Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"

Kuntoilu: Ulkotreenaaminen on sesonkiluonteista, mutta silti ulkopunttiksia tulee Helsinkiin kuin sieniä sateella.

Kesäkuussa helteet kapusivat jopa 30 asteeseen, heinäkuussa kylmän kolea tuulinen ja sateinen sää on vallannut ilmatilaa. Silti kuntoiluyrittäjät uskovat, että ulkona treenaaminen on uusi trendi, jonka suosio vain kasvaa tulevaisuudessa.

Kaupungin maksuttomien ulkokuntoilupaikkojen lisäksi maksullisia paikkoja on Helsingissä muutama. Lisäksi niitä on perustettu viime vuosina ympäri Suomea, muun muassa Turkuun, Porvooseen ja Sipooseen.

Kuntosaliyrittäjä Juha Kupiainen perusti toukokuussa Sörnäisten rantaan Rautaranta -punttiksen, joka on taivasalla.

– Kilpailu on koventunut saleilla. Kuntosaliyrittäjät etsivät uusia kulmia tuottaa palveluita, kuin myös treenaajat etsivät uusia elämyksiä. Ulkotreenaaminen on Suomessa sesonkiluonteista, mutta tämä on kovassa nosteessa, Kupiainen sanoo.

Lasten melskaaminen rassaa kuntoilijaa ulkotreenipaikoilla – "Pelleilevät laitteissa ja treenaaminen kärsii"

Haastatteluhetkellä sää on mitä ihanteellisin. Aurinko paistaa, tuulee hivenen ja lämpöä on kuitenkin reilu 20 astetta.

– Kahden kuukauden aikana on koettu kaikki mahdolliset kelit, mitä Suomen ilmastossa voi olla, Rautarannan toimitusjohtaja naurahtaa.

Treenaajat etsivät uusia elämyksiä.

Treenaamaan tullut Nora Schüller tulee treenaamaan kaksi kertaa viikossa, ellei sada. Hän ei tiedä, olisiko hoksannut ulkoilmapunttista ilman koronaa.

– On kuin mökillä olisi, vaikka tuossa tuo autotie vieressä onkin. Aloitin kuntosalin noin kaksi vuotta sitten, kun aloin lähestyä 50 ikävuotta, ja ymmärsin, että se on etenkin tässä iässä hyväksi, hän summaa.

Ystävykset Laura Palvas ja Elias Susi ovat tulleet ensimmäistä kertaa kokeilemaan Sörnäisten ulkoilmapunttista, ja ensivaikutelma vallitsevassa ihannesäässä on hyvä.

– Yleensä nämä ulkopaikat ovat sellaisia, että pitää tehdä oman kehon painolla, mutta täällä tuntuu juuri siltä kuin se sisäsali olisi vain siirretty ulos, Palvas kuvailee.

Juha Kupiainen kertoo, että suurin osa kuntosalilaitteista on ostettu käytettynä, muutama uutenakin. Taivasalla olevia laitteita täytyy hieman enemmän huoltaa, ja ruostekin kuroutuu pikkuhiljaa metallisten laitteiden pintaan.

– Parin kuukauden jälkeen tilanne näyttää hyvältä. Laitteiden toimintaan ruoste ei ole vaikuttanut, hän iloitsee.

Rautaranta saa olla Sörnäisissä niin kauan, kunnes alueelle aletaan rakentaa kerrostaloja. Kupiainen toivoo, että ulkoilmasali saisi olla paikallaan mahdollisimman pitkään. Tavoitteena on myös perustaa lisää ulkopunttiksia sekä Suomeen että muihin pohjoismaihin

Suomalaiset viihtyvät kuntosaleilla pohjoismaalaisista huonoiten – "Lähes joka neljäs tuntee olonsa epämukavaksi salilla"

Ilmaisia ulkokuntoiluvälinepaikkoja löytyy palvelukartan mukaan 128 paikasta ympäri Helsinkiä. Entinen jääkiekkoilija, yrittäjä Semir Ben-Amor näki niiden suosion, ja päätti yhdessä Jere Karalahden kanssa perustaa Hietalahden rantaan The Park Hietsu -ulkoilmakuntoilupaikan, joka avautui vuonna 2018.

– On väärin sanoa, että kilpailija on ihan vieressä, mutta kaupungin ilmainen vaihtoehto on ihan sadan metrin päässä. Nämä menevät kuitenkin sovussa. Meillä on enemmän välineistöä ja aina joku on valvomassa paikalla. Jos joku kuitenkin kokee, ettei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle, Ben-Amor sanoo.

The Park on laajentamassa lähitulevaisuudessa Aurinkolahden rantaan. Kun rakennuslupa heltiää kaupungilta, paikalle tulee kaksi padel kenttää ja yksi 200 neliön ulkoilmasali.

– Kaupungille täytyy sanoa iso kiitos. On hienoa, että he ovat avanneet yrittäjille mahdollisuuden, jotta he voivat mahdollistaa palveluita, joita kaupunki itse ei pysty tarjoamaan, Ben-Amor kiittelee.

Ohjattua treeniä ilmaiseksi Helsingin "ulkokuntosaleilla"

Vuosaaren liikuntapuisto rakennetaan vihdoin valmiiksi – hintalappu lähes 4 miljoonaa euroa

Kirjastosta voi lainata nyt myös kuntoiluvälineitä kotiovelle – näillä alueilla pyörälähetti palvelee