Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suosittu ruokarekka muuttui oikeaksi ravintolaksi Helsingissä – uusi annos haastaa hittiburgerin

Vauvasta vaariin. Hevareista hipstereihin. Tämä outo ilmiö vetää monenlaista väkeä.

Ravintolan nimi viittaa vahvasti oluen tekoon, mutta vetonaula onkin ruoka.

Helsinki Beer Factory and Smokery tunnetaan toki laajasta kattauksesta oluita. Yksittäisistä ruoka-annoksista ylivoimaisesti myydyin on God Father Burger 180 gramman naudanlihapihvillä.

Omaleimaisinta on kuitenkin sivupihan savustin. Sitä voi ihailla terassilta Humikkalanrinteessä Mellunkylässä.

Yhä useampi ravintola keskittyy nykyään laadukkaan ruoan valmistukseen. Suuntautumiselle löytyy taloudellinen järkiperuste. Alkoholijuomien ravintolanmyynnin laskulle ei näy tilastoissa loppua. Sen sijaan ruoan myynti ravintoloissa kasvaa vuosi vuodelta.

Saman kehityskaaren ja rakennemuutoksen on käynyt tämä syrjäinen liikekiinteistö, jossa aikaisemmin toimi yökerhotyylinen New Stone ja lähiöravintola Wanha Kulta.

Toiminnan ytimen muodostavat veljekset The Alexanders Food Truckin takaa. Ruoholahden Itämerentorin ruokarekan hittihampurilainen menee kaupaksi edelleen.

Savustimesta listalle nousi ankanrinta sitruksisen rucolasalaatin sekä pistaasi- ja pekaanpähkinöiden kanssa. Suosikkeja ovat myös tavallisemmat naudanrinta (brisket) ja possunkyljet.

Tämä on todellinen perheyritys ”Alexanders”: Alexanderin veljekset Nick, Mark ja Miles sekä siskontytär Rhiannon ja Nickin tyttöystävä Anastasia.

Perheyrittäjyyden malleja ja makujen ideoida on tarttunut veljesten asuinpaikoista eri puolilta maailmaa: Intian, Japanin, Kiinan ja Meksikon keittiöistä. Anastasian kreikkalaistausta tuo oman iloisen ripauksen palveluun.

– Titteleitä meillä ei ole, mutta minä kai olen ravintolapäällikkö, hän sanoo nauraen.

Perheen lisäksi yhtiöön on sijoittanut oluen harrastaja, jolle kertynyttä lasikokoelmaa saa ihailla vitriinistä vastapäätä baaritiskiä. Erikoisuuksien joukosta voi bongata Campaign for Real Alen (CAMRA) festarilaseja ja Helsingin ensimmäisen olutfestivaalin lasin. Se muistuttaa kevään 1997 Suuresta Suomalaisesta Olutkatselmuksesta Wanhalta.

Keittiön puolella visusti pysyvä Nick antaa mieluummin ruoan puhua puolestaan kuin asettuu kuvattavaksi.

Veljeksistä nuorin, Miles, huolehtii savustimesta, joka on rakennettu heille varta vasten metallipajassa Tattarisuolla.

Kova kysyntä saa hänet miettimään jo suurempaa laitosta. Työ ei ole hätäisen hommaa ja hitaimmillaan yksi savutuserä vie parikin tuntia.

– Viihtyisää. Kiva olla töissä, kun on mukava asiakaskunta. Paikalliset ovat ylpeitä ja kiitollisia siitä, että meillä on täällä tällainen paikka. Väkeä tulee myös kauempaa. Niin keskustasta kuin muista kaupungeista – muun muassa Kotkasta, Anastasia kertoo asiakkaista.