Kallion "eduskuntatalo" muunnetaan vuokra-asunnoiksi – "Ihmisillä on niihin varaa"

Muutoskohde: Vuokra-asuntoja tulee tarjolle yksiöistä isoihin asuntoihin.

Helsingin entinen teollisuuskoulu ja Eduskuntatalo muistuttavat toisiaan sekä Tukholman konserttitaloa. Tiedossa ei ole, kuka kopioi ketä vai imivätkö arkkitehdit vaikutteensa ajan hengestä itsenäisesti. Jukka Hämäläinen
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Suuriin vuokra-asuntoyhtiöihin kuuluva Kojamo osti vuonna 2017 useita ammattikorkeakoulu Metropolian arvorakennuksia. Oppilaitokset on tarkoitus muuntaa pääosin asunnoiksi.

Ensimmäisenä käynnistyy entisen teknillisen oppilaitoksen hanke Torkkelinmäellä Kalliossa. Agricolankadulla Pengerpuiston kupeessa sijaitseva jyhkeä koulu on tarkoitus suojella, ja sen käyttötarkoitus muutettaisiin asumiseen ja liiketiloiksi. Rakennuksen taakse ehdotetaan korttelin sulkevaa täydennysosaa.

Rakennus toimii vielä tämän vuoden loppuun asti Kruununhaan yläasteen väistötiloina.

Metropolian kuvauksellinen sisäpiha peittyy uudissiiven taakse. Jukka Hämäläinen

Kojamon hankejohtajan Heikki Hirvosen mukaan vanha koulurakennus taipuu hyvin asunnoiksi.

– Toki käyttötarkoituksen muutos on aina haasteellista. Suurin työ on kylpyhuoneiden rakentamisessa. Muuten iso luokkahuone muuntuu hyvin asunnoiksi. Julkisivujen ikkunat määrittelevät huonejakoa.

Suunnittelu on vasta alussa, mutta Hirvonen uskoo että vanhaan osaan tulee eniten isoja asuntoja. Yksiöt ja kaksiot sijoittuisivat uudisosaan.

Tällaisista hyvien paikkojen kohteista on kova kilpailu.

– Julkisista tiloista tulee upeat. Prameaa sisäänkäyntiä seuraavat alakerran pylväsaula, hieno porraskäytävä ja kerrosten leveät käytävät, Hirvonen kuvailee.

Kaupunki edellyttää katutasoon liiketiloja. Suunnitelmissa on ainakin ravintola ja siihen liittyvä terassi itäreunan hiekkakentän kohdalle.

Asunnoista tulee vuokra-asuntoja.

– Vuokrat noudattavat keskustan vuokratasoa, kuitenkin niin että ihmisillä on niihin varaa.

Teknillisen korkeakoulun päärakennuksesta tulee hotelli. Päivi Tuovinen

Metropolian koulukiinteistöt olivat Kojamolle lottopotti.

– Ne sijaitsevat hyvien yhteyksien päässä, palveluiden äärellä ja niiden ympäristö on valmis. Tällaisista hyvien paikkojen kohteista on kova kilpailu, sillä maata ei ole hirveästi jaossa, Hirvonen sanoo.

Seuraavaksi Metropolian kohteista liikkeelle nytkähtänevät Teknillisen korkeakoulun päärakennus Hietalahdentorin laidalla ja sitä ympäröivät kemian laitoksen rakennukset. Tsaarinajan mahtipontisesta päärakennuksesta kaavaillaan hotellia.

– Hotellioperaattorin etsintä oli jo käynnissä, mutta koronaepidemia keskeytti neuvottelut. Aika näyttää, miten nopeasti niitä päästään jatkamaan. Uskoisin että tällainen kohde kiinnostaa hotelliketjuja.

Hirvonen harmittelee, että arvorakennusten kehittäminen on hidasta puuhaa.

– Alun perin uskoimme, että kaikkien oppilaitosten osalta kaavat olisi saatu etenemään jo tämän vuoden aikana. Nyt näyttää, että muiden kohteiden kaavoitus jää ensi vuoteen.

Agricolankadullakin rakentamaan päästään parhaassa tapauksessa ensi vuoden lopussa. Koska rakennustyöt kestävät puolestatoista kahteen vuotta, valmista voisi olla loppuvuodesta 2023.

Kätilöopiston oveen ilmestyi "kalliin yksityisklinikan" logo – tyhjästä sairaalasta tuli Kumpulan Hollywood, jossa on kuvattu uutta Kjell Westö -elokuvaa, Karppia ja Suomen sarjamurhaajat -dokumenttia

Tilkan sotilassairaalan "pyhä paikka" jyrättiin maan tasalle –  "Alkujaan miehillä ei ollut tänne mitään asiaa"

Asemakaavan muutosehdotus on nähtävillä kaupungin verkkosivuilla 14. elokuuta asti. Lopullisesti suunnitelmat hyväksyy valtuusto.

Helsingin teollisuuskoulun rakennus valmistui vuonna 1929, ja sen on suunnitellut arkkitehti Yrjö Sadeniemi. Klassistinen rakennus muistuttaa hieman J.S. Sirenin vuonna 1925 piirtämää Eduskuntataloa sekä Ivar Tengbomin samaan aikaan piirtämää Tukholman konserttitaloa.

Kojamon hankkimaan Metropolia-ryppääseen kuuluvat muut kohteet ovat Käpylän entinen yhteiskoulu Onnentiellä, Kätilöopiston sairaanhoito-oppilaitos Kumpulassa ja entinen sairaanhoitajaopisto Meilahdessa.

Kojamo maksoi tonteista ja rakennuksista yhteensä 80,9 miljoonaa euroa. Kauppahinta elää kuitenkin vielä sen mukaan, paljonko tonteille myönnetään rakennusoikeutta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut