Jättiyllätys helsinkiläisen huoltoaseman takapihalla – kuva: 100 000 litran viskikellari on uskomaton näky

Historia: Huoltoaseman takapihalta löytyy viskinystävien aarreaitta.

Viskimestari Mikko Mykkänen ja hänen poikansa Veikko saivat käyttää miestyövoimaa. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Tuki tavallisena arkipäivänä avolavakuormuri ajoi Teurastamon alueen ja Vanhan Talvitien pohjoispään väliä kyydissä tynnyreitä. Kohteen on Hermannissa sijaitsevan Neste-huoltoaseman takana oleva kellari.

The Helsinki Distilling Company oli vuokrannut Sörnäisten panimon yli 150 vuotta vanhan jääkellari Helsingin kaupungilta. Se sijaitsee aivan paikallisen Neste-huoltamon takana.

Tynnyreitä siirtelivät hellävaroen viskimestari Mikko Mykkänen poikansa Veikon toimiessa kesäduunarina. Käsityömäisyys ja käsivoimat korostuvat tässäkin prosessin vaiheessa.

Yksi standardikoon viskitynnyri vetää 200 litraa viskiä, mutta kokoja on 28-litraisesta aina 300 litraan Samuel Sorainen

Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"

Näin jääkellarista alkoi tulla pikku hiljaa viskikellari noin 100 000 litralle helsinkiläistä käsityöviskiä.

Holvirakenteinen jääkellari on ideaalinen tila viskin kypsytykseen. Tila on puolittain maan alla, ja seinät on rakennettu paksuista paikalta louhituista luonnonkivistä. Tasainen kosteus ja vähäinen lämpötilan vaihtelu luovat olosuhteet, joissa on mahdollista kypsyttää viskejä vuosikymmeniä.

”Enkelten osuus” eli se mitä haihtuu taivaan tuuliin jää mahdollisimman pieneksi.

Huoltoaseman takana on viskin ystävien aarre. Sakari Nupponen

Kiirettä ei ole, viskin kypsytysikä on kolmesta kymmeneen vuoteen. Alle kolmevuotiasta ei saa kutsua viskiksi, vaan viljatisleeksi.

Tätä eivät ole meistä kaikki nuuhkimassa, mutta uusi kellari tuottaa joskus jopa 30-40 vuotta ikääntyneitä erikoisviskejä.

Korona hiljensi ravintolat, mutta HDCO:n tuotannossa on ollut kiireinen kevät. Se aloitti heti pandemian puhjettua käsidesin valmistuksen. Juhannuksen alla se sai Alkon valikoimiin ensimmäisen suomalaisen täysruisviskin.

HDCO:n toinen ruisviski voitti puolestaan kultaa Meininger’s International Spirits -kilpailussa Saksassa.

– Voittanut viski edustaa 14. pullotuseräämme ja siinä on mallastetun rukiin lisäksi hieman ohramallasta pehmentämässä ja tasapainottamassa ruisviskin mausteisuutta. Kypsytimme tislettä ensin uusissa 200 litran amerikkalaisissa tammitynnyreissä ja viimeistelykypsytys tehtiin vanhoissa, Jamaikalta ja Guyanasta peräisin olevista rommitynnyreissä. Viimeistely antoi juomalle sen ominaisen maun. Suutuntuma on runsas ja viskin aromeissa on vaniljaa, aprikoosia, karamellia, lakritsaa ja kaakaota, Master Blender Kai Kilpinen kuvailee.

Helsingissä toimii vain yksi viinatislaamo – kuva: saksalaisten tykkituli tuhosi edellisen

Helsinki Distilling Companyn viskit eivät ole halvimmasta päästä. Esimerkiksi yksi puolen litran pullo ruisviskiä saattaa maksaa Alkossa lähes sata euroa. Alkon halvimmat massatuotetut viskit kun saattavat maksaa kolmisen kymppiä litralta.

11 syytä, miksi oluen ystävä rakastaa Helsingin bussilinjoja 14 ja 18

Tynnyreissä piilee viskin salaisuus. Tammitynnyrit tulevat pääosin Amerikasta, ja niissä on ollut aiemmin Bourbonia. HDCO:n käytössä on toisaalta uusia ranskalaisia ja espanjalaisia tammitynnyreitä ja toisaalta vanhoja espanjalaisia sherrytynnyreitä. Myös vanhoja portviini- ja madeiratynnyreitä käytetään viskien viimeistelyyn.

Yhtä tynnyriä käytetään 3-5 kertaa, ja hyvissä säilytysolosuhteissa tynnyrin käyttöikä voi olla yli 20 vuotta.

Mikko ja Veikko Mykkänen kuljettivat tynnyrit nyt kuivemmasta ja lämpimämmästä varastosta viileään suojaan, joka on toiminut aiemmin muun muassa vihanneskellarina ja Heinon Tukun viinikellarina ja edustustilana.

Uudesta viskikellarista tulee myöhemmin HDCO:n vierailukeskus, jossa järjestetään kellarikierroksia sekä maistatuksia.

Tiloissa on myös anniskeluoikeudet, joten niitä voi käyttää ravintolamaisesti yksityistilaisuuksien, kokousten ja juhlien järjestämiseen.

Helsingin ravintoloita valtaavaa uutta ruokabuumia verrataan jo sushiin - yrittäjä: "Pitää takoa, kun rauta on kuumaa"

Tämä annos viedään käsistä, kun 3 veljeksen ruokakärry pysähtyy Helsinkiin – "Hämmentävän hyvää!”

"Musta burgeri" maistuu – Helsingistä löytyi uusi rantakaistale katuruokaherkuille

Virolainen Maarit Pöör on ensimmäinen pohjoismainen naisopiskelija Heriot Wattin yliopistossa – Tähtäimessä on tislaajan tutkinto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
  2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
  3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
  4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
  5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
  6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
  7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
  8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
  9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
  10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
  11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
  12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
  13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
  14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
  15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
  2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
  3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
  4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
  5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
  6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
  7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
  8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
  9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
  10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
  11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
  12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
  13. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
  14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
  15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.