Kallion "eduskuntatalo" muunnetaan vuokra-asunnoiksi – "Ihmisillä on niihin varaa"

Muutoskohde: Vuokra-asuntoja tulee tarjolle yksiöistä isoihin asuntoihin.

Helsingin entinen teollisuuskoulu ja Eduskuntatalo muistuttavat toisiaan sekä Tukholman konserttitaloa. Tiedossa ei ole, kuka kopioi ketä vai imivätkö arkkitehdit vaikutteensa ajan hengestä itsenäisesti. Jukka Hämäläinen
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Suuriin vuokra-asuntoyhtiöihin kuuluva Kojamo osti vuonna 2017 useita ammattikorkeakoulu Metropolian arvorakennuksia. Oppilaitokset on tarkoitus muuntaa pääosin asunnoiksi.

Ensimmäisenä käynnistyy entisen teknillisen oppilaitoksen hanke Torkkelinmäellä Kalliossa. Agricolankadulla Pengerpuiston kupeessa sijaitseva jyhkeä koulu on tarkoitus suojella, ja sen käyttötarkoitus muutettaisiin asumiseen ja liiketiloiksi. Rakennuksen taakse ehdotetaan korttelin sulkevaa täydennysosaa.

Rakennus toimii vielä tämän vuoden loppuun asti Kruununhaan yläasteen väistötiloina.

Metropolian kuvauksellinen sisäpiha peittyy uudissiiven taakse. Jukka Hämäläinen

Kojamon hankejohtajan Heikki Hirvosen mukaan vanha koulurakennus taipuu hyvin asunnoiksi.

– Toki käyttötarkoituksen muutos on aina haasteellista. Suurin työ on kylpyhuoneiden rakentamisessa. Muuten iso luokkahuone muuntuu hyvin asunnoiksi. Julkisivujen ikkunat määrittelevät huonejakoa.

Suunnittelu on vasta alussa, mutta Hirvonen uskoo että vanhaan osaan tulee eniten isoja asuntoja. Yksiöt ja kaksiot sijoittuisivat uudisosaan.

Tällaisista hyvien paikkojen kohteista on kova kilpailu.

– Julkisista tiloista tulee upeat. Prameaa sisäänkäyntiä seuraavat alakerran pylväsaula, hieno porraskäytävä ja kerrosten leveät käytävät, Hirvonen kuvailee.

Kaupunki edellyttää katutasoon liiketiloja. Suunnitelmissa on ainakin ravintola ja siihen liittyvä terassi itäreunan hiekkakentän kohdalle.

Asunnoista tulee vuokra-asuntoja.

– Vuokrat noudattavat keskustan vuokratasoa, kuitenkin niin että ihmisillä on niihin varaa.

Teknillisen korkeakoulun päärakennuksesta tulee hotelli. Päivi Tuovinen

Metropolian koulukiinteistöt olivat Kojamolle lottopotti.

– Ne sijaitsevat hyvien yhteyksien päässä, palveluiden äärellä ja niiden ympäristö on valmis. Tällaisista hyvien paikkojen kohteista on kova kilpailu, sillä maata ei ole hirveästi jaossa, Hirvonen sanoo.

Seuraavaksi Metropolian kohteista liikkeelle nytkähtänevät Teknillisen korkeakoulun päärakennus Hietalahdentorin laidalla ja sitä ympäröivät kemian laitoksen rakennukset. Tsaarinajan mahtipontisesta päärakennuksesta kaavaillaan hotellia.

– Hotellioperaattorin etsintä oli jo käynnissä, mutta koronaepidemia keskeytti neuvottelut. Aika näyttää, miten nopeasti niitä päästään jatkamaan. Uskoisin että tällainen kohde kiinnostaa hotelliketjuja.

Hirvonen harmittelee, että arvorakennusten kehittäminen on hidasta puuhaa.

– Alun perin uskoimme, että kaikkien oppilaitosten osalta kaavat olisi saatu etenemään jo tämän vuoden aikana. Nyt näyttää, että muiden kohteiden kaavoitus jää ensi vuoteen.

Agricolankadullakin rakentamaan päästään parhaassa tapauksessa ensi vuoden lopussa. Koska rakennustyöt kestävät puolestatoista kahteen vuotta, valmista voisi olla loppuvuodesta 2023.

Kätilöopiston oveen ilmestyi "kalliin yksityisklinikan" logo – tyhjästä sairaalasta tuli Kumpulan Hollywood, jossa on kuvattu uutta Kjell Westö -elokuvaa, Karppia ja Suomen sarjamurhaajat -dokumenttia

Tilkan sotilassairaalan "pyhä paikka" jyrättiin maan tasalle –  "Alkujaan miehillä ei ollut tänne mitään asiaa"

Asemakaavan muutosehdotus on nähtävillä kaupungin verkkosivuilla 14. elokuuta asti. Lopullisesti suunnitelmat hyväksyy valtuusto.

Helsingin teollisuuskoulun rakennus valmistui vuonna 1929, ja sen on suunnitellut arkkitehti Yrjö Sadeniemi. Klassistinen rakennus muistuttaa hieman J.S. Sirenin vuonna 1925 piirtämää Eduskuntataloa sekä Ivar Tengbomin samaan aikaan piirtämää Tukholman konserttitaloa.

Kojamon hankkimaan Metropolia-ryppääseen kuuluvat muut kohteet ovat Käpylän entinen yhteiskoulu Onnentiellä, Kätilöopiston sairaanhoito-oppilaitos Kumpulassa ja entinen sairaanhoitajaopisto Meilahdessa.

Kojamo maksoi tonteista ja rakennuksista yhteensä 80,9 miljoonaa euroa. Kauppahinta elää kuitenkin vielä sen mukaan, paljonko tonteille myönnetään rakennusoikeutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.