Tilkan sotilassairaalan "pyhä paikka" jyrättiin maan tasalle –  "Alkujaan miehillä ei ollut tänne mitään asiaa"

Asuntola: Tilkan rakennus on jo maan tasalla. Aikaisintaan elokuussa alkaa kallion poraaminen ja räjäyttely.

Ari-Pekka Aartolahti ja Raimo Loikkanen Tilkan asuntolan muistojen raunioilla. Purkamatta on vielä sähkömies Terho Kahelinin kämppä. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

”Huikeat muistot, kävin vielä fiilistelemässä.”

”Mun huone 303 on mennyttä. Upeita aikoja.”

”Hienoja naapureita. Onni, ettei muistot katoa.”

Muun muassa tällaisista huokailuista on täyttynyt Tilkan sotilassairaalan julkinen Facebook-ryhmä nyt, kun entinen sairaanhoitajien asuntola on häviämässä viimeistä tiilenmurua myöten.

Vuonna 1952 valmistunut asuntola puretaan uuden asuintalon tieltä. Skanska rakentaa tontille 42 uutta kotia kooltaan 27–123 neliötä.

Mannerheimintie 162:lla on värikäs historia. Sitä kokoontuivat Helsingin Uutisten pyynnöstä muistelemaan vanhat tilkkalaiset Raimo ”Källä” Loikkanen ja Ari-Pekka ”AP” Aartolahti.

Källä työskenteli Tilkassa vuodesta 1972 – viimeksi turvallisuusvalvojana. Hän on myös asunut asuntolassa. AP kertoo olleensa pillerinpyörittäjä sotilasapteekissa – tekemässä muun muassa armeijan kuuluisaa yleislääkettä Pectoralista.

– Yhdeksän ja puoli neliötä lavuaarin alunen mukaan laskettuna, Aartolahti kuvaa pienimpiä asuntoja.

”10 neliön koppi. Vuokra 200 markkaa vuonna 1988. Lyhyt matka töihin”, muistelee yksi Facebook-ryhmän jäsenistä.

Tilkan sotilassairaalan asuntolan purku alkaa Mannerheimintiellä – kuva: tyylikäs yksityiskohta säilytetään

Jossain vaiheessa asuntoja yhdistettiin, Källä ja AP huomauttavat. Silloin niihin tuli oma vessa ja keittiönurkkaus.

– Asuntola oli alkujaan pyhä paikka. Miehillä ei ollut sinne mitään asiaa. Joka kerroksessa asui hissin vieressä joku yli- tai osastonhoitaja kyttäämässä, ketä tulee.

– Ylimpänä asuivat sairaanhoitajat ja heidän alapuolellaan apuhoitajat. Alimpana olivat lantunraastajat, AP sanoo tarkoittaen keittiöväkeä.

Källä muistuttaa, että sairaala oli osin omavarainen. Pihalla oli peruna- ja kasvimaa sekä omenapuita, joista korjattiin satoa. Pienistä päärynöistä ja happamista kirsikoista ei niinkään piitattu.

Kumpikin toimi talossa huoltotehtävissä. Källä muistelee talvia, jolloin taloa piti lämmittää yötä myöten haloilla. Auta armias, jos lämmittäjä nukkui vuorossaan pommiiin.

– Aluksi käytettiin koksia – myös sairaalan puolella, jossa oli oma höyryvoimala, tietää kertoa AP, jonka isä tuli lämmittäjäksi Tilkkaan heti sodan jälkeen.

Tehtäviin kuului mittarinlukua ja joskus miellyttäviä toimeksiantoja, kun käytävän päässä olleet suihkuhuoneen ovet tuppasivat loksahtamaan lukkoon tuulella. Kylpytakkiin kietoutuneet naiset tulivat etsimään huoltomiestä ravintola Kuusihokista tai White Ladystä. Siinä sitten otettiin ehkä yhdet.

Meno alkoi villiintyä vasta, kun taloon pääsi myös miehiä: aluksi lantunraastajien pohjakerrokseen ja varusmieslääkäreitä toiseen kerrokseen.

Tilkan verran tarinoita -kirja (SKS 2008) kertoo nuorten lääkärien biletyksestä henkilökunnan kesäjuhlissa. Kuvien perusteella oli nautittu muutakin kuin Pectoralista.

Puolustusvoimien henkilökunnan käyttöön päätynyt talo toimi viimeiset vuotensa keikkamiesten käytössä. Pariin sataan euroon kivunneet vuokrat tällä paikalla Helsinkiä eivät päätä pakottaneet.

Kruunuasunnot irtisanoi kaikki vuokralaiset kaksi vuotta sitten. Talon purkaminen alkoi huhtikuussa. Viime viikonloppuna oli jäljellä enää sähkömies Terho Kahelinin nurkka-asunto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.