Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näin toimii 50 "julkkispoliisin" Karhunpojat-erikoisryhmä – kutsutaan apuun, kun kameran edessä tarvitaan kovia otteita

Poliisiroolien määrä on lisääntynyt suomalaisten rikossarjojen buumin myötä.

Kolme vuotta sitten perustetun Karhunpojat-ryhmän jäsenet ovat erikoistuneet näyttelemään poliisia uskottavasti.

Karhunpojissa on noin 50 miestä ja naista. Heitä on näkynyt muun muassa sarjoissa Karppi, Sorjonen, Advokaten ja Keisari Aarnio. Monelle rikossarjoja seuraavalle kasvot ovat voineet tulla hyvinkin tutuiksi.

– Viime vuosina on tullut tarve laadukkaalle poliisinäyttelemiselle. On tärkeää, että poliisikohtaukset tehdään todenmukaisesti ja turvallisesti vastanäyttelijälle, sanoo muun muassa tulevassa Rikinkeltainen taivas -elokuvassa poliisia näyttelevä Lauri Untamo.

Poliisit ovat kouluttaneet näyttelijöille ammattiin liittyvää olemusta ja tapaa, jolla varusteita kannetaan ja käytetään.

–  Opettelemme käsiraudoitusta, aseen käsittelyä ja kuinka tehdä esimerkiksi kiinniotto ja maahanvienti turvallisesti kiinniottotilanteessa.

Untamolla on aiempaa turvallisuusalan osaamista.

– Monella on taustaa muun muassa palomiehen, vartijan tai järjestyksenvalvojan töistä.

Lue myös: Kätilöopiston oveen ilmestyi "kalliin yksityisklinikan" logo – tyhjästä sairaalasta tuli Kumpulan Hollywood, jossa on kuvattu uutta Kjell Westö -elokuvaa, Karppia ja Suomen sarjamurhaajat -dokumenttia

Poliisin toimintaan liittyvien kohtausten kuvaaminen on vaikeutunut viimeisen 20 vuoden aikana, sanoo Rikinkeltainen taivas -elokuvan ohjaaja Claes Olsson. Esimerkiksi Kätilöopistolle lavastetussa poliisiasemassa ei saa käyttää poliisin virallisia tunnuksia. Elokuvassa näkyy lavastajan oma mukaelma. Myöskään poliisiautoa ei saa Olssonin mukaan ajaa, vaan se tuodaan paikalle trailerilla.

– Ennen elokuvissa oli oikeita poliiseita, jotka tulivat kuvauksiin vapaa-ajallaan. Maksoimme rahaa heidän kahvikassaansa. Mutta ymmärrän, että poliisi haluaa nyt selventää rooliaan, koska liikkeellä on huijareita ja valepoliiseja, Olsson kertoo.