Helsingissä toimii vain yksi viinatislaamo – kuva: saksalaisten tykkituli tuhosi edellisen

Saksalaisten Töölöstä ampuma tykkituli tuhosi Helsingin edellisen väkijuomatehtaan. Helsingin kaupunginmuseo / Gunnar Lönnqvist
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Ennen The Helsinki Distilling Companya Helsingissä ei ollut kaupallista viinantuotantoa yli sataan vuoteen. Alko, Alkoholiliike ei tiputellut tippaakaan, vaikka sillä oli isot laitokset Salmisaaressa ja Ruoholahdessa. Niissä vain sekoitettiin, pullotettiin ja varastoitiin.

Edeltäjä oli Maexmontanin viinatehdas, joka sijaitsi Siltavuorenrannassa. Saksalaisten tykistötuli tuhosi sen kaupungin valtauksen yhteydessä 12. huhtikuuta 1918.

Loputkin bisnesmahdollisuutensa se menetti seuraavana vuonna voimaan tulleeseen kieltolakiin.

Yhtä huonosti kävi Sörnäisten panimolle, jonka jääkellariin HDCO rakentaa nyt viskivarastoaan ja vierailukeskustaan.

Jääkellari sijaitsi tällä nimenomaiselle paikalla – aikanaan aivan meren rannassa. Merestä nostettiin varastokellareiden jäähdyttämiseen tarvittavat jäälohkareet.

Södernäs Ölbryggerin perustivat 1864 baijerilainen panimomestari Johan Kasper Kröckel ja helsinkiläinen leipuri Elis Arvid Strömberg.

Strömberg muutti Nurmijärvelle, ja Kröckel myi 1872 tehtaansa Sörnäs Aktiebryggeri - Sörnäsin Osakeoluttehdas -nimiselle osakeyhtiölle. Se laajensi toimintaansa useaan otteeseen ja osakkaiden joukkoon tuli myös Ab P. Sinebrychoff.

Kröckel jatkoi omaa panimotoiminta seuraavana vuonna Pitäjänmäessä. Katuosoite olisi nykyään Strömbergintie 4. Kröckel luopui tehtaastaan ja myi sen tyttärelleen Annalle ja hänen miehelle Heinrich Blöckerille 1889 ja kuoli kaksi vuotta myöhemmin. Pitäjänmäen ensimmäisen teollisen laitoksen toiminta loppui 1921.

Sinebrychoff lopetti puolestaan Sörnäisten panimon 1918. Siitä muistuttaa kuitenkin nimi: Panimokatu, Bryggerigatan.

Panimoteollisuuden uranuurtaja J.K. Kröckell on haudattu Hietaniemen uuden alueen kortteliin 18.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut