Rehtori: "Tulemme olemaan tiukilla" – koulut alkavat viikon päästä, mutta ajantasaiset ohjeet puuttuvat

Korona: Uuden koulun välituntipihalla ei riitä tilaa kaikille.

Vattuniemen ala-asteen rehtori Päivi Hakalalla tulee kiireiset viikot, kun ohjeistukset pitää soveltaa omaan kouluarkeen. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Ensi viikon torstaina 330 Vattuniemen ala-asteen oppilasta aloittaa koulunkäynnin vastavalmistuneessa koulurakennuksessa. Keväällä sitä ehtivät käyttää noin 300 Lauttasaaren ala-asteen oppilasta, jotka tulevat myös seuraavaksi lukuvuodeksi väistöön.

Yhteensä oppilaita aloittaa siis yli 600. Lisäksi rakennuksessa on myös päiväkoti, joka ruokailee ja osin ulkoilee samalla sisäpihalla, joka on kuitenkin jaettu kahtia.

Vattuniemessä suurimpana haasteena ovat siirtymät, ettei mihinkään tilaan pakkaudu liikaa väkeä. Välituntitilaakaan ei ole paljoa, joten Vattuniemen ala-asteen rehtori Päivi Hakala uskoo, että koulun sisätiloja ja jumppasalia hyödynnetään väljyyden varmistamiseksi.

– Varmaan jokaisen opettajan on oltava tarkka aikatauluistaan, ja se voi hieman kuormittaa heitä. Ulos on mentävä juuri sillä omalla vuorolla, että siinä rytmissä pysytään ja ruuhkia ei synny, Hakala arvelee.

Kaiken lisäksi käsienpesu jokaisen siirtymän yhteydessä vie aikaa.

Ruokailu tehdään mahdollisimman porrastetusti ja tarvittaessa pöydistä otetaan joka toinen tuoli pois. Anniina Virtanen

Jokaisen opettajan on oltava tarkka aikatauluistaan.

Kouluja on ohjeistettu muun muassa väljentämään ja porrastamaan ruokailua ja välitunteja. Saman ryhmän oppilaat pidetään yhdessä erillään muista ryhmistä. Tarpeettomia fyysisiä kontakteja vältetään niin aikuisten kuin lastenkin välillä.

Käpylänkin koulussa aloitettiin järjestelyt vasta tällä viikolla, kun virka-apulaisrehtorit palasivat lomilta.

– Ruokailu tapahtuu tämän hetken ohjeistuksen mukaisesti ruokaloissa. Tarvittaessa erityisen tuen oppilaat ruokailevat luokissaan. Valmistaudumme tekemään ratkaisuja todella pikaisesti, kertoo Käpylän koulun rehtori Sirpa Kopsa.

Lue myös: Ministeri Li Andersson: Erityisjärjestelyt voivat jatkua kouluissa syksyllä – lainmuutos vireillä lähi- ja etäopetuksen vuorottelua varten

Ennen kesälomia annetuissa ohjeistuksissa on huomioitu turvavälien pitäminen ja koulut varautuvat siihen, että sama ohjeistus on myös syksyllä.

– Se joka kuvittelee, että voidaan pitää lapsia täysin erillään, ei ole koskaan työskennellyt lasten kanssa, Päivi Hakala toteaa.

Hän kuitenkin sanoo tekevänsä kaikkensa, että oppilaiden ja henkilökunnan turvallisuus taataan.

– Kaikissa tilanteissa, kuten luokissa opiskeltaessa ja jonottaessa huomioidaan turvavälit. Oppilaat istuvat luokissakin riittävän etäällä toisistaan ja niin myös ruokailussa mahdollisuuksien mukaan. Lähinnä välituntisin ja vapaissa tilanteissa on vaikea valvoa, että oppilaat pitäisivät etäisyyttä toisiinsa.

Vattuniemen ala-asteen rehtori Päivi Hakalalla tulee kiireiset viikot, kun ohjeistukset pitää soveltaa omaan kouluarkeen. Anniina Virtanen

Vielä tiistaina iltapäivällä kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ollut saanut THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön päivitettyjä ohjeita.

– On harmillinen tilanne meille kaikille, ettei ohjeistuksia ole vielä tullut, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan perusopetusjohtaja Outi Salo sanoi tiistaina.

Tämänhetkisten ohjeiden mukaan oppilaat palaavat lähiopetukseen. Juhannuksen jälkeen hyväksyttiin perusopetuslainmuutos, joka mahdollistaa poikkeukselliset opetusjärjestelyt tarpeen vaatiessa.

Kuntien ohjeet eivät ole koulukohtaisia, joten jokainen koulu saa soveltaa niitä itse.

– Tulemme olemaan tiukoilla, siitä ei käy kieltäminen. Keväällä oli harjoituskierros, joten nyt jo osataan, mutta kyllä tämä vaatii paljon suunnittelua ja organisointia, Hakala kertoo.

Hän kuitenkin luottaa siihen, että vajaassa kahdessa viikossa kaikki saadaan järjesteltyä.

– Nämä ohjeet ovat tässä vaiheessa riittävät. Totta kai jos THL:ltä tulee uusia ohjeita, saamme täsmennetyt ohjeet kouluihinkin. Oli mukavampi lähteä kesälomille, kun tiesimme, minkälaiseen tilanteeseen palaamme.

Lue myös: Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Lue myös: "Jotkut vanhemmat kokivat olevansa äärirajoilla, tai he jopa pelkäävät satuttavansa lapsiaan" – koronatilanne pistää perheet koville

Lue myös: Etäopetus Helsingissä on oppilaiden mielestä toiminut hyvin – 5 prosenttia vastasi, ettei kotona ole aina turvallista

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut