Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu

Korona: Toinen aalto halutaan selättää mieluummin suosituksin kuin rajoituksin.

Täpötäysiä liikennevälineitä, tapaamisia turvaväleittä ja toisista piittaamatonta yskimistä. Viime päivien havainnot kielivät, että koronavirus voi taas lähteä leviämään.

– Kyllä se hyvin todennäköistä on. Tauti aktivoituu, mutta milloin tai kuinka voimakkaasti, sitä on vaikea vielä sanoa, Helsingin soten toimialajohtaja Juha Jolkkonen sanoo.

– Kun taas kokoonnutaan enemmän yhteen sisälle ja samalla rajoituksia puretaan, näiden yhteisvaikutus vauhdittaa taudin leviämistä. Itämisvaiheen takia on vielä yhdestä kahteen viikon viive, ennen kuin näemme näistä aiheutuvan nousun tartuntojen määrässä.

Lue myös: Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"

Helsinki on Jolkkosen mukaan jatkossakin todennäköisesti sakein tartuntapesäke, sillä täällä todettiin keväällä ja alkukesästä lähes 40 prosenttia Suomen tartunnoista.

Onko mahdollista, että Helsinki eristettäisiin muusta maasta, jos tilanne taas huononee?

Kouluja ei välttämättä suljettaisi, luokkia voidaan laittaa karanteeniin.

– Uskon, että jatkossa edetään mahdollisimman pitkälle suosituksilla, ei pakkokeinoilla.

– Koko pääkaupunkiseutu on yhtä työssäkäynti- ja palvelualuetta. Tulkintani on, että normaalioloissa liikkumista ei saa edes maantieteellisesti rajata. Tartuntatautilaki mahdollistaa yksittäisten ihmisten tai esimerkiksi työpaikkojen rajoittamisen tai yleisötilaisuuksien kieltämisen.

Keinovalikoimassa ensimmäisenä voisivat olla uusi etätyösuositus ja yleisötilaisuuksiin puuttuminen.

– Kouluja ei välttämättä suljettaisi, mutta jos tartuntoja ilmenee, luokka tai luokkia voidaan laittaa karanteeniin.

Lue myös: Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"

Maskien käytöstä Helsinki odottaa THL:n kantaa. Vaikka käyttösuositus tulisi, kaupunki ei ole ainakaan toistaiseksi valmistellut ilmaisten maskien jakamista.

– Paras keino tartuntojen estämiseen on edelleen se, että jokainen huolehtii perusasioista: turvaväleistä, käsien pesusta ja yskimishygieniasta. Ja kaikkein tärkeintä on, että hengitystie- tai vatsaoireisena ei tavata muita.

Kaupunki suunnittelee myös kahta uutta näytteenottopistettä eteläiseen Helsinkiin.