Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asukkaat ällistyivät Helsingin päätöksestä räjäyttää lasten suosima leikkipaikka – miksi päiväkotia ei rakenneta viereiselle hiekkakentälle?

Kumpulan asukkaat ovat alkaneet puolustaa voimakkaasti Limingantien kallioaluetta. Kaupungin on tarkoitus louhia kalliota pois räjäyttämällä, koska tilalle on tulossa 150 lapsen päiväkoti. Kallio on suosittu lapsien ja perheiden leikki- ja ulkoilupaikka.

Asukkaat ihmettelevät, miksi päiväkotia ei rakenneta suurelle hiekkakentälle, joka on aivan kallion vieressä samalla tontilla tyhjillään.

Asukasaktiivi Hanna Lammi sanoo, että tilanne on käsittämätön ja uskoo, että taustalla on muun muassa kaupungin väärinkäsitys. Epäilys heräsi, kun apulaispormestarit Anni Sinnemäki (vihr.) ja Pia Pakarinen (kok.) kävivät paikalla ennen juhannusta.

– Pakarinen luki perusteluja virkamiehen lähettämästä sähköpostista. Siinä luki, että hiekkakenttää ei haluttu käyttää, koska se on kyläjuhlien pitopaikka.

Lammi sanoo, että tieto on väärä.

– Kyläjuhlien tärkein pitopaikka on viereinen nurmikenttä. Tämä kenttä ei ole juurikaan virkistyskäytössä.

Rakennuspaikan valintaan ei kaupungin mukaan liity väärinkäsitystä.

– Rakennuspaikka on vuoden 1996 asemakaavan mukainen, sanoo rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö Sari Hildén.

Kaupunki teki päätöksen päiväkodin rakentamisesta loppuvuodesta 2018. Aloitusluvan rakentamiselle kaupunki antoi juhannuksen jälkeen.

Pia Pakarinen sanoo, että alueelle tarvitaan kiireellisesti uusi päiväkoti, koska Kumpulassa ei ole riittävästi tilaa kaikille lapsille. Uusia paikkoja tulee 113.

–  Uudisrakennus korvaa nykyisen päiväkoti Isoniityn, joka on huonokuntoinen. Tilojen täsmällisellä sijainnilla ei ole merkitystä, kunhan rakennus mahtuu tontille suunnitellun kokoisena ja kunhan hanke ei viivästy paikan muuttamisen seurauksena, kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari kertoi Helsingin Uutisille.

Kaupungin arvion mukaan päiväkodin valmistuminen viivästyisi vuodella, jos rakennuspaikkaa nyt vaihdettaisiin.

–  Suunnitelmia pitäisi rakennuspaikan vaihtuessa muuttaa merkittävästi. Lisäksi tarvittaisiin voimassa olevasta kaavasta poikkeamispäätös, Hildén sanoo.

Asiasta on jätetty oikaisupyyntö kaupungille ja valitus Helsingin hallinto-oikeuteen.

– Aikataulun mukaan rakennustyöt alkavat syyskuun 2020 alussa. Hanke valmistuu joulukuussa 2021 edellyttäen, että valitus ei viivästytä hankkeen aloitusta, sanoo tarve- ja hankesuunnittelun tiimipäällikkö Päivi Etelämäki.

Kumpulan asukkaat ovat harmissaan siitä, että kaupungin mukaan asialle ei enää tässä vaiheessa voi tehdä mitään.

Asukkaiden mielestä Käpylässa asuvia ei ole kuultu riittävästi, eikä riittävän ajoissa. He aio vielä luovuttaa.

Kumpula-Toukola Kylätilayhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Väntänen muistaa Kulosaaresta viime vuodelta hieman vastaavan tilanteen. Paikalliset olivat huolissaan siitä, että vasta uusitun Juliuksenpuiston paikalle oli tulossa tilapäinen koulurakennus. Kaupunkilaisten yhteydenottojen jälkeen paikkaa päätettiin lopulta vaihtaa.

– Se tapahtui aivan viime metreillä.

Väntänen toivoo, että kaupunki miettisi laajemmin, kuinka yhteistyötä asukkaiden kanssa tulisi parantaa rakennushankkeissa.

– Valitettavasti monessa tilanteessa keskusteluyhteys puuttuu. Jos haluaa saada äänensä kuuluviin, se vaatii oikeusprosessin.

Asukkaat pitävät räjäyttämistä riskinä, koska vieressä sijaitsevat 1930-luvun talot saattavat vaurioitua.

Kaupunki sanoo, että louhintatarve on minimoitu.

– Louhintamenetelmät valitaan siten, että ympäristölle ei aiheudu vaurioita. Kaupungin hankkeissa räjäytystöitä tehdään usein paljon haasteellisemmissakin olosuhteissa kuin tällä rakennuspaikalla, Etelämäki sanoo.

Päiväkodin rakentamista asukkaat eivät vastusta, koska alueen lapsimäärä kasvaa.

Kätilöopiston oveen ilmestyi "kalliin yksityisklinikan" logo – tyhjästä sairaalasta tuli Kumpulan Hollywood, jossa on kuvattu uutta Kjell Westö -elokuvaa, Karppia ja Suomen sarjamurhaajat -dokumenttia

Helsinki selvitti: Päiväkotimatka kestää keskimäärin 10 minuuttia  – ruotsinkielisiin päiväkoteihin matka on yli 5 minuuttia pidempi

Kumpula saa uuden, ison päiväkodin – paikkoja jopa yli 110 nykyistä enemmän