Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin keskustaan tulee uusi koronaviruksen testauspiste – laivalla kaupunkiin saapuvia ohjataan tehostetusti testeihin

Helsingin keskustaan suunnitellaan uutta koronanäytteenottopistettä.

– Tarkka ajankohta ja sijainti eivät ole vielä tiedossa, sanoo kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi.

Kyseessä on samanlainen matalankynnyksen näytteenottopiste kuin Malmilla, Itäkeskuksessa, Laaksossa ja Kannelmäessä, joihin varataan aika omaolo.fi-sivun kautta tai numerosta 09 310 10024 kello 7-16 ja muina aikoina numerosta 116 117.

– On ilahduttavaa, kuinka aktiivisesti helsinkiläiset ovat hakeutuneet testeihin, Isosomppi sanoo.

Myös Helsingin matkustajasatamiin harkitaan yhtä tai useampaa näytteenottopistettä, jos näytteenottoja tarvitaan jatkossa paljon.

Tällä hetkellä kaupunki on tehostamassa satamien terveysneuvontaa. Muun muassa Hus on ollut huolissaan pk-seudun tartuntatilanteesta.

– Tavoite on, että kaikki lieviinkin oireisiin viittaavat henkilöt ohjataan testiin erittäin matalalla kynnyksellä. Se on keino, jolla tartuntaketjuja voidaan pysäyttää.

Koronatestaus on päätetty ottaa käyttöön Helsinki-Vantaan lentokentällä. Miksi asiaa satamissa vielä harkitaan?

– Lentokenttä on eristetympi ympäristö. Satama on lähellä kaupunkia ja sieltä voi helposti ohjata henkilöt näytteenottopisteisiin. Kannustamme satamissa lievästi oireisia hakeutumaan testiin ja huolehdimme, että henkilöt pääsevät eteenpäin, Isosomppi kertoo.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo Helsingin Uutisille, että koronanäytteenotto olisi tärkeää myös satamissa. Hänen mukaansa Husilla on valmius perustaa näytteenottopiste satamaan.

– Henkilökuntaa rekrytoidaan tarvittaessa lisää.