Asiaa puitiin oikeudessa: Vanhaa ostaria ei puretakaan Helsingissä – "Hienosti vaikeaan maastoon sovitettu rakennus"

Vuonna 1960 valmistuneeseen Kulosaaren ostoskeskukseen ei ole tehty merkittäviä muutoksia rakennuksen valmistumisen jälkeen. Arkisto / Johanna Erjonsalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Helsingin hallinto-oikeuden viimevuotinen päätös, joka kumosi kaupunginvaltuuston linjauksen Kulosaaren ostoskeskuksen asemakaavan muuttamisesta, on jäänyt voimaan, kerrotaan tiedotteessa. Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt Helsingin kaupungille valituslupaa päätökseen.

Huolimatta Helsingin kaupunginmuseon maltillisemmasta näkemyksestä kaupunginvaltuuston esityksellä haluttiin purkaa arvokkaimpaan luokkaan luokiteltu ostoskeskus ja tilalle olisi rakennettu katutasoon liiketiloja, niiden päälle kolme 5–7 -kerroksista asuinkerrostaloa ja pysäköintipaikkoja kellariin.

Kulosaaren ostoskeskuksen kaavasta valitti kuusi asunto-osakeyhtiötä ja yksi kiinteistöosakeyhtiö. Valituksen mukaan kaavaprosessin edellyttämässä vuorovaikutusmenettelyssä oli huomattavia puutteita. Valituksessa huomautettiin, että suunnitellut uudisrakennukset eivät olisi soveltuneet ympäristöön ja olisivat olleet ympäristöönsä nähden liian korkeita: 25–37 metriä Svinhufvudintien katutasosta, kerrotaan tiedotteessa. Kaksikerroksisen ostoskeskuksen nykyinen korkeus on alle kymmenen metriä ja Svinhufvudintiellä lähimpänä olevien asuinkerrostalojen hieman yli 15 metriä.

Helsingin kaupunginmuseon kulttuuriympäristöpäällikkö Sari Saresto toteaa tiedotteessa, että Kulosaaren ostoskeskus on hienosti vaikeaan maastoon sovitettu rakennus. Se koostuu viidestä keskuspihaa kiertävästä rakennuksen osasta, jotka katokset kokoavat yhteen.

– Erityisesti porrastetusti sijoitetut rakennusosat ja sisäpihalle nousevat tyylikkäin kaitein varustetut portaat tekevät rakennuksesta hyvin erityyppisen verrattuna muihin aikakauden ostoskeskusrakennuksiin, Saresto sanoo tiedotteessa.

Hän toivoo, että Kulosaaren ostoskeskuksesta löytyisi kaikkia tyydyttävä kompromissiratkaisu.

– Toivon myös, että ostoskeskus ei jäisi rapistumaan, vaan sitä kehitettäisiin aktiivisesti. On myös tärkeää, että alueen asukkaat käyttävät lähiostarin palveluita – muuten nämä vanhat ostoskeskukset eivät säily.

Kulosaaren ostoskeskuksen kaavasta valitti kuusi asunto-osakeyhtiötä ja yksi kiinteistöosakeyhtiö. Arkisto / Johanna Erjonsalo

Helsingin hallinto-oikeus perusteli viime vuonna kaupunginvaltuuston päätöksen kumoamista seuraavasti: ”Selvitysten perusteella ei ole arvioitavissa, onko kaavaa laadittaessa riittävästi otettu huomioon rakennetun ympäristön vaaliminen ja se, ettei rakennettuun ympäristöön liittyviä erityisiä arvoja hävitetä. Kaavan hyväksymistä koskeva kaupunginvaltuuston päätös on näin ollen lainvastainen”.

Kumoamispäätöksessä oli kyse siitä, että kaavaa varten laadittu arviointimateriaali oli puutteellista eli se ei sisältänyt ajantasaista inventointia, josta olisi selvinnyt ostoskeskuksen rakennushistoriallinen arvo ja materiaalista puuttui selvitys siitä, mitkä ovat mahdollisuudet rakennuksen korjaamiseen sekä mikä on ostoskeskuksen kaupallinen vetovoima.

Vuonna 1960 valmistuneessa Kulosaaren ostoskeskuksessa on toimitiloja noin 2 600 neliön verran eikä siihen ole tehty merkittäviä muutoksia rakennuksen valmistumisen jälkeen. Kaupunginmuseo piti mahdollisena itäisen osan purkamista ja sen korvaamista asuinkerrostalolla. Muu osa ostoskeskusrakennusta ja piha olisivat säilyneet. Päätösvaiheessa päädyttiin kuitenkin koko rakennuksen purkamiseen.

Juttua korjattu 6.8.2020 kello 15.40: toisen kappaleen kohta "tilalle rakentaa kolme 5–7-kerroksista asuinkerrostaloa" korjattu muotoon: "tilalle olisi rakennettu katutasoon liiketiloja, niiden päälle kolme 5–7 -kerroksista asuinkerrostaloa ja pysäköintipaikkoja kellariin".

Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta

Kuva: Uusi sekakortteli vireillä Helsinkiin – vanha ostari lähdössä alta

Kuvat: Vanha ostari veks kerrostalojen alta Helsingissä

Uudet kauppakeskukset ja koronakriisi syövät Suomen vanhimman ostarin elinvoimaa Helsingissä – "Oliko Triplan kahden tunnin ilmainen pysäköinti se viimeinen niitti"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 2. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 3. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 4. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 15. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 9. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.