Suomalaismuusikko nosti esiin BLM-liikkeen – "Antirasismin tulisi kuulua enemmän"

Helsingissä asuva Ahti Peltonen julkaisi uuden singlensä Kehumatta paras. Vahvalla sekä äärimmäisen nopealla suulla räppäävä Ahti on kuitenkin kaikkea muuta kuin koppava räppärin alku.

– Fiilis on mun flow, tokaisee Monsp recordsille kiinnitetty nuori muusikko.

Monsp Records on yksi suomen tärkeimmistä räp-musiikkia julkaisevista levy-yhtiöistä. Se on osa monikansallista Warner Music -yhtiötä.

Räppäri kertoo, että ei kykene tekemään biisiä, mikä ei vastaa hänen sen hetkistä tunnetilaansa. Kehumatta paras -kappale koostuu pitkälti räpille ominaisesta itseriittoisuudesta ja paremmuudesta suhteessa muihin, mutta kappaleissa on käsitelty niin ilmastonmuutosta ja koulukiusaamistakin.

– Jos ahdistaa niin kyllä se kuuluu. Se on rehellistä ja siinä haluan pysyä. Jotkut tekee bilekappaleita, joissa lauletaan pääasiassa dokauksesta. Sekin on ihan ok, mutta ei ole mun juttu.

Ahti kokee, että suomalaisessa rap-musiikissa voisi ottaa kantaa enemmän, mutta ymmärtää myös kepeämmän puolen musiikkiteollisuudessa. Lopulta nuori mies on kuitenkin puheissaan suuntaa antava, enemmän kuin kova ääninen päällepäsmäri.

"Miksi jättää jotain sanomatta, jos on jotain mieltä?"

– On paljon asioita mitä pitäisi sanoa. Etenkin, jos oikeasti sydämessään niin tuntee. Muusikoilla on vaikutusvaltaa yhteiskunnassa. Siksi toivoisin, että yhteiskunnallisia asioita nostettaisiin esille nykyistä enemmän. Miksi jättää jotain sanomatta, jos on jotain mieltä?

Ahti nostaa kuitenkin omatoimisesti esiin Black lives matter -liikkeen keskusteltaessa kantaaottamisesta rap-musiikissa. Hän tunnistaa hiphopin juuret, ja pohtii miten asiaa tulisi nostaa esille.

– Koen, että antirasismin tulisi kuulua enemmän suomalaisessa rap-musiikissa. Pyrin kuitenkin ymmärtämään, että kaikki eivät osaa tai uskalla ottaa asioihin kantaa.

Lue myös: Ilmastoaktivisti Greta Thunberg inspiroi räppäri Ahtia – "Tunnetasolla olin diipeissä keloissa"

Yhdysvalloissa Bronxissa kehittynyt rap oli aluksi bilemusiikkia, mikä sai myöhemmin poliittisia vaikutteita 80-luvulla. Räppiä on kuvailtu afroamerikkalaisen köyhän yhteisön ääneksi, jonka avulla otettiin kantaa esimerkiksi työttömyyteen ja syrjäytymiseen.

Klassisen musiikin ja urheilun parissa kasvanut Ahti on kiertänyt uransa alkuaikoina rapin suomenmestaruuskilpailuja. Urheilua intohimoisesti harrastava nuori mies on kuitenkin nyt viettänyt aikansa pääasiassa studiolla.

– Tarkkaa aikataulua en voi vielä julkaista, mutta tämän vuoden puolella olisi tarkoitus saada aikaiseksi albumi. Nyt on ollut todella kova työtahti.

Porvoolaislähtinen Ahti luokittelee itsensä ylivilkkaaksi, mikä ajoittain näkyy hänen innostuneessa olemuksessaan. Kädet eivät meinaa pysyä paikallaan. Monta rautaa tulessa pitävä jääkiekkolippikseen sonnustauva räppäri on täysin perillä omasta tulevaisuudestaan.

– Olen suunnitellut hakevani Laajasalon kansanopistoon urheilutoimittajan linjalle. Luulen, että se on hyvää vastapainoa musiikille, joka tietysti tulee aina ensin. En omista mitään vaihtoehtoista suunnitelmaa.

Ahdista kertoi aiemmin Uusimaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut