Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jättiyllätys helsinkiläisen huoltoaseman takapihalla – kuva: 100 000 litran viskikellari on uskomaton näky

Historia: Huoltoaseman takapihalta löytyy viskinystävien aarreaitta.

Tuki tavallisena arkipäivänä avolavakuormuri ajoi Teurastamon alueen ja Vanhan Talvitien pohjoispään väliä kyydissä tynnyreitä. Kohteen on Hermannissa sijaitsevan Neste-huoltoaseman takana oleva kellari.

The Helsinki Distilling Company oli vuokrannut Sörnäisten panimon yli 150 vuotta vanhan jääkellari Helsingin kaupungilta. Se sijaitsee aivan paikallisen Neste-huoltamon takana.

Tynnyreitä siirtelivät hellävaroen viskimestari Mikko Mykkänen poikansa Veikon toimiessa kesäduunarina. Käsityömäisyys ja käsivoimat korostuvat tässäkin prosessin vaiheessa.

Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"

Näin jääkellarista alkoi tulla pikku hiljaa viskikellari noin 100 000 litralle helsinkiläistä käsityöviskiä.

Holvirakenteinen jääkellari on ideaalinen tila viskin kypsytykseen. Tila on puolittain maan alla, ja seinät on rakennettu paksuista paikalta louhituista luonnonkivistä. Tasainen kosteus ja vähäinen lämpötilan vaihtelu luovat olosuhteet, joissa on mahdollista kypsyttää viskejä vuosikymmeniä.

”Enkelten osuus” eli se mitä haihtuu taivaan tuuliin jää mahdollisimman pieneksi.

Kiirettä ei ole, viskin kypsytysikä on kolmesta kymmeneen vuoteen. Alle kolmevuotiasta ei saa kutsua viskiksi, vaan viljatisleeksi.

Tätä eivät ole meistä kaikki nuuhkimassa, mutta uusi kellari tuottaa joskus jopa 30-40 vuotta ikääntyneitä erikoisviskejä.

Korona hiljensi ravintolat, mutta HDCO:n tuotannossa on ollut kiireinen kevät. Se aloitti heti pandemian puhjettua käsidesin valmistuksen. Juhannuksen alla se sai Alkon valikoimiin ensimmäisen suomalaisen täysruisviskin.

HDCO:n toinen ruisviski voitti puolestaan kultaa Meininger’s International Spirits -kilpailussa Saksassa.

– Voittanut viski edustaa 14. pullotuseräämme ja siinä on mallastetun rukiin lisäksi hieman ohramallasta pehmentämässä ja tasapainottamassa ruisviskin mausteisuutta. Kypsytimme tislettä ensin uusissa 200 litran amerikkalaisissa tammitynnyreissä ja viimeistelykypsytys tehtiin vanhoissa, Jamaikalta ja Guyanasta peräisin olevista rommitynnyreissä. Viimeistely antoi juomalle sen ominaisen maun. Suutuntuma on runsas ja viskin aromeissa on vaniljaa, aprikoosia, karamellia, lakritsaa ja kaakaota, Master Blender Kai Kilpinen kuvailee.

Helsingissä toimii vain yksi viinatislaamo – kuva: saksalaisten tykkituli tuhosi edellisen

Helsinki Distilling Companyn viskit eivät ole halvimmasta päästä. Esimerkiksi yksi puolen litran pullo ruisviskiä saattaa maksaa Alkossa lähes sata euroa. Alkon halvimmat massatuotetut viskit kun saattavat maksaa kolmisen kymppiä litralta.

11 syytä, miksi oluen ystävä rakastaa Helsingin bussilinjoja 14 ja 18

Tynnyreissä piilee viskin salaisuus. Tammitynnyrit tulevat pääosin Amerikasta, ja niissä on ollut aiemmin Bourbonia. HDCO:n käytössä on toisaalta uusia ranskalaisia ja espanjalaisia tammitynnyreitä ja toisaalta vanhoja espanjalaisia sherrytynnyreitä. Myös vanhoja portviini- ja madeiratynnyreitä käytetään viskien viimeistelyyn.

Yhtä tynnyriä käytetään 3-5 kertaa, ja hyvissä säilytysolosuhteissa tynnyrin käyttöikä voi olla yli 20 vuotta.

Mikko ja Veikko Mykkänen kuljettivat tynnyrit nyt kuivemmasta ja lämpimämmästä varastosta viileään suojaan, joka on toiminut aiemmin muun muassa vihanneskellarina ja Heinon Tukun viinikellarina ja edustustilana.

Uudesta viskikellarista tulee myöhemmin HDCO:n vierailukeskus, jossa järjestetään kellarikierroksia sekä maistatuksia.

Tiloissa on myös anniskeluoikeudet, joten niitä voi käyttää ravintolamaisesti yksityistilaisuuksien, kokousten ja juhlien järjestämiseen.

Helsingin ravintoloita valtaavaa uutta ruokabuumia verrataan jo sushiin - yrittäjä: "Pitää takoa, kun rauta on kuumaa"

Tämä annos viedään käsistä, kun 3 veljeksen ruokakärry pysähtyy Helsinkiin – "Hämmentävän hyvää!”

"Musta burgeri" maistuu – Helsingistä löytyi uusi rantakaistale katuruokaherkuille

Virolainen Maarit Pöör on ensimmäinen pohjoismainen naisopiskelija Heriot Wattin yliopistossa – Tähtäimessä on tislaajan tutkinto