Erikoislääkäri seurasi 50 vuoden ajan, kuinka Suomessa hoidetaan syöpää – huomasi lääkärien tekevän tämän virheen

Kirjat: Pentti Klefström kirjoitti pitkästä kokemuksestaan syöpätautien erikoislääkärinä.

Kuvituskuva. Päivi Tuovinen

Laura Roininen

Pitkän uran syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkärinä tehnyt Pentti Klefström on nähnyt, kuinka syövän hoidossa on vuosikymmenten aikana tapahtunut suuri muutos. Klefström on ollut perustamassa Eiran syöpäklinikkaa vuonna 1995. Esimerkiksi syövän lääkehoito on kehittynyt valtavasti.

– Syöpäsoluun kohdistuva tutkimus genomin eli geneettisten muutosten selvittämisestä on avannut ja tulee avaamaan mahdollisuudet yhä tarkempaan hoitoon jokaista yksittäistä syöpäkasvainta kohtaan, Klefström sanoo.

Lohjalla asuvalta Klefströmiltä ilmestyi tänä keväänä kirja Sädehoidosta immuno-onkologiaan, jossa Klefström käy läpi syövän hoidon kehitystä 50 vuoden ajalta. Hänestä on tärkeä muistaa, että levinnytkin syöpä on mahdollista parantaa.

– Olen ollut aitiopaikalla seuraamassa tätä kehitystä ja tehnyt omaa tutkimustyötä, joten nyt tuntui oikealta ajalta tehdä tämä jälkipolville, 80 vuotta toukokuussa täyttänyt Klefström sanoo.

Kirjassa käydään läpi muun muassa eri syöpätyyppejä ja hoitomuotoja sekä sivutaan myös syövän syitä ja syövältä suojaavia tekijöitä.

Pentti Klefströmiä on läpi työvuosien vienyt eteenpäin tieteellinen uteliaisuus. Yhtä tärkeänä hän kuitenkin pitää myös taitoa kohdata potilas ihmisenä.

Toivo ja usko ovat oleellisia osia syövän hoidossa.

Pentti Klefström

Klefströmin mukaan monet lääkärit on opetettu kertomaan potilaille mahdollisimman huonot ennusteet, jotta he eivät pettyisi.

– Syöpä on vakava, mutta ei tilannetta tarvitse esittää vakavampana kuin se onkaan. Toivo ja usko ovat oleellisia osia syövän hoidossa. Syöpä on aktiivinen tauti, se etenee, mutta myös reagoi hoitoihin.

Vuosikymmenten aikana esimerkiksi rintasyöpäpotilaiden hoitotulokset ovat parantuneet jatkuvasti.

– Tietysti välillä tuntee voimattomuutta, jos on tehnyt kaiken, minkä voinut, mutta keinoa ei löydy.

Pentti Klefström vertaa syövän hoitamista sotaan vihollista vastaan.

– On turhaa haaskata ammuksia metsään eli ei pidä ylihoitaa potilasta ja rasittaa turhaan. Hyökkäysvaiheessa on kuitenkin käytettävä kaikkia aselajeja. Oleellista on taktiikka, mitä ja missä oikealla ajoituksella. Syövän hoidossa tärkeää ei ole mikä tahansa hoito, vaan juuri sopiva hoito ja oikeiden aseiden yhdistäminen parhaan tehon saavuttamiseksi.

Klefströmillä on viimeistelyä vaille valmiina myös elämäkertateos, jossa käydään läpi sotaorvoksi jääneen pojan matkaa alansa huipuksi. Alunperin piti ilmestyä yksi teos, jossa sekä tieto-osuus että elämäkerta olisivat yhdistyneet, mutta kun kirjan ilmestyminen koronan vuoksi viivästyi, Klefström päätti julkaista tieto-osan itse.

Klefströmistä kertoi aiemmin Länsi-Uusimaa.

Pentti Klefström

Syntynyt 20.5.1940 Helsingissä.

Lääketieteen lisensiaatti 1969, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri 1975, vt. apulaisylilääkäri HYKS 1978, konsultoiva syöpälääkäri sekä vs. ylilääkäri KYS 1983.

Vuodesta 1984 lähtien yksityinen syöpä- ja työterveyslääkäri. Perustamassa Eiran sairaalan syöpäklinikkaa 1995.

Lääketieteen ja kirurgian tohtori rintasyövän hoidossa immunologisilla tekijöillä 1991.

Eläkkeellä, mutta pitää edelleen vastaanottoa osa-aikaisesti Arte-lääkäreillä.

Sai Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkin vuonna 2008..

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut