Suomesta uhkaa kadota satoja takseja – taksiyrittäjä Rainer: "Tämä on myrkyllinen tilanne"

–Pari tuntia odottamista, kymmenen euron kyyti ja jälleen pari tuntia odottamista, kuvailee Rainer Simonen tavanomaista työpäivää heinäkuussa 2020. Marjo J. Rämö

Marjo Rämö

– Pientä elpymistä on havaittavissa, kertoo Taksiliiton hallituksen puheenjohtaja Kai Andersson taksiyrittäjien tilanteesta heinäkuun puolivälissä.

Hallitus on samalla viikolla poistanut ravintoloiden aukioloihin ja matkailuun liittyviä rajoituksia. Molemmat höllennykset vaikuttavat suoraan taksikyytien määrään.

Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä matkustajia on edelleen vain murto-osa normaalista. Tilanne ei tuo tarpeeksi kyytejä niitä kärkkyville kuljettajille.

Apua ei tule ajankohdastakaan. Heinäkuu on perinteisesti ollut tammikuun alun ohella vuoden hiljaisimpia ajanjaksoja taksiyrittäjille.

Hus-pomolta kylmäävä laskelma: Tällä vauhdilla koronan toinen aalto iskee jo 2 viikon päästä

Andersson sanoo taksialan olleen yksi pahiten koronakriisin vaikutuksista kärsineistä aloista lentoliikenteen, majoitus- ja kulttuurialan ohella.

Matkailuun, työmatkoihin, koulukyyteihin ja ravintola- ja kulttuuririentoihin tarvittavien taksimatkojen kysyntä loppui kuin seinään maaliskuun lopussa.

He vain lopettavat ja jäävät yksin mahdollisten velkojensa kanssa.

– Nordean tilastojen mukaan taksikyytien korttimaksut vähenivät jopa enemmän kuin ravintoloiden, Andersson huomauttaa.

Koronakevään aiheuttamat kuljetusten ja tulojen romahdukset saattavat merkitä satojen yrittäjien katoa alalta.

Andersson kertoo liiton jäsenille vapun tienoilla tehdystä kyselystä. Noin 13 prosenttia vastanneista (225 vastaajaa) piti toimintansa jatkumista koronakriisin jälkeen epätodennäköisenä tai erittäin epätodennäköisenä.

Andersson huomauttaa, että vastaajia oli hieman vajaa puolet noin 4 000 jäsenen liitosta. Liitto taas edustaa arviolta viidennestä koko maan taksiautoilijoista.

Liitto on tehnyt jäsenistölleen kyselyjä kolmesti koronakevään aikana.

Maaliskuun lopussa tehdyssä kyselyssä kolmannes vastaajista ilmoitti tulojensa pudonneen yli 80 prosenttia.

Suunnilleen sama määrä vastaajista haarukoi tulojensa romahtaneen 60–80 prosenttia.

Viimeisimmässä, toukokuussa toteutetussa kyselyssä, noin puolet vastanneista arvioi tilanteensa parantuneen hieman.

Konkurssitilastoissa taksiyrittäjien toiminnan loppuminen ei näy, sillä useimmat toimivat ammatinharjoittajina.

– He vain lopettavat ja jäävät yksin vastuidensa ja mahdollisten velkojensa kanssa, Andersson toteaa.

Taksiyrittäjällä ei ole isoja toimitiloja, mutta useimmilla on kiinteitä kuluja, jotka juoksevat, vaikka autot seisoisivat. Näitä ovat muun muassa autojen lainanlyhennykset, vakuutusmaksut sekä taksikeskusmaksut.

– Korona-aikana pientä helpotusta yrittäjien tilanteeseen on tuonut se, että myös ammatinharjoittajat pääsivät työmarkkinatuen piiriin ilman että yritys olisi pitänyt lopettaa, Andersson kertoo.

Taksialan isoimmat toimijat ovat hakeneet ja ovat jo osittain saaneetkin liiketoiminnan kehittämiseen myönnettäviä koronatukia.

Valtaosa yrittäjistä on kuitenkin pieniä ammatinharjoittajia, joille on pääasiassa ollut tarjolla vain kuntien maksamia 2 000 euron koronatukia.

Koronakriisiä Andersson kuvaa katastrofiksi alalle, joka on ollut kovassa murroksessa jo ennen kriisiä taksilain uudistuksen jälkeen.

– Alalle on tullut epätervettä kilpailua sekä osaamattomia, jopa kyseenalaisesti toimivia yrittäjiä. Kuluttajien luottamus alaan oli heikentynyt jo ennen kriisiä.

Andersson uskoo, että loppuvuosi on taksialalle edelleen haastava. Alan tulevaisuuteen vaikuttaa koronaviruksen ohella se, miten hyvin taksilainsäädännön korjaamisessa onnistutaan ja asiakkaiden luottamus saadaan palautettua.

"Myrkyllinen tilanne"

– Tulot ovat noin 30 prosenttia siitä, mitä viime vuonna tähän aikaan vuodesta. Tämä on myrkyllinen tilanne koko alalle, toteaa vantaalainen taksiyrittäjä Rainer Simonen. Tuloja on nyt hieman enemmän kuin maaliskuun lopussa, jolloin koronarajoitukset tiputtivat tulot noin 80 prosenttisesti. Silti tilanne on edelleen täysin poikkeuksellinen. Monilla kollegoilla taloudellinen tilanne on jo nyt niin heikko, että he miettivät lopettamista tai velanottoa. Simonen on pärjännyt pitkän uransa aikana keräämällään puskurilla sekä istumalla tilanteesta huolimatta tiukasti auton ratissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 2. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 3. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 4. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 15. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 9. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.