Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"

Stadissa tehtiin makkaraa kotona vielä sotien jälkeen, kuten kuva osoittaa. Kaupungissa oli useita pikkutehtaita ennen Helsingin Kauppiaiden HK:n valtakautta, mutta mitä olivat sen ajan kotoisat makkarat?

Perunamakkara on perinneruoka, suomalainen maaseudun kotitalouksissa syksyisin tehty makkara. Siinä on pantu suoleen vuodentuloa sianlihalla höystäen. Yhä löytyy monia kaupallisia versioita sellaisilta valmistajilta, kuten Lihamestari Vaske, Forssan Hakala ja Järvenpään Wursti. Taannoin oli hyllyssä Atria Gastro Perunamakkara, jossa perunaa oli 38 prosenttia. Kotikokkien resepteissä perunan osuus oli yleensä noin puolet. On muuten Karkkilan kansallisruoka!

Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä

Mustamakkara on tamperelainen elävä perinne. Nykyisen mustanmakkaran raaka-aineita ovat sianliha, kamara, sianveriproteiini, ruisrouhe, ruisjauho, suola, sipulijauho ja vesi.

Laukkamakkara, turkulaisittain laukmakkr, on raakamakkara, joka tehdään yleensä käsityönä sianlihasta, ohraryyneistä ja/tai perunasta tietenkin luonnonsuoleen. Laukkamakkara on saanut nimensä suolaliuoksesta, ruotsiksi lake. Toki siinä on myös sipulia. Kypsennetään keittämällä ja sen jälkeen paistamalla runsaassa voissa pannulla tai vuoassa uunissa. Paistaminen kiinteyttää täytteen ja rapeuttaa pinnan. Teollisesti sitä valmistaa muun muassa Kivikylän Kotipalvaamo. Alkuperäinen laukkamakkara täytettiin naudansuoleen muun muassa ohrapuurolla ja pilkotuilla sisäelimillä sekä vatsan lihoilla.

Käristemakkara on vanhahtava nimi ryynimakkaralle. Se teosta kertoo asiantuntija-artikkelissaan rouva Edit Reinilä-Hellman (Helsingin Sanomat 25.11.1934). Lähinnä sitä alkuperäistä on nyt esimerkiksi Kotivaran kärkkäri, jossa raaka-aineet ovat naudanliha, vesi, perunajauho, naudan sydän, kamara ja ohraryyni.

Tattari, vanha suomalainen viljelyskasvi on raaka-aine muun muassa Chef Wotkin’sin Sörkän tattariryynärissä, jossa on 35 prosenttia tattarisuurimoita, sekä Perniön Lihan Villisika-tattari Ryynärissä ja Liedon Lihan Lihakaupan Tattariryynimakkarassa. Sopii keliaakikoille.

Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa