Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

Mainonta: Mielikuvitusihmiset asuntoilmoituksessa hämmästyttivät asiantuntijan.

”Moi, kotona ollaan, huudan Lindalle. En kuule vastausta, Linda on varmaan vielä yläkerrassa työhuoneessaan puhelinpalaverissa. Riisun ajohaalarin eteisen yhteydessä olevaan vaatehuoneeseen. Lindan mielestä ajokamppeet haisevat pakokaasulle.”

Näin alkaa Itä-Helsingissä sijaitsevaan Ramsinrantaan rakentuvan asunnon myynti-ilmoitus.

Vuoden 2021 lopussa Valkkusuonkujalle valmistuvat paritalot ovat herättäneet paljon kiinnostusta erikoisten asuntoilmoitusten vuoksi.

Linda ja Petri ovat mielikuvitusasukkaita, joiden avulla yritetään myydä asuntoa esimerkiksi nuorelle pariskunnalle.

Helsingin Uutiset pyysi asiantuntijaa analysoimaan kolmelle eri kohderyhmälle luotua asuntoilmoitusta. Lindan ja Petrin lisäksi niissä esiintyvät varakas eläkeläispariskunta ja lapsiperhe.

Miltä automainos näyttäisi, jos kerrottaisiin, että on ”ihanaa”, kun takaluukkuun mahtuu paljon tavaraa.

Mihinkään vastaavaan en ole aikaisemmin törmännyt, sanoo vanhempi yliopistonlehtor i Pekka Pälli Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta. Hän pitää tarinallisia asuntoilmoituksia hyvin mielenkiintoisina.

– Ihminenhän tekee aina tarinoita kaikesta. Kun luetaan niin sanotusti normaali asuntoilmoitus, lukija luo sen tarinan omassa päässään. Näissä ilmoituksissa tarinat ovat tehty ja räätälöity meille jo valmiiksi, johtamisen laitoksessa organisaatioviestintää opettava Pälli toteaa.

– On tietyllä tavalla aika kapeaa, että annetaan samastumisen kuva, millainen perhe on kyseessä. Se voi olla toisaalta hyvä, että nyt todella tavoittaa sellaiset ihmiset, jotka kuuluvat siihen kohderyhmään. Samaan aikaan voi ajatella, että sulkee aika paljon pois, hän jatkaa.

Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"

Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia

Hän korostaa, ettei arvioi, onko tällainen tarinallinen asuntoilmoitus hyvä vai huono.

”Lapset ovatkin jo kotona, tuumaan astuessani kauppakasseineni ulko-ovesta tilavaan eteiseen. Tykkään eteisen peililiukuovista, sillä ne avartavat pitkänomaista tilaa mukavasti. Laattalattialla lepäävät sulassa sovussa lasten reput ja pyöräilykypärät.”

– On aika taitavasti sisällytetty teknistä dataa tarinoihin. Kun annetaan tietoa asiasta, joka on fakta, siihen liitetään tunne, Pekka Pälli analysoi.

Hän tekee huomion, että asuntoilmoitukset ovat kirjoitettu melko feminiinisesti. On käytetty paljon sanoja ’tykkään’ ja ’ihanaa’. Esimerkiksi automainokset on yleensä mielletty maskuliinisiksi.

– Voi ajatella, miltä perinteinen automainosteksti näyttäisi, jos kerrottaisiin, että on ihanaa, että takaluukkuun mahtuu paljon tavaraa, Pälli vertaa.

Hänestä esittelyt on taidokkaasti kirjoitettu, ja sanavalintoja on selkeästi pohdittu paljon. Kaikki kolme tekstiä ovat kuitenkin hyvin heteronormatiivisia, ja Pällin mielestä ne on otettu varman päälle.

Ramsinrannan asuntoja rakentavan ja myyvän Siklan hankekehitysjohtaja Pekka Karhumaan mukaan asuntoilmoitukset ovat saaneet paljon positiivista palautetta etenkin asunnon etsijöiltä.

– Myös varaustilanne kertoo siitä, että kohde on herättänyt paljon mielenkiintoa. Ajatuksena on se, että kaikki eivät välttämättä tunne aluetta. Tarinoilla halutaan myös kertoa, millaista se elämä siellä todellisuudessa voisi olla, hän sanoo.

Siklan markkinointiosasto päätti kokeilla tarinallista kerrontatapaa ensimmäistä kertaa. Sosiaalisessa mediassa markkinointialan ihmiset antoivat niistä kuitenkin kritiikkiä. Joidenkin mielestä tarinat olivat naiiveja.

– Olemme luonnollisesti joutuneet vetämään mutkia suoriksi tarinoita laatiessamme, sillä emme ole voineet ottaa kaikkien ihmisten elämäntapoja tarinoihin mukaan. Niistä täytyi saada tiivis kokonaisuus aikaiseksi. Pyrimme rakentamaan haavemaailmaa, millaista siellä alueella on asua, Siklan markkinointi- ja viestintäjohtaja Maarit Kokkonen sanoo.

Hänestä oli yllättävää, että eniten palautetta tuli lopulta asiakkaiden sijaan markkinoinnin ammattilaisilta.

– Olen tyytyväinen, että erilainen tyyli tehdä asioita on herättänyt keskustelua sekä asuntomyynti- että markkinointialalla, jotka ovat hieman konservatiivisia, Kokkonen sanoo.

Asuntoilmoitukset ovat kuitenkin olleet sen verran menestys tähän mennessä, että tarinallisuutta aiotaan käyttää tulevissakin asuntoilmoituksissa.

Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"

"Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä

Vuosaareen aukesi uusi pikaruokaravintola – tunnettu graffitimaalari jätti jälkensä tännekin

60 metriin nouseva tekoharju on Helsingin erikoisimpia retkeilypaikkoja – maisemat tuovat mieleen Lapin tunturit

Lenkkeilijät löysivät Vuosaarenhuipun