Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yllättävä muutos helpottaa pyöräilyä: Helsinki sallii molempiin suuntiin polkemisen osalla yksisuuntaisia katuja

Osa kantakaupungin yksisuuntaisista kaduista muutetaan pyöräilijöille kaksisuuntaisiksi elokuussa. Liikennemuutokset perustuvat uuteen tieliikennelakiin. Ensimmäisenä muutokset tehdään Kruununhaassa, Kluuvissa, Kampissa ja Etu-Töölössä, Helsingin kaupunki tiedottaa.

Pyöräliikenteelle kaksisuuntaisiksi muutetaan esimerkiksi Eerikinkatu, Yrjönkatu, Postikuja, Rauhankatu ja Väinämöisenkatu. Muutettavat kadut on arvioitu autoliikenteen vilkkauden, leveyden ja paikallisen saavutettavuuden osalta. Valikoitujen katujen maksiminopeusrajoitus on 30 kilometriä tunnissa.

Näillä kaduilla muutokset ovat nopeasti toteutettavissa ja hyödyttävät suurta käyttäjäkuntaa. Muutokset valmistuvat syyskuun loppuun mennessä. Keskusta-alueen katujen jälkeen työ etenee Kallioon. Suunnittelua jatketaan myös muualla kaupungissa.

Muutos toteutetaan pienillä käytännön toimilla, kuten lisämällä kielletty ajosuunta -merkin alle ”ei koske polkupyöriä” –lisäkilpi. Lisäksi katuihin voidaan tehdä selventäviä tiemerkintöjä.

Pyöräilijälle muutos voi olla merkittävä päivittäisen liikkumisen kannalta, kun pyörällä pääsee jatkossa kulkemaan suorempaa reittiä. Etenkin kantakaupungin ahtailla kaduilla pyöräilijät ovat joutuneet kiertämään ylimääräisiä kortteleita saavuttaakseen määränpäänsä.

Tanskassa ja Alankomaissa vastaavanlainen ratkaisu on ollut toimiva keino edistää pyöräliikenteen toimivuutta.