Pariskunta iski autolle 20 000 euron hintakaton ja pitkän listan vaatimuksia – elävät nyt unelmaansa helsinkiläismuusikolta tingityssä "keikkabussissa"

Kalusteiden sijoittelussa on pyrittävä ennakoimaan esimerkiksi mahdollinen kosteuden kertyminen seiniin. Keittiökalusteet kaasuhelloineen ja vesipisteineen on asennettu ilmanvaihdon vuoksi auton avonaiselle seinustalle. Outi Paappanen

Outi Paappanen

Mikä olisi tänä päivänä ihanteellinen tapa matkustaa? Jos mielessä pyörivät lentoliikenteen haavoittuvuus, ihmismassat ja hiilijalanjälki, mutta seikkailumieli halajaa maailmalle, voi matkailuauto olla siihen vastaus.

Nyt ei kuitenkaan puhuta asuntoautoista vaan ilmiöstä, josta löytyy Instagram-kuvapalvelussa kokonainen alakulttuuri.

Nämä ihmiset ovat hankkineet tavallisen pakettiauton, rakentaneet sen takaosasta nuorehkon aikuisen hippiunelman ja postaavat tien päältä romanttisia kuvia tunnisteilla van life ja camper van.

Tavaratilaan pitää saada mahtumaan vesi- ja kaasusäiliöiden lisäksi muun muassa Graigin leijasurffausvarusteet. Outi Paappanen

Edellä kuvattu on toki klisee. Mutta melko hyvin tähän kehykseen istuu porvoolaispariskunnan alkumatka vastaavanlaisen projektin parissa. Emma Matila ja G raig Buckley ovat koronan aikana remontoineet kerrostalon parkkipaikalla omaa matkapakuaan päästäkseen toteuttamaan haavetta riippumattomasta reissuelämästä.

Pariskunta etsi sopivaa autoa vuoden verran. Kilometrejä ei saanut olla mittarissa liikaa. Tilaa ja korkeutta pitäisi olla riittävästi kahdelle ihmiselle, mutta auto ei saisi olla liian iso, jotta sillä olisi ketterä ajaa ahtaissa kaupunkikeskustoissa ja serpentiiniteillä. Ei liian isoja vikoja ja takaovista ei tingitä. Autoa pitää pystyä ajamaan tavallisella B-kortilla ja ehdoton hintakatto on 20 000 euroa.

Sopiva Ford Transit löytyi helsinkiläiseltä muusikolta, joka oli punkannut siinä keikkarundeilla. Hinta saatiin tingittyä alle 10 000 euroon.

Sopiva Ford Transit löytyi helsinkiläiseltä muusikolta .

Korona ja etätyöt säästivät tavallisesti Helsingissä rakennusarkkitehtina työskentelevälle Graigille aikaa auton parissa.

Ensimmäisenä lähtivät istuimet sekä pyörätuoliramppi. Pakettiauto oli ehtinyt palvella myös liikuntarajoitteisten kuljetuksessa.

– Karsimme sisältä kaiken runkoon asti.

Motonetin, K-raudan ja Puuilon pyhä kolminaisuus tuli kevään aikana hyvin tutuksi. Pakettiauton korjaustöihin, muun muassa jousituksen uusimiseen, sekä sisätilojen rakentamiseen on uponnut tähän mennessä reilut 7 000 euroa.

Työkuluissa on säästetty, sillä Graig on voinut ammattitaitonsa puolesta tehdä itse kaiken suunnittelusta toteutukseen. Se on ollut merkittävä etu.

Emma ja Graig päätyivät vm 2007 Ford Transit -pakettiautoon, sillä siihen saa helposti varaosia, eikä sitä tarvitse viedä merkkiliikkeeseen, jos vika tulee. Outi Paappanen

Kurkataanpa, mitä projekti on syönyt. Seinäpaneelien takana on eristeenä käytetty mineraalivillaa. Lattian alla on 20-millinen Finnfoam-eristyslevykerros, katossa molemmin puolin folioitu kuplamuovieriste.

– Kaikkea ei pidä sinetöidä täydellisesti, koska silloin paneelien taakse alkaa kertyä kosteutta ja hometta, Graig neuvoo.

Ilmakierron kannalta oleellinen yksityiskohta on sängyn yläpuolelle asennettu tuuletin, joka kontrolloi lämpötilaa ja ehkäisee kosteuden kertymistä esimerkiksi märistä vaatteista tai ruokaa valmistettaessa.

Suomalainen saunapaneeli osoittautui oivalliseksi materiaaliksi seinien verhoiluun. Toisin oli esimerkiksi sähkö- ja keittiökalusteiden kanssa, jotka pariskunta tilasi huokeampaan hintaan Graigin kotimaasta, Englannista.

– Teimme paljon hintavertailuja ja säästimme muun muassa neljäsataa euroa siinä, kun tilasimme matalaenergisen merkkijääkaapin kuljetuksineen Englannista. Tiskiallas ja kaasuliesi on tilattu samalta firmalta.

Emma kääntää vesihanan päälle. Vesi tulee hyvällä paineella sängyn alle tavaratilaan sijoitetusta 70-litran säiliöstä. Sen pariskunta arvioi kestävän reissussa vajaan viikon. Pitkiä suihkuja sillä ei oteta, mutta kesällä reissussa voi hyödyntää luonnonvesiä tai vaikka kaupunkien uimahalleja.

Käyttövesi valuu putkea pitkin 25 litran harmaavesisäiliöön.

Sähkölaitteet toimivat aurinkovoimalla. Katolle asennetut paneelit tuottavat tällä hetkellä sähköä enemmän kuin tarpeeksi.

Tästä se lähtee. Emma ja Graig suuntaavat itse rakentamallaan matkapakettiautolla tänä kesänä Norjaan. Outi Paappanen

Projekti on jo sillä mallilla, että pariskunta on voinut tehdä autolla muutaman koereissun. Pientä laittoa auto vielä vaatii – seiniltä puuttuu säilytystiloja, sisustusta viimeistellään ja auton ohjaamon ja oleskelutilan väliin ripustetaan väliverho tuomaan näkösuojaa.

Tänä kesänä Emma ja Graig suuntaavat autollaan Norjaan. Mukana kulkevat borderterrierit Torres ja Vasco-pentu  – tosiaan, myös koirat tuntuvat olevan kiinteä osa tätä konseptia.

– Reppureissatessani vuoden Väli- ja EteIä-Amerikassa huomasin, että kestän kyllä olla erossa perheestäni ja ystävistäni, mutten Torresista, Emma kertoo.

Emma ja Graig tapasivat toisensa juuri tuolla reissulla nicaragualaisessa hostellissa.

– Olemme molemmat seikkailuhenkisiä. Olemme matkustelleet pienellä budjetilla ja tottuneet alkeellisiin oloihin. Kaikki omaisuus on mahtunut 55-litraiseen rinkkaan. Siihen verrattuna meillä on nyt ruhtinaallisesti tilaa ja voimme yhdistää asumisen ja matkustamisen.

Graigillä on myös aiempaa kokemusta asumisesta pakettiautossa.

– Reissatessa Australian itärannikkoa asuin muutaman kuukauden pakettiautossa, surffasin päivät ja elin yksinkertaista elämää. Se oli kuitenkin erilaista tähän verrattuna – vähän sellaista dirt bag -meininkiä.

Ajatuksena on elää tien päällä mahdollisimman omavaraisesti, ekonomisesti ja ekologisesti – matkustamista maata pitkin, minimaalinen omaisuus, riippumattomuus aikatauluista ja hotellivarauksista, maailmankolkkien tutkimista turistivirtojen ulkopuolella.

– Olemme sikäli onnellisessa asemassa, että tämän hetkinen yhteenlaskettu tulotasomme mahdollistaa tämän projektin toteuttamisen, sanoo pankissa yritysrahoituksen parissa työskentelevä Emma.

– Asumme pienessä kerrostalokaksiossa, jossa on kohtuullinen vuokra. Isompi asunto tulisi helposti hankittua täyteen turhaa roinaa. Mieluummin säästämme jokaisesta kuukausipalkastamme autoon ja reissukassaan ja elämme arkea hieman nipistäen.

– Vaihtoehtoinen elämäntapa voisi sopia meille. Tämä on askel sitä kohti.

Emman ja Graigin matkaa voi seurata Instagramissa: @vanventurous.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 2. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 3. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 4. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 15. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 9. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.