sijoittuvan kohtauksen. Sieltä tulee hieno näkymä ylhäältä kuvattuna, Olsson sanoo.

Näyttelijät Nicke Lignell (vas) ja Joonas Heikkinen (oik) harjoittelevat poliisiasemalle sijoittuvaa kohtausta ohjaaja Claes Olssonin kanssa. Aapo Siippainen

Olsson tunnetaan parhaiten Ihanat naiset rannalla -elokuvan ohjaajana. Helsinkiin sijoittuvia elokuvia ovat olleet muun muassa Akvaariorakkaus ja Onnen varjot. Hän on tuottanut myös elokuvan Leijat Helsingin yllä.

Mikä helsinkiläinen kuvauspaikka on jäänyt erityisesti mieleesi?

– On mielenkiintoisempaa pohtia, missä ei ole vielä kuvattu. Eläintarhan huvilat ja Töölönlahti kiinnostavat minua suuresti.

Claes Olsson ja Rikinkeltainen taivas -elokuvan kuvauksiin kuuluva Toyota Celica. Aapo Siippainen

Näin toimii 50 "julkkispoliisin" Karhunpojat-erikoisryhmä – kutsutaan apuun, kun kameran edessä tarvitaan kovia otteita

Suomenruotsalaisen miehen ja naisen suloisenkatkeran rakkaustarinan kertova Rikinkeltainen taivas sijoittuu 1970- ja 80-luvuille sekä nykypäivään.

– Elokuvaa tehdessä olen käynyt läpi Helsinkiin liittyviä tuntemuksia noilta ajoilta.

Kätilöopisto on Käpylässä 1970-luvulta lähtien asuneelle Olssonille hyvin merkityksellinen paikka

– Kolme tytärtäni ovat syntyneet täällä. En päässyt kuitenkaan mukaan yhteenkään synnytykseen. Ensimmäinen oli aikana, jolloin isät eivät olleet mukana synnytyksessä. Toisella kertaa oli keisarileikkaus ja kolmannella kerralla olin kuvaamassa elokuvaa.

Ohjaaja Claes Olsson tunnetaan muun muassa elokuvista Akvaariorakkaus ja Ihanat naiset rannalla. Hän on tuottanut myös Kjell Westön romaaniin perustuvan elokuvan Leijat Helsingin yllä. Aapo Siippainen

Kätilöopisto on ollut tyhjillään vuodesta 2017. Mitä käyttöä toivoisit rakennukselle jatkossa?

– Tästä saisi hyviä asuntoja nuorille ja opiskelijoille. Sairaalan huoneet ovat sellaisia, että niitä yhdistelemällä saa hyviä asuntoja.

Kätilöopiston C-siiven ostanut Kojamo aikoo muuttaa ainakin osan rakennuksesta vuokra-asunnoiksi.

Nicke Lignell ja Claes Olsson elokuvan harjoituksissa. Aapo Siippainen

Näin toimii 50 "julkkispoliisin" ryhmä – kutsutaan apuun, kun kameran edessä tarvitaan kovia otteita

Sarjamurhaajia ja Teräsleidejä

Vuonna 1960-valmistunut Kätilöopiston sairaala suljettiin vuonna 2017 sisäilmaongelmien vuoksi. Tyhjillään ollut rakennus on ollut viime vuosina suosittu elokuvien, tv-sarjojen ja mainosten kuvauspaikka.

Yksi tunnetuimmista Kätilöopistolla kuvatuista ohjelmista on rikossarja Karppi. Sitä kuvattiin sairaalassa vuosina 2018 ja 2019.

Viime toukokuussa Kätilöopisto oli vuokrattu 10 Suomalaista sarjamurhaajaa -dokumenttisarjan kuvaamista varten. Ohjelmaa kuvattiin Discovery Channelille.

Elokuussa rakennuksessa kuvataan kansainvälisille markkinoille tähtäävää Rahti-tv-sarjaa.

Viime syksynä Yle kuvasi sairaalassa lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä kertovaa Kannattelijat-sarjaa. Viime kesänä Kätilöopistolla kuvattiin Teräsleidit-elokuvaa ja ZOO! Viraalit nerot -sarjaa.

Lisäksi Kätilöopistolla on kuvattu lukuisia muita sarjoja ja mainoksia.

Kaksi vuotta tyhjillään ollut sisäilmaongelmainen Kätilöopisto halutaan nyt muuttaa asunnoiksi – jopa hotellitoimintaa selvitetään

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.