Kalat pääsevät pian kulkemaan vapaammin Mätäjoessa – 1980-luvun pato puretaan ja tilalle tehdään koski

Luonto: Mätäjokea varjostaa kalakuolemat. Aktiivit ja talkoolaiset ovat tehneet paljon työtä joen kunnon parantamiseksi.

Ohikulkijat pysähtyivät pohtimaan, mitä joelle aiotaan tehdä, kun se on aidattu työmaa-aidoilla. Osa tiesi, mistä on kyse. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Mätäjoki on silloin tällöin otsikoissa, mutta ei aina myönteisessä valossa. Vuonna 2018 HU uutisoi, että Mätäjoen kalat kuolivat, kun happi loppui. Sitä ennen vuonna 2013 selvitettiin jokeen laskenutta myrkkyvuotoa.

Myrkkyvuodosta on onneksi selvitty, ja lisähelpotusta on tulossa myös hapenpuutteeseen.

Pian Trumpettipuistossa, Kannelmäen ja Malminkartanon rajalla sijaitseva Mätäjoen pato puretaan ja korvataan uudella, parikymmentä metriä pitkällä koskipaikalla. Luonnonmukainen koskialue hapettaa vettä paremmin ja tuo virtavesilajeille apua kuumina kesäkausina sekä heikkohappisina talvikuukausina.

On Mikael A. Mannisen ansiota, että Mätäjoen Trumpettipuiston lähistöllä sijaitseva pato puretaan. Hän kuuluu Virtavesien hoitoyhdistykseen.

– Jos en väärin muista, vuonna 2014 otin sen ensimmäisen kerran puheeksi. Kaupunki on aina suhtautunut siihen myönteisesti, mutta vasta nyt sille saatiin budjetissa rahaa, hän kertoo.

1980-luvulla tehty pato vuotaa, eikä lammessa sen vuoksi pysy vesi. Linnuille aiotaan tehdä pintakiviä jokeen. Anniina Virtanen

Patoprojektissa on ollut parin vuoden ajan mukana myös WWF Suomi, jonka virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen kuvaa Mätäjoen aluetta vesieläinten paratiisiksi.

– Mätäjoessa elää ainakin taimenia, haukia, ahvenia, särkiä ja suutareita. Kun pato puretaan ja tilalle tehdään koskipaikka, saadaan kymmenen kilometriä yhtenäistä uomastoa, jossa kalat pääsevät liikkumaan esteettä, hän sanoo.

Tänä vuonna asia on edennyt rivakasti, ja heinäkuun aikana padolla on aloitettu valmistelevia töitä. Varsinainen padon purku alkaa työaikataulun mukaan heinä-elokuun vaihteessa ja uusi luonnonmukainen koski olisi valmis elo-syyskuun vaihteessa.

– Talkoolaisten kanssa teemme hienosäätöä, jolla varmistetaan kosken esteettömyys kaloille ja muille vesieläimille, Vihtonen kertoo.

Veden pinnan lasku lammessa aiheuttaa joskus pahaa hajua ympäristöön. Anniina Virtanen

Pato on tehty jokeen 1980-luvulla, jotta puiston läheisyyteen Kartanonhakaan syntyisi lampi. Pato on ollut osa puistosuunnitelmaa. Lammen veden pinta ei kuitenkaan ole pysynyt paikoillaan, koska pato vuotaa.

– Tämän seurauksena kuivalla kelillä lampi kuivuu ja sen eliöt kärsivät. Siitä aiheutuu myös esteettistä haittaa sekä pahaa hajua, Manninen kuvailee.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ihmetelleet, että miksi patoa ei vaan pureta ja sillä siisti.

– Ei sekään olisi hyvä ratkaisu, sillä lammen muut eliöt kärsisivät. Siellä on uhanalaisia lintuja ja pesiä rantakasvillisuudessa. Se on saanut 30 vuotta kehittyä, sillä on jo oma eliöstönsä, Manninen perustelee.

Kosken myötä veden pinta pysyisi lammessa Mannisen mukaan paremmin kuin koskaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 2. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 3. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 6. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 9. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 10. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 11. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 14. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 15. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 9. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.