Hus-pomolta kylmäävä laskelma: Tällä vauhdilla koronan toinen aalto iskee jo 2 viikon päästä

Hus-alueella viikottain noin 9000 koronanäytettä. Viime viikolla uusia tautitapauksia oli 25. Helsingin osuus on tästä ollut noin puolet. Outi Paappanen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Koronan toinen aalto saattaa olla pääkaupunkiseudulla todellisuutta jo parin viikon päästä, jos tartuntojen määrää jatkaa kasvuaan nykyisellä tahdilla.

Näin tilannetta arvioi Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Helsingin Uutisille.

Husin heinäkuussa tekemät koronatestit osoittavat, että uusien tartuntojen määrät ovat kaksinkertaistuneet nyt jo kahden viikon ajan. Viime viikolla uusia tartuntoja oli 25, kun sitä edellisillä viikoilla määrät olivat 14 ja kuusi.

– Koronan toiselle aallolle ei ole kunnon määritelmää, mutta jos sama tahti jatkuu vielä parin viikon ajan, tilanne alkaa näyttää siltä. Pienempikin kasvu on huolestuttavaa, Lehtonen sanoo.

Koronan leviäminen hidastuu, kun tartuttavuusluku on alle yhden. Lehtonen sanoo, että kun uudet tartuntatapaukset kaksinkertaistuvat, luku on käytännössä kaksi.

– Tällä hetkellä se on Hus-alueella selkeästi yli yhden.

Yle: Helsinki ja Vantaa valmiita mahdolliseen koronan kakkosaaltoon – "Jos toinen aalto tulee, niin koulujen sulkeminen voi tulla aika nopeastikin eteen"

Lehtosen mielestä koronarajoituksia on purettu Suomessa liian nopeasti.

Koronarajoitusten purku jatkuu lauantaina, kun Suomessa saa järjestää jälleen yli 500 hengen tapahtumia myös sisällä. Esimerkiksi yökerhot ovat kuitenkin olleet jo aikaisemmin auki.

– Tämä ei kuulosta fiksulta. Suomessa ei ole tehty tartuntojen seurantaa. Tartuntojen määrän pitäisi vähentyä aina kahden viikon ajan, ennen kuin uusia rajoituksia voidaan poistaa, Lehtonen viittaa EU-komission antamiin ohjeistuksiin.

Yle: THL:n Salminen ottaa kantaa kasvomaskeihin – Husin apulaisylilääkäri samoilla linjoilla

Patrick, 18, menetti kesätyön lontoolaisessa pankissa: Sitten eteen tupsahti iso kasa kasvomaskeja ja tilaisuus omaan bisnekseen – "Mahdollinen toinen aalto lisää kysyntää"

VR otti oppia Onnibusista ja ministeristä – myy nyt tyhjiä paikkoja koronatilanteen vuoksi

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut