Senaatintorin kupeessa vastaanottoa pitävällä Vieno Puustjärvellä, 75, on harvinainen työ –  "Tämä ei missään tapauksessa ole ennustamista"

Yrittäjät: Vieno Puustjärvelle kädentaidot ovat kaikki kaikessa: takana on yli 50 vuoden käsityöläisura. Kun hän astuu Torikortteliin, luvassa on värikästä menoa ja vauhdikkaita tilanteita.

Kun Vuosaaressa asuva Vieno Puustjärvi, 75, saapuu Senaatintorin kupeelle, alkaa tapahtua.

Hän tuntee Torikortteleiden jokaisen sopukan läpikotaisin – eikä jätä sitä kertomatta.

Puustjärveä voi hyvällä syyllä pitää kaksoiskäsityöläisenä. Hän on suunnitellut ja maalannut puukoruja jo yli 50 vuotta, mutta on samalla erikoistunut kirologiaan eli kädestälukemiseen.

Puustjärvi aloitti koivusta valmistettujen puukorujen suunnittelun jo 1960-luvun loppupuolella. Aluksi hän myi vuosien ajan koruja Kauppatorilla, mutta sai sinnikkään taistelun jälkeen jalansijan Torikortteleista.

– Torilla meno oli kyllä välillä aivan käsittämätöntä. Minulle tehtiin kiusaa vaikka millä tavoin: puhkottiin autosta renkaita ja kylvettiin lasimurskaa tielle, Puustjärvi muistuttaa.

– Suomalaiset ovat siitä erikoinen kansa, että sen pitää aina olla kateellinen sille, jolla menee hyvin, Puustjärvi sanoo.

Luonteeltaan värikkäänä tunnettu taiteilija on vuosikymmenten ajan herättänyt tunteita siellä, missä ikinä liikkuukin.

Hän ottaa räväkästi kantaa keskustan kehittämisen puolesta, eikä kaihda tarvittaessa viestittelyä Helsingin korkeimmankaan johdon kanssa.

– Helsingin empirekortteleita mainostetaan kyllä mielellään käsityöläiskortteleina, mutta eivät ne nykyisellään ole sellaisia.

– Nämä korttelit kaipaisivat esimerkiksi vessoja, joita turistit voisivat käyttää. Ei ole oikein, että Senaatintorilla seisoo rivissä käymälöitä, Puustjärvi korostaa.

Hänen mukaansa myös Torikortteleiden sisäpihat voitaisiin hyvin kattaa.

Kokonaan toisenlaiseen elämäntapaan Puustjärvi uppoutui 30 vuotta sitten, jolloin hän löysi tiensä kirologian eli kädestälukemisen pariin.

Vuosien varrella hän on kurkistanut tuhansien asiakkaidensa elämään – sananmukaisesti kädestä pitäen.

– Kirologia ei missään tapauksessa ole ennustamista, vaan päättelen käden viivoista asiakkaan luonteen psykologisia piirteitä sekä yleistä terveyttä, persoonallisuutta ja elämän suuntaa, Puustjärvi kertoo.

– Jokainen käsi kertoo oman tarinansa. Esimerkiksi kohtalonviiva kertoo siitä, kuinka ihminen kykenee sopeutumaan ympärillä oleviin olosuhteisiin.

Vastaanottoaan hän pitää käsityömyymälänsä yhteydessä Katariinankadulla.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut