Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon

Millaisia muutoksia korona-aika aiheuttaa kimppa-asumiseen? Alkavana syksynä esimerkiksi sadat opiskelijat muuttavat yhteisiin asuntoihin.

Yksityisiä vuokranantajia ja asuntosijoittajia edustava Suomen Vuokranantajat ry listaa tukun asioita, jotka on hyvä huomioida kimppakämpän vuokrauksessa.

Toistaiseksi on hämärän peitossa, millaisia muutoksia korona aiheuttaa kimppa-asumisen yleisyyteen, toteaa Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Juho Tolppa tiedotteessa.

– Onko niin, että koronaviruksen aiheuttama pelko saa vuokra-asuntoa etsivät karttamaan vaihtoehtoja, joissa joutuisi jakamaan asunnon muiden kanssa? Vai käykö niin, että lomautusten ja irtisanomisten kiristäessä kukkaron nyörejä vuokralaiset etsivät edullisempia asumismuotoja – joihin kimppa-asuminen kiistatta kuuluu, Tolppa pohtii.

Vuokranantajat ry:n mukaan korona-aikana niin vuokranantajan kuin vuokralaisenkin tulisi ottaa huomioon ainakin seuraavat asiat kimppakämpän vuokrauksessa:

1. Kämppisten yhteiset pelisäännöt korostuvat entisestään. Jos tulee uusia rajoituksia, kämppikset joutuvat viettämään aikaa tiiviisti neljän seinän sisässä, mikä korostaa yhteisten pelisääntöjen noudattamista. Riskinä on, että yhden asukkaan sairastuminen koronavirukseen ajaa myös kämppikset karanteeniin.

2. Yksi yhteinen vuokrasopimus voi olla esteenä asumistuen saamiselle. Yleinen asumistuki kattaa useimmilla opiskelijoilla merkittävän osan asumiskuluista. Vuokralaisen ja vuokranantajan tulee huomioida asumistuen edellytykset jo vuokrasopimusta tehdessään.

3. Kämppisten vaihtumiseen on tärkeää varautua. Korona-aikana vuokralaisen tarve asunnolle tietyllä paikkakunnalla voi muuttua nopeastikin. Tämä näkyi esimerkiksi keväällä vaihto-opiskelijoiden siirtyessä ripeästi kotimaihinsa. Vastuu uuden vuokralaisen hankkimisesta voi olla joko vuokranantajalla tai jollakin kämppiksistä, riippuen siitä, millaisin vuokrasopimuksin asuminen on järjestetty.

4. Yhteisöllisyys on voimavara. Jos koronaepidemian toinen aalto iskee syksyllä, voivat myös kimppa-asumisen hyvät puolet korostua.

– Kimppa-asumisen yhteisöllisyys toimii myös lääkkeenä monien kokemaan korona-ajan yksinäisyyteen. Tiivis asumisyhteisö voikin toimia voimavarana muun yhteiskunnan sulkeutuessa, Tolppa muistuttaa.