Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Yliopistot lisänneet satoja paikkoja avoimen yliopiston väylän kautta opiskelijoiksi valittaville

Yliopistot ovat lisänneet tälle ja ensi vuodelle yhteensä lähes 700 paikkaa avoimen yliopiston väylän kautta tutkinto-opiskelijoiksi valittaville, kertoo Uutissuomalainen. Tänä vuonna noin 1 400 väyläopiskelijaa on jo hyväksytty tai tullaan hyväksymään varsinaisiksi opiskelijoiksi. Moni yliopisto myös suunnittelee kasvattavansa väyliään tulevaisuudessa. Väylällä tarkoitetaan avoimen yliopiston opintoja, jotka suorittamalla voi saada yliopistosta varsinaisen opiskelupaikan kandidaatintutkintoon, maisterintutkintoon tai molempiin.

Tiedot selviävät Uutissuomalaisen kyselystä, johon vastasi yksitoista maan kolmestatoista yliopistosta. Luvut voivat vielä muuttua, sillä kaikilla yliopistoilla väylän kautta haettavien paikkojen määrä ensi vuonna ja opiskelijoiksi hyväksyttävien määrä tänä vuonna eivät ole tiedossa. Kaikilla Suomen tiedeyliopistoilla on jonkinlainen väylä. Yhteensä niitä on noin 250.

Väylien kautta tutkinto-opiskelijaksi valittujen osuus on ollut 1–3 prosenttia, mutta sen merkitys kasvaa korkeakoulujen opiskelijavalintauudistuksen myötä. Nyt vähintään puolet opiskelijoista valitaan todistusten perusteella ja entistä pienempi osa valintakokeilla.

Väyläopintoja kehitetään Jyväskylän yliopiston koordinoimassa Toinen reitti yliopistoon -hankkeessa, jossa on mukana 11 yliopistoa.

– Olemme asettaneet tavoitteeksi, että ollakseen uskottavan kokoinen väylä, sitä kautta sisään otettavien osuus olisi 10–20 prosenttia, hankkeen projektipäällikkö Paula Savela sanoo.