Helsinkiläinen työnantaja huolissaan siivousalan hyväksikäytöstä: Maksaa palkkaa 10,54 e/h – vaihtoehto kerjäämiselle

Hyväksikäyttö: Keikkapooli lupaa maksaa reilun palkan ulkomaalaisille siivoojille.

Keikkapoolin palvelupäällikkö Maria Dorofte lupaa Helsinkiin vastuullisempaa siivous- ja keikkatyötä. Vasemmalla keikkatyötä tekevä Maria. Työtä ja toivoa Osuuskunta
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Siivoukseen liittyvä hyväksikäyttö on saanut kaupungit, yritykset ja myös yksityiset ihmiset pohtimaan, kuinka alaa saataisiin vastuullisemmaksi. Helsingin Sanomat kertoi heinäkuussa, että pahimmillaan ulkomaalaiset siivoojat jäävät palkatta ja nukkuvat työpaikalla.

Siivoamisen lisäksi erityisen haavoittuvassa asemassa ovat rakennuksilla, ravintola-alalla ja maatiloilla työskentelevät maahanmuuttajat, sanoo palvelupäällikkö Maria Dorofte yleishyödyllisen Työtä ja toivoa -osuuskunnan ylläpitämästä Keikkapoolista.

– Lähes kaikki ulkomaalaisvähemmistöihin kuuluvat ovat kertoneet kokeneensa väärinkäytöksiä ensimmäisessä työpaikassaan, jota he ovat hakeneet itsenäisesti.

Keikkapoolin kautta muun muassa helsinkiläiset voivat tarjota keikkatyötä heikossa asemassa oleville maahanmuuttajille. Osuuskunta lupaa keikkatyöläisille koulutuksen ja reilun palkan.

Siivoustyötä tai muuttoapua tilaaville asiakkaille palvelu maksaa 29–34 euroa tunti. Kuinka paljon keikkatyöläisille maksetaan palkkaa?

– Alle vuoden työssä olleille palkka on 10,54 euroa tunnilta. Seuraavana vuonna palkka on 11,04 euroa tunnilta ja yli kaksi vuotta työskennelleet saavat 11,54 euroa. Iltatyöt lisäävät palkkaa 15 prosenttia, lauantaina 25 prosenttia ja pyhäkorvaus on sata prosenttia eli kaksinkertainen.

Kiinteistö- ja palvelualan työehtosopimuksen mukaan tuntipalkka on 9,60–15,17 euroa tunnilta kokemuksesta ja vaativuudesta riippuen.

200 ihmisen hätämajoitus joutuu lähtemään pois Kalliosta – tähän osoitteeseen romanit siirtyvät Helsingissä

Tältä näyttää romanien hätämajoituksessa: Yksi huone eroaa yllättävällä tavalla – "Siisteydestä päätellen täällä nukkuu nainen"

Ovatko maahanmuuttajat ja haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset työnantajille vain halpaa ja joustavaa työvoimaa?

– Työ on monille myös ainoa oleskeluluvan peruste ja syy oleskella maassa. Monet työnantajat tiedostavat tämän ja käyttävät sitä valitettavasti työntekijää vastaan. Jos koko oma elämä, elinkelpoiset olosuhteet ja perheen tulevaisuus riippuu työpaikan perusteella haetusta oleskeluluvasta, kynnys ilmoittaa asiattomista ja riistoa muistuttavista työolosuhteista on erittäin korkea, sanoo kehittämispäällikkö Marjaana Toiviainen.

Dorofte sanoo, ettei tilannetta voi yleistää kaikkiin yrityksiin, mutta poliitikkojen täytyisi seistä aiempaa voimakkaammin työntekijöiden tukena.

– Ei riitä, että poliitikot sanovat, että heillä on nollatoleranssi hyväksikäyttöön ja ihmiskauppaan. Kaupunkien ja hallituksen pitäisi tukea järjestöjä, jotka tekevät asian hyväksi töitä ruohonjuuritasolla. Haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset luottavat kaltaisiimme yhdistyksiin ja uskaltavat tulla puhumaan asioita kasvotusten. Tätä kautta he voivat olla helpommin yhteydessä viranomaisiin ennen kuin suurempia väärinkäytöksiä ilmenee, Dorofte sanoo.

Iso osa Keikkapoolin kautta työtä saaneita on Itä-Euroopan romaneita.

– Aikaisemmin meidän työntekijät hankkivat elantoaan pääsääntöisesti kerjäämällä tai keräämällä tölkkejä.

Romaneilla työnsaantia vaikeuttaa usein suomen ja englannin kielitaidon puute.

– Kielitaito on myös este päästä osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Suomessa on vaikea päästä työyhteisöön ulkopuolelta. Haluamme kehittää yhteistyötä oppilaitosten kanssa, jotta romanien koulutus voisi parantua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 2. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 3. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 4. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 15. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 9. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.