Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"

Päästöt: Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna.

– Kivihiili ja turve ovat ne isot pahikset. Mutta kyllähän biomassankin polttamisesta syntyy päästöjä, sanoo Hiilineutraali Helsinki -päästövähennysohjelma projektinjohtaja Kaisa-Reeta. Taustalla Vuosaaren voimalaitos. Sanna Jompero
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Helsinki on jo vuosia tehnyt hartiavoimia töitä päästöjensä pienentämiseksi.

Viime vuonna Helsingin kokonaispäästöt kuitenkin kasvoivat. Näin kertovat Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) laskelmat. Miten tämä on edes mahdollista?

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että päästöt eivät ole hirveästi pudonneet, toteaa Hiilineutraali Helsinki -päästövähennysohjelman projektinjohtaja Kaisa-Reeta Koskinen.

Vuosaaren voimalaitokset. Sanna Jompero

Viime vuonna liikenteen päästöt Helsingissä pienenivät kaksi prosenttia ja kulutussähkön käytön päästöt kuusi prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Sen sijaan kaukolämmön päästöt kasvoivat viisi ja kasvihuonekaasujen päästömäärä kaksi prosenttia.

Päästöt eivät ole hirveästi pudonneet.

– Syy tähän on, että viime vuonna poltettiin enemmän kivihiiltä kuin maakaasua. Syy isossa kuvassa on se, että yli 90 prosenttia Helsingin rakennuksista lämpeää kaukolämmöllä ja kaukolämpö on tällä hetkellä pääosin fossiilisten polttoaineiden polttamista.

Fossiilisten polttoaineiden polttamisesta vapautuu hiilidioksidia, joka toimii kasvihuonekaasuna.

Teoreettisella tasolla energiayhtiöt polttavat sitä mikä on halvinta polttaa. Välillä kivihiilen maailmanmarkkinahinta nousee, maakaasun laskee – ja päinvastoin.

– Se että saamme kaukolämpöön ison muutos vaatii sitä, että meidän pitää sulkea voimaloita ja rakentaa kaukolämmön tuotantoa, joka ei perustu fossiilisten polttoaineiden polttamiseen ja lopulta polttamiseen ollenkaan, Koskinen jatkaa.

Helsingin kokonaispäästöistä iso osa, 56 prosenttia, tulee lämmityksestä. Koko Suomen kaukolämmöstä 20 prosenttia käytetään Helsingissä. Lämmöntuottaminen on Helsingissä päästöjen suurin haaste.

Vuosaaressa sijaitsee kaksi maakaasua polttavaa voimalaitosta. Sanna Jompero

Helenin yhteiskunta- ja vastuullisuusjohtaja Maiju Westergrenin mukaan kaukolämmön päästöt eivät viime vuonna nousseet, vaan laskivat.

– Vähennys oli 2,5 prosenttia. Ero meidän ja HSY:n luvuissa selittyy laskutavalla. Me ilmoitamme todelliset vuosipäästöt. HSY laskee viiden vuoden keskiarvona, jolloin yhden vuoden suunta ei erotu, vaan vasta isompi trendimuutos.

Oli laskutapa mikä hyvänsä, isompaan trendimuutokseen on vielä matkaa. Harppaus nähdään aikaisintaan vasta, kun edes Helsingin toinen kahdesta kivihiililaitoksesta suljetaan.

– Kivihiilen käyttö meillä puolittuu muutaman vuoden sisällä, kun suljemme Hanasaaren voimalaitoksen. Tällöin myös päästöt vähenevät merkittävästi, noin 40 prosenttia, Westergren sanoo.

Hanasaari suljetaan kokonaan vuoteen 2024 mennessä ja Salmisaaren voimalaitos viimeistään vuonna 2029.

Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä

Vuosaaressa on edelleen kaksi maakaasua polttavaa voimalaitosta, jotka Koskisen mukaan ovat käytössä vielä ainakin parikymmentä vuotta.

– Näissä pystyy polttamaan jatkossa myös biokaasua, hiilivoimaloissa puolestaan vain kivihiiltä.

– Kivihiili ja turve ovat ne isot pahikset. Mutta kyllähän biomassankin polttamisesta syntyy päästöjä, Koskinen toteaa.

Vaikka päästöt eivät pienessä kuvassa ole paljon pienentyneet, Koskinen kehuu Helsingin saavutuksia. Tavoitteet ovat kovat.

– Vuodesta 1990 päästöistä on saatu leikattua jopa kolmasosa. Nyt on ollut selvästi tahtotila toimia, mutta paljon on vielä tekemättä.

Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035. Lämmöntuotannossa fossiiliset polttoaineet korvataan muun muassa maalämmöllä ja muilla lämpöpumppuratkaisuilla sekä hukkalämpöjä hyödyntämällä.

Lämmityksen jälkeen toiseksi eniten päästöjä aiheuttaa liikenne, kolmantena sähkö. Mitä konkreettista Helsinki aikoo tehdä?

– Lämmityksessä maalämpö ja energiatehokkuus ovat keskeisiä. Rakennusten kokonaishiilijalanjälkeen vaikuttaa isosti lämmitysjärjestelmä ja rakennusten runkomateriaaleissa se, rakennetaanko betonia vai puuta, Koskinen sanoo.

Kaupunki on palkkaamassa ensi vuoden alussa energiainsinöörejä auttamaan taloyhtiöitä energiaremonteissa.

Liikenteen päästöjä vähennetään muun muassa sähkö- ja yhteiskäyttöautoilla, joukkoliikenteen sekä kevyen liikenteen väylien parantamisella.

Suorien päästöjen lisäksi Helsinki vähentää myös epäsuoria päästöjään. Tällaisia ovat esimerkiksi ruoan päästöjen vähentäminen, kuten kasvisruoan lisääminen ja maidon korvaaminen kasvijuomalla. Näiden päästöjen vähentämiseksi ei ole erillistä ohjelmaa.

– Epäsuorien päästöjen laskeminen on niin hankalaa, että niille ei ole asetettu numeerisia tavoitteita. Näitä vähennetään osana ohjelmaa, Koskinen jatkaa.

Kaukolämmön kehittymisellä on merkittävä rooli

Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) laskelmien mukaan viime vuonna edellisvuoteen verrattuna.

Luvuissa ovat mukana kaikki suorat päästöt eli lämmitys, sähkönkäyttö, liikenne ja jätehuolto.

Kaukolämmön päästöt kasvoivat HSY:n mukaan 5 prosenttia.

Kaukolämmön tuotannon kehittymisellä on keskeinen rooli Helsingin päästötavoitteiden saavuttamisessa.

Helsinki avasi helmikuussa kansainvälisen Helsinki Energy Challenge -haastekilpailun.

Kilpailulla haetaan ratkaisuja kaupungin lämmittämiseen kestävällä tavalla ilman kivihiiltä ja mahdollisimman vähällä biomassalla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut