Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Marjanpoimijoiden syviä rivejä patistellaan metsään – "Satojen miljoonien marjasaalis"

Suomessa on käynnistetty kansallinen marjanpoimintahaaste, koska poimijoiden puute uhkaa luonnonmarjasadon saamista talteen. Kovaa vauhtia kypsyvän marjasadon saaminen talteen on pitkälti kotimaisten poimijoiden harteilla, sillä ulkomaisten poimijoiden maahantulo on epävarmaa, kerrotaan tiedotteessa.

Suomalaisia marjatalkoisiin kannustavat Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Suomen Kylät ry, ProAgrian Töitä Suomesta -palvelu yhdessä muun muassa Arktiset Aromit ry:n ja Suomen 4h-järjestön kanssa.

– Marjanpoimintahaasteeseen voi osallistua yksinään, perheen tai ystävän kanssa. Yhtä lailla metsälle voi kerätä innostuneen marjastusporukan työkavereista tai omasta harrasteryhmästä. Marjoja voi poimia sangollisen taikka niin paljon kuin vaan ehtii – joko omiin tarpeisiin tai myyntiin. Ei anneta kotimaisten marjojen mennä hukkaan, innostaa MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola joukkoja tiedotteessa.

Suomalaisen luonnonmarjojen satokausi käynnistyi kunnolla heinäkuun puolivälissä, kun ensimmäisenä kypsyvät etenkin kotimaiselle elintarviketeollisuudelle tärkeät mustikka ja lakka. Vuosittain suomalaisissa metsissä kypsyvän luonnonmarjasadon arvo on satoja miljoonia euroja. Kuka tahansa voi muuttaa luonnontuotteet ansioiksi.

Kotimaiset marjat ovat tärkeä raaka-aine suomalaiselle elintarviketeollisuudelle ja monelle muulle teollisuuden yritykselle. Kotimainen luonnonmarja on arvostettu ainesosa kotimaisessa kosmetiikassa sekä esimerkiksi jogurteissa, jäätelöissä, mysleissä ja makeisissa, alkoholijuomissa sekä hyvinvointivesissä, kerrotaan tiedotteessa.

Jokamiehenoikeuksien nojalla suomalaisissa metsissä saa poimia vapaasti luonnontuotteita. Kampanjassa tiedotetaan metsään lähtijöitä jokamiehenoikeuksista ja -velvollisuuksista. Itse kerätyt luonnontuotteet voi myydä pääsääntöisesti verovapaasti. Lähimpää ostopistettä voi etsiä esimerkiksi kampanjan ostopistehausta. Luonnontuotteiden ostajien kannattaa ilmoittaa oma ostopisteensä listaukseen.