Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"

Kaupunki selvittää, pitäisikö Helsingissä olla katuja, joissa nastarenkaiden käyttöä on rajoitettu.

Mahdollinen kielto voisi koskea esimerkiksi katuja, joilla on kouluja tai päiväkoteja.

– Nämä ovat sellaisia herkkiä katuosuuksia, joilla halutaan vähentää nastarenkaiden aiheuttamaa katupölyä ja melua, sanoo lliikennejärjestelmäyksikön päällikkö Heikki Hälvä Helsingin Uutisille.

Kerrokantasi-palveluun on avattu kysely, jossa voi kertoa, missä nastakiellolla olisi eniten vaikutusta ilmanlaadun paranemiseen sekä meluhaittojen vähenemiseen.

– Selvityksen tavoitteena on määrittää periaatteet, joiden mukaisesti nastarenkaiden käyttöä voidaan rajoittaa kaduilla uuden tieliikennelain mukaisella liikennemerkillä. Lisäksi tavoitteena on määrittää kadut, joilla nastarenkaiden rajoittamista kokeillaan, Hälvä sanoo.

Mahdollinen kielto koskisi vain läpiajoa. Tonteille ajo olisi sallittu. Nastarenkaiden rajoittamisalueita mietittäessä kaupunki ottaa huomioon myös liikenneturvallisuuden.

Kuinka kieltoa valvottaisiin?

– Valvominen on haasteellista. Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia, niin kuin ovatkin.

Kaupungin tavoitteena on kitkarenkaiden käytön lisääminen, niin että vuonna 2030 kitkarenkaiden osuus olisi Helsingissä 70 prosenttia.

– Tällä hetkellä kitkarenkaiden osuus on Helsingissä alle 30 prosenttia, Hälvä sanoo.

Vuonna 2017 Helsinki kertoi, että nastarengaskiellot eivät kuulu suunnitelmiin. Kaupunki sanoi, että asiaan palataan 3–5 vuoden kuluttua. Tuolloin tavoitteena oli, että kitkoja käyttäisi puolet autoilijoista.

Helsinki on kokeillut niin sanotun hiljaisen asfaltin käyttöä melun vähentämiseksi.

– Niitä ei voi kuitenkaan käyttää, jos on liikaa nastoja käyttäviä autoja. Asfaltti kuluu nopesti puhki ja se tulee kalliiksi, Hälvä kertoo.

Kesäkuussa astui voimaan uusi tieliikennelaki, joka ei enää velvoita käyttämään talvirenkaita tiettynä aikana. Talvirenkaita on kuitenkin käytettävä, mikäli sää tai keli sitä edellyttävät marraskuusta maaliskuun loppuun.

Lue myös: Tällaisia ovat uudet liikennemerkit: Vähimmäisnopeus 50 km/h ja nastoilla ajo kielletty