Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuusulan asuntomessut | Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa

Tuusulan vuoden 2000 asuntomessut johdattivat pientaloasumista kohti nykyaikaa; uusi tekniikka ui Nummenharjun vanhaan sorakuoppaan. Jos koronavirus olisi yllättänyt silloin, joissain taloissa olisi voitu jo jäädä nautiskelemaan etätyöstä tilavassa asunnossa.

Asuntomessujen seurantaa leimasi kilpailu yleisöennätyksestä, jota siihen asti piti vuoden 1996 messuisäntä Ylöjärvi 262 000 vieraallaan. Tuusula vei kisassa voiton ja tämän vuoden messuilla se joutuu kilpailemaan yleisöennätyksestä itsensä kanssa.

Hyrylän hävittäjät olivat edellisinä vuosikymmeninä kiidättäneet Nummenharjun soraa pääkaupunkiseudun rakennuskohteisiin jopa 50 rekan voimin. Kerros kerrokselta kuoritun montun jälkikäytöksi suunniteltiin milloin virkistysaluetta ja milloin ratsastuskenttää.

Soranoton päätyttyä 1970-luvun puolivälissä kuopan omistanut Hankkija sai neuvoteltua alueelle kerros- ja rivitalorakentamisen sallivan kaavan jopa 5 000 ihmiselle. Kun Hankkija sitten 1990-luvun laman jälkeen kuopattiin, kunta sai ostettua maat ja maltillisti kaavaa.

Messut avannut asuntoministeri Suvi-Anne Siimes nimesi entisen soranottoalueen muuttamisen asuinalueeksi ympäristöteoksi. Hän sanoi, että samalla mallilla olisi käyttöä muuallakin maassa ympäristövaurioiden korjaamisessa.

Viikkoa myöhemmin messuihin tutustunut pääministeri Paavo Lipponen ilahtui messujen monipuolisuudesta. Hän haki ideaa tilavalle omakotitalolle, johon viisihenkinen perhe, vaimo Päivi ja kolme pientä tytärtä, mahtuisi. Tontin pitäisi kuitenkin olla Helsingissä.

Nummenharjun asuntomessuilla talojen hinnoista puhuttiin vielä markoissa. Automatiikalla ja kalleilla materiaaleilla varustettu Huminakujan talo noteerattiin messualueen kalleimmaksi. Sen hinta oli lähes kaksi miljoonaa markkaa, 13 870 markkaa neliöltä. Sitäkin arvokkaampi, 2,3 miljoonaa, oli Rantatiellä sijainnut Kaisa Blomstedtin suunnittelema messujen oheiskohde, Jämerä-kivitalo Bau.

Kalleimman talon takapihalta näkyvän Eco-rakenteen Pihanoppa-talon sai omaksee alle miljoonalla markalla, neliöhinta jäi 8 000 markkaan. Taloa ei markkinointipäällikön mukaan ollut tehty kännykkäkansalle, vaan ihan tavalliselle ihmiselle, joka ei krumeluureja kaipaa.

Joka tapauksessa messut tarjosivat herkkuja myös kännykkäkansalle. ABB Controllin ja Radiolinjan esittelemän E-näpsä-järjestelmän avulla saattoi ohjata ja valvoa sisä- ja ulkovalaistusta, lämpötilaa sekä mahdollisia häiriöitä kodinkoneissa tai vesi- ja sähköjohdoissa.

Saunalahden etätyölaitteistoa esiteltiin yli 200 neliömetrin Kesätunturi-omakotitalossa. Johtaja Panu Lehti vakuutti, että langaton yhteys sopisi mihin tahansa taloon ja työtilana voisi olla yhtä hyvin kirjasto kuin ulkoterassi tai pihakeinu. Korona-ajasta ei silloin tiedetty vielä mitään.

Messujen viimeiseen viikonvaihteeseen lähdettäessä kilpailu kävijämääristä huipentui. Mennäkö messuille vai jäädäkö kotiin seuraamaan Budapestissä ajettavia formulakisoja? Molemmat voittivat. Mika Häkkinen hallitsi kisaa ja siirtyi Michael Schumacherin ohi MM-sarja kärkeen.

Asuntomessujen viime hetken vieraat veivät myös Tuusulan ykköseksi. Kävijöitä oli lopulta 271 184, mikä on edelleen messuhistorian paras noteeraus.

Messujen projektipäällikkö Liisa Vaahtera-Brunila saattoi todeta, että messuvierailta oli tullut iso kimppu ruusuja, mutta myös hieman risuja. Kiitosta tuli ympäristörakentamisesta, messualueen asuttavuudesta ja aikataulussa pysymisestä.