Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläinen työnantaja huolissaan siivousalan hyväksikäytöstä: Maksaa palkkaa 10,54 e/h – vaihtoehto kerjäämiselle

Hyväksikäyttö: Keikkapooli lupaa maksaa reilun palkan ulkomaalaisille siivoojille.

Siivoukseen liittyvä hyväksikäyttö on saanut kaupungit, yritykset ja myös yksityiset ihmiset pohtimaan, kuinka alaa saataisiin vastuullisemmaksi. Helsingin Sanomat kertoi heinäkuussa, että pahimmillaan ulkomaalaiset siivoojat jäävät palkatta ja nukkuvat työpaikalla.

Siivoamisen lisäksi erityisen haavoittuvassa asemassa ovat rakennuksilla, ravintola-alalla ja maatiloilla työskentelevät maahanmuuttajat, sanoo palvelupäällikkö Maria Dorofte yleishyödyllisen Työtä ja toivoa -osuuskunnan ylläpitämästä Keikkapoolista.

– Lähes kaikki ulkomaalaisvähemmistöihin kuuluvat ovat kertoneet kokeneensa väärinkäytöksiä ensimmäisessä työpaikassaan, jota he ovat hakeneet itsenäisesti.

Keikkapoolin kautta muun muassa helsinkiläiset voivat tarjota keikkatyötä heikossa asemassa oleville maahanmuuttajille. Osuuskunta lupaa keikkatyöläisille koulutuksen ja reilun palkan.

Siivoustyötä tai muuttoapua tilaaville asiakkaille palvelu maksaa 29–34 euroa tunti. Kuinka paljon keikkatyöläisille maksetaan palkkaa?

– Alle vuoden työssä olleille palkka on 10,54 euroa tunnilta. Seuraavana vuonna palkka on 11,04 euroa tunnilta ja yli kaksi vuotta työskennelleet saavat 11,54 euroa. Iltatyöt lisäävät palkkaa 15 prosenttia, lauantaina 25 prosenttia ja pyhäkorvaus on sata prosenttia eli kaksinkertainen.

Kiinteistö- ja palvelualan työehtosopimuksen mukaan tuntipalkka on 9,60–15,17 euroa tunnilta kokemuksesta ja vaativuudesta riippuen.

200 ihmisen hätämajoitus joutuu lähtemään pois Kalliosta – tähän osoitteeseen romanit siirtyvät Helsingissä

Tältä näyttää romanien hätämajoituksessa: Yksi huone eroaa yllättävällä tavalla – "Siisteydestä päätellen täällä nukkuu nainen"

Ovatko maahanmuuttajat ja haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset työnantajille vain halpaa ja joustavaa työvoimaa?

– Työ on monille myös ainoa oleskeluluvan peruste ja syy oleskella maassa. Monet työnantajat tiedostavat tämän ja käyttävät sitä valitettavasti työntekijää vastaan. Jos koko oma elämä, elinkelpoiset olosuhteet ja perheen tulevaisuus riippuu työpaikan perusteella haetusta oleskeluluvasta, kynnys ilmoittaa asiattomista ja riistoa muistuttavista työolosuhteista on erittäin korkea, sanoo kehittämispäällikkö Marjaana Toiviainen.

Dorofte sanoo, ettei tilannetta voi yleistää kaikkiin yrityksiin, mutta poliitikkojen täytyisi seistä aiempaa voimakkaammin työntekijöiden tukena.

– Ei riitä, että poliitikot sanovat, että heillä on nollatoleranssi hyväksikäyttöön ja ihmiskauppaan. Kaupunkien ja hallituksen pitäisi tukea järjestöjä, jotka tekevät asian hyväksi töitä ruohonjuuritasolla. Haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset luottavat kaltaisiimme yhdistyksiin ja uskaltavat tulla puhumaan asioita kasvotusten. Tätä kautta he voivat olla helpommin yhteydessä viranomaisiin ennen kuin suurempia väärinkäytöksiä ilmenee, Dorofte sanoo.

Iso osa Keikkapoolin kautta työtä saaneita on Itä-Euroopan romaneita.

– Aikaisemmin meidän työntekijät hankkivat elantoaan pääsääntöisesti kerjäämällä tai keräämällä tölkkejä.

Romaneilla työnsaantia vaikeuttaa usein suomen ja englannin kielitaidon puute.

– Kielitaito on myös este päästä osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Suomessa on vaikea päästä työyhteisöön ulkopuolelta. Haluamme kehittää yhteistyötä oppilaitosten kanssa, jotta romanien koulutus voisi parantua.