Silminnäkijä: Rantavahdit pelastivat perheenisän ja lapset Helsingissä – valvojilla kaino toive uimareille

Rannat: Uimavalvoja huolestuu heti, kun vanhemmat ovat liian kaukana vedessä leikkivistä lapsistaan.

Uimavalvojan työssä on oltava skarppina koko ajan. Vera Lammi kertoo, että monta mahdollisesti ikävää tilannetta on ennaltaehkäisty. Ida Metsämäki
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Kulunut kesä on ollut uimavalvojille vilkas. Helsingin Uutisten lukija kertoo nähneensä heinäkuun puolessa välissä tapauksen Munkkiniemen uimarannalla, jossa perheenisä oli lapsineen syvällä uimassa. Silminnäkijä arvioi, että miehelle tuli lihaskramppi.

– Kaksi uimavalvojaa pelasti miehen lapsineen aivan esimerkillisellä ammattitaidolla ja nopeudella. Kaikki selvisivät, mutta hyvä muistutus oli haastavamman uintipaikan vaaroista ja hengenpelastajien tarpeesta, hän sanoo.

Kesäkuussa hukkui 18 ihmistä – Miehet tilastossa yliedustettuina

Mediassa on tänä kesänä ollut esillä myös ikävämpiä tapauksia, joissa ei olla hoksattu tulla hätiin, jolloin on jo liian myöhäistä. Kesäkuun puolessa välissä kuusivuotias poika löydettiin Pikkukosken uimarannalta hukkuneena.

Helsingissä hukkui kesäkuussa 5 ihmistä – MTV: Uimarannoille varoituskylttejä arabiaksi ja somaliksi

Läheltä piti -tilanteita on ollut tänä vuonna paljon, kertoo toista kesää uimavalvojana työskennellyt Vera Lammi, 22. Hän valvoo Helsingin vilkkaalla Hietsun uimarannalla.

– Tänä vuonna tilanteita on ollut jonkin verran enemmän kuin viime vuonna. En osaa sanoa tarkkaan, mistä se johtuu. Jos on lämpimät säät, ihmisiä on enemmän, jolloin todennäköisyys näille tietysti kasvaa.

Helsingissä tänä kesänä jo 10 läheltä piti -tilannetta, jossa rantavahti on pelastanut ihmisen hukkumiselta – "Valvo lapsia käsivarren mitan päässä!"

Etenkin kesäkuun kovilla helteillä uimarannat olivat ääriään myöten täynnä. Lammi toivoo, että uimarit tiedostaisivat paremmin omat uimataitonsa, ettei kukaan lähtisi ottamaan mitään riskejä vedessä.

– Toivon myös, että lasten vanhemmat eivät luottaisi vain siihen, että me olemme täällä rannalla, vaan että he katsoisivat itse omia lapsiaan. On joitakin tapauksia, joissa huomaa, että ei esimerkiksi olla tarpeeksi lähellä vedessä olevia lapsiaan, Lammi harmittelee.

Hän muistuttaa, että hukkuminen tapahtuu usein todella huomaamattomasti.

– Olettaisi, että hädässä oleva alkaisi huutaa vedessä ja että se olisi jotenkin näkyvä tapahtuma, mutta sitä se ei ole, Lammi painottaa.

Uimavalvojan työ ei ole pelkkää auringossa loikoilua ja rantaelämää. Työn mukana tulee iso vastuu ja siinä on pahimmillaan isokin varjopuoli. Lammin kohdalle ei ole sattunut tänä kesänä vakavia läheltä piti -tilanteita tai hukkumistapauksia, monet tilanteet on pystytty ennaltaehkäisemään. Mutta jos sellainen sattuisi, kriisiapua olisi heti tarjolla.

– Ajattelen, että me olemme täällä tehneet kaikkemme, minkä voimme, eikä siksi kannata alkaa syyttää itseään, jos sellainen osuu omalle kohdalle.

Lammi sanoo, että ulkopuolisista saattaa näyttää siltä, että rantavahdit ottaisivat vain aurinkoa rannalla.

– Todellisuudessa me katsomme veteen koko ajan. Saatamme nähdä tilanteita, jotka voisivat kehittyä vakavammiksi, jolloin puutumme niihin. Heti, kun aurinko paistaa ja on lämmin, päivät ovat todella kiireisiä ja hektisiä, Lammi kertoo.

Työhön kuuluu myös tavallista asiakaspalvelua, jos joku vaikkapa tarvitsee laastaria tai haluaa tietää veden lämpötilan tai sinilevätilanteesta. Rantavahteja on keskimäärin paikalla neljä, mutta aina vähintään kaksi.

Lapsi hukkui uimarannalla Helsingissä

Helsingin uimarannoille ilmestyi jo sinilevää – tällä helpolla kikalla voi tarkistaa, onko kyse myrkyllisestä levästä vai jostain muusta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.