Kaivopuiston edustan ainutlaatuista saariparatiisia myydään 1,8 miljoonalla – "Moni ihmettelee, voiko täällä asua"

Näyttelijä Nelly Kärkkäinen on myymässä miehensä Tuukka Mönttisen kanssa Uunisaaren kiinteistä. Hintapyyntö on noin 1,8 miljoonaa euroa. Päivi Tuovinen

Uunisaari: Historiallisista kiinteistöistä pyydetään 1,8 miljoonaa euroa.

Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Yksi elämänvaihe ja elämäntehtävänä on takana. Nyt he haikailevat ulapalle Harmajan taakse.

Kotikatu-sarjan Ninnin roolista tunnettu Nelly Kärkkäinen ja hänen yrittäjäpuolisonsa Tuukka Mönttinen myyvät todella erikoista kohdetta Kaivopuiston edustalla.

Uunisaari oli ensin Nellyn isän Veli-Pekan elämäntyö. Kun hän kuoli 2015, pariskunta osti paikan kaupungilta.

Historiallinen saari oli jäänyt rappiolle ennen kuin laivurina toiminut Veli-Pekka havaitsi sen mahdollisuudet. Hän halusi avata saaren palvelut kaupunkilaisille ja rakensi vanhan vernissatehtaan päätyyn ravintolan, jonka asiakkuuteen ei tarvittu minkään klubin jäsenyyttä.

Kun ravintola aukesi 2000, sinne ei ollut vielä kelirikon ja talven aikaan siltaa. Kärkkäinen halusi kuitenkin todistaa, että se toimii myös ympärivuotisena vierailukohteena.

Isä kuoli yllättäin viisi vuotta sitten, ja tytär osti kiinteistöt ja pitkäaikaisen vuokrasopimuksen. Samalla Nelly muutti Tuukkansa kanssa Kalevankadun kaksiosta pysyvästi asumaan takaisin saareen – kotiinsa, josta hän oli käynyt jo yläastetta.

Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä

Tuleeko nyt haikea olo?

– Kunkulle tämä on iso juttu, Nelly sanoo tarkoittaen heidän kultaistanoutajaa.

– Olen katsonut näistä ikkunoista merelle kohta 20 vuotta, ja olen valmis antamaan sen ostajalle, joka vie Uunisaarta eteenpäin.

– Tekeminen – siis pelkkä oma tekeminen – ei enää riitä. Me otamme nyt breikin, Tuukka toteaa.

– Vaikka tämä on koti, tämä on myös liiketoimintaa. Vaihtaahan moni muukin ihminen kotia, Nelly muistuttaa.

Nelly Kärkkäinen ja Tuukka Mönttinen ovat asuneet Uunisaaressa vuodesta 2015. Kultainennoutaja Kunkku on viihtynyt saaressa erityisen hyvin. Päivi Tuovinen

Kummankin mukaan nyt on aika toteuttaa ihka omia haaveita. Uutta kämppää he eivät ole vielä katsoneet – sen sijaan venettä, joka ei uppoa heti Harmajalla.

Toisekseen yksi saari saa riittää heille. Tuukka on yrittäjäosakkaana Laajasalon Saunasaaressa, joka on kuuluisa savusaunoistaan ja loimulohestaan.

Hetken aikaa Nelly ja Tuukka toimivat myös itse ravintoloitsijoina Uunisaaressa.

– Emme pysyneet kasvussa mukana, joten oli paras vuokrata ravintola ammattilaisille.

Kun heinäkuinen saari tuntuu luonnonmukaiselta paratiisilta, ei heti juolahda mieleen, että täällä on asuttu ympärivuotisesti vielä 1960-luvulle asti.

– Toisaalta moni, joka tulee ensi kertaa, ihmettelee, voiko täällä asua?

– Emme ole joskus käyneet pitkään aikaan mantereella. Lähikauppamme on Suomenlinnassa. Ruokailemassa voimme käydä myös Lonnassa. Jos tahtoo tuulettumaan, voi lähteä avomerelle.

Vanhoista asumuksista kertovat kivijalat ja villiintyneet kasvit, kuten punainen ketunleipä, jota Uunisaaren ravintolan kokki Jussi Uusihakala noukkii koristeeksi annoksiinsa.

Saaren ravintolan ja saunan toiminta jatkuu tulevan omistajan vuokralaisena. Kaupungin rannoilla voi käydä paistattamassa päivää ja kallioilla liikuskella jokamiehenoikeuksilla. Innokkaimmat ovat vuokranneet ympärivuotiset pukukopit.

Uunisaari on helsinkiläisten suosima ulkoilu ja uimapaikka. Päivi Tuovinen

Saaressa asuttiin aikanaan, koska siellä oli ollut myös teollista toimintaa:

Punatiilinen varastomakasiini kuului aikoinaan Finska Färg och Fernissfabriks Ab:n väri- ja vernissatehtaalle, joka paloturvallisuussyistä oli sijoitettu Uunisaarille. Päämyymälä oli keskellä kaupunkia Eteläesplanadilla. Sivuliikkeitä oli myös muissa kaupungeissa.

Teollisen historian takia saarelle tulivat vedet, viemärit, sähköt ja kaasu, jolla muun muassa saaren sauna lämpenee.

Hiekkarannan lisäksi eteläisellä Uunisaarella oli 1900-luvun alkupuolella suosittu merikylpylä ja uimalaitos.

Nyt ravintolaa pitää PET-Ravintolat, jolla on myös Töölön stadionin ravintola Bollis ja ravintola Kummisetä Kuopiossa.

Saareen pääsee Merisataman Kompassitorilta, mutta postiosoite kuuluu proosallisesti: Pohjoinen Uunisaari 2, Helsinki 14.

– Mitä saa kahdella miljoonalla Kaivopuistosta, Nelly Kärkkäinen kysyy.

Vanhoista asumuksista kertovat kivijalat ja villiintyneet kasvit, kuten punainen ketunleipä, jota Uunisaaren ravintolan kokki Jussi Uusihakala noukkii koristeeksi annoksiinsa. Päivi Tuovinen

Kauppoja hierovan Actival Oy:n toimitusjohtaja Ari Larnemaa sanoo, että kohde on erikoisin, mitä hän on tavannut 1980-luvulta alkaneen uransa aikana. Hän on sentään tehnyt tuhansia kauppoja.

– Kiinteistön ostaja saa asunnon – joko itselleen tai pehtoorilleen – jonkalaista ei ole toista koko kaupungissa.

Kallion "eduskuntatalo" muunnetaan vuokra-asunnoiksi – "Ihmisillä on niihin varaa"

Kätilöopiston oveen ilmestyi "kalliin yksityisklinikan" logo – tyhjästä sairaalasta tuli Kumpulan Hollywood, jossa on kuvattu uutta Kjell Westö -elokuvaa, Karppia ja Suomen sarjamurhaajat -dokumenttia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 2. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 3. Kaupunki tarjoaa nyt uutta palvelua senioreille – "Ulkoilu on muutenkin tällä hetkellä kovassa nosteessa"
 4. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 7. Uudisrakennus 1700 työntekijälle Kalasatamaan valmistui
 8. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 9. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 10. T24: Tässä on mainio syyslomakohde – Viisi vinkkiä Saarenmaalle
 11. T24: Uusi valokuvanäyttely esittelee Tallinnan sataman Amiraliteetin altaan historiaa
 12. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 13. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Henkilövahinko sotkee P-, I- ja K-junien kulkua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 4. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 5. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 6. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 7. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 8. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 9. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 10. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 11. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.