Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Silminnäkijä: Rantavahdit pelastivat perheenisän ja lapset Helsingissä – valvojilla kaino toive uimareille

Rannat: Uimavalvoja huolestuu heti, kun vanhemmat ovat liian kaukana vedessä leikkivistä lapsistaan.

Kulunut kesä on ollut uimavalvojille vilkas. Helsingin Uutisten lukija kertoo nähneensä heinäkuun puolessa välissä tapauksen Munkkiniemen uimarannalla, jossa perheenisä oli lapsineen syvällä uimassa. Silminnäkijä arvioi, että miehelle tuli lihaskramppi.

– Kaksi uimavalvojaa pelasti miehen lapsineen aivan esimerkillisellä ammattitaidolla ja nopeudella. Kaikki selvisivät, mutta hyvä muistutus oli haastavamman uintipaikan vaaroista ja hengenpelastajien tarpeesta, hän sanoo.

Kesäkuussa hukkui 18 ihmistä – Miehet tilastossa yliedustettuina

Mediassa on tänä kesänä ollut esillä myös ikävämpiä tapauksia, joissa ei olla hoksattu tulla hätiin, jolloin on jo liian myöhäistä. Kesäkuun puolessa välissä kuusivuotias poika löydettiin Pikkukosken uimarannalta hukkuneena.

Helsingissä hukkui kesäkuussa 5 ihmistä – MTV: Uimarannoille varoituskylttejä arabiaksi ja somaliksi

Läheltä piti -tilanteita on ollut tänä vuonna paljon, kertoo toista kesää uimavalvojana työskennellyt Vera Lammi, 22. Hän valvoo Helsingin vilkkaalla Hietsun uimarannalla.

– Tänä vuonna tilanteita on ollut jonkin verran enemmän kuin viime vuonna. En osaa sanoa tarkkaan, mistä se johtuu. Jos on lämpimät säät, ihmisiä on enemmän, jolloin todennäköisyys näille tietysti kasvaa.

Helsingissä tänä kesänä jo 10 läheltä piti -tilannetta, jossa rantavahti on pelastanut ihmisen hukkumiselta – "Valvo lapsia käsivarren mitan päässä!"

Etenkin kesäkuun kovilla helteillä uimarannat olivat ääriään myöten täynnä. Lammi toivoo, että uimarit tiedostaisivat paremmin omat uimataitonsa, ettei kukaan lähtisi ottamaan mitään riskejä vedessä.

– Toivon myös, että lasten vanhemmat eivät luottaisi vain siihen, että me olemme täällä rannalla, vaan että he katsoisivat itse omia lapsiaan. On joitakin tapauksia, joissa huomaa, että ei esimerkiksi olla tarpeeksi lähellä vedessä olevia lapsiaan, Lammi harmittelee.

Hän muistuttaa, että hukkuminen tapahtuu usein todella huomaamattomasti.

– Olettaisi, että hädässä oleva alkaisi huutaa vedessä ja että se olisi jotenkin näkyvä tapahtuma, mutta sitä se ei ole, Lammi painottaa.

Uimavalvojan työ ei ole pelkkää auringossa loikoilua ja rantaelämää. Työn mukana tulee iso vastuu ja siinä on pahimmillaan isokin varjopuoli. Lammin kohdalle ei ole sattunut tänä kesänä vakavia läheltä piti -tilanteita tai hukkumistapauksia, monet tilanteet on pystytty ennaltaehkäisemään. Mutta jos sellainen sattuisi, kriisiapua olisi heti tarjolla.

– Ajattelen, että me olemme täällä tehneet kaikkemme, minkä voimme, eikä siksi kannata alkaa syyttää itseään, jos sellainen osuu omalle kohdalle.

Lammi sanoo, että ulkopuolisista saattaa näyttää siltä, että rantavahdit ottaisivat vain aurinkoa rannalla.

– Todellisuudessa me katsomme veteen koko ajan. Saatamme nähdä tilanteita, jotka voisivat kehittyä vakavammiksi, jolloin puutumme niihin. Heti, kun aurinko paistaa ja on lämmin, päivät ovat todella kiireisiä ja hektisiä, Lammi kertoo.

Työhön kuuluu myös tavallista asiakaspalvelua, jos joku vaikkapa tarvitsee laastaria tai haluaa tietää veden lämpötilan tai sinilevätilanteesta. Rantavahteja on keskimäärin paikalla neljä, mutta aina vähintään kaksi.

Lapsi hukkui uimarannalla Helsingissä

Helsingin uimarannoille ilmestyi jo sinilevää – tällä helpolla kikalla voi tarkistaa, onko kyse myrkyllisestä levästä vai jostain muusta