Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Oivallus: Radikalisoitumisen taustalla on usein trauma, jonka myötä ihminen on menettänyt perusluottamuksensa muihin.

Diakonissalaitos käynnistää työn radikalisoitumisen ehkäisemiseksi. Exit-hankkeen tavoitteena on ehkäistä väkivaltaista radikalisoitumista sekä tukea ihmisiä, jotka haluavat irtautua aatemaailmalla perustellusta väkivaltaisesta toiminnasta.

Toimialajohtaja Ilkka Kantolan mukaan kohderyhmää ovat yhtä hyvin radikalisoituneet muslimit kuin äärioikeistolaiset.

– Tavoitteenamme on auttaa henkilöitä, joilla itsellään on jo motivaatiota irtautua näistä ryhmistä. Levitämme tietoa toiminnastamme niin, että sitä on tarjolla tällaista ratkaisua miettiville.

Apuna tässä ovat niin erilaiset auttavat järjestöt kuin viranomaiset.

Diakonissalaitos valikoitui hankkeen toimeenpanijaksi siksi, että riippumattoman järjestön on helpompi rakentaa luottamusta irtautujiin kuin viranomaisten.

Diakonissalaitoksella on myös 26 vuoden kokemus tuhansien kidutuksen uhrien ja sotatraumoista kärsivien auttamisessa.

Etsimme henkilöitä, joilla on jo motivaatio irtautua.

– Radikalisoitumisen taustalla on useimmiten trauma tai traumaattinen kokemus, jonka seurauksena ihminen menettää perusluottamuksensa muihin, Kantola sanoo.

– Epäluottamus ja pelko sekä ulkopuolisuuden kokemus etäännyttävät ihmisiä radikalisoitumisen alakulttuureihin. Exit-toiminta sisältää yksilöohjausta, jossa rakennetaan pitkäjänteisesti luottamusta ja autetaan ihmistä löytämään uutta sisältöä elämään.

Tuki kattaa niin mielenterveyspalvelut kuin arjen hallintaan liittyvät asiat, kuten auttaminen asunnon, työn tai koulutuspaikan järjestämisessä.

Diakonian tarkoitus on aina ollut viedä apua niille, joille kukaan muu ei sitä tarjoa. Radikalisoitumisen ehkäisemisessä on myös erittäin vahva yhteiskunnallinen intressi, ja Exit-hankkeen rahoituskin tulee EU:n sisäisen turvallisuuden rahastosta.

– Tehtävänämme on yksilön auttaminen, mutta kyllä myös yhteiskunnallisen turvallisuuden lisääminen on Diakonissalaitoksen perimmäisiä päämääriä, Kantola toteaa.

Exit-hanke on aluksi yksivuotinen, mutta päämääränä on kehittää palvelusta pysyvä.

– Ensimmäisen vuoden tavoitteena on toiminnan käynnistäminen ja 20–30 asiakkaan saaminen, Kantola kuvailee.

Tausta

Helsingin Diakonissa-laitos

Yli 150-vuotias yleishyödyllinen säätiö.

Tarjoaa sosiaali- ja terveyspalveluja parantamaan asiakkaiden arkea.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut