Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"

Löylyttelytrendi: Yleisistä saunoista haetaan terveyttä ja yhteisöllisyyttä.

Helsinkiin on avattu viime vuosina useita yleisiä saunoja. Mikäli ennusmerkit pitävät paikkansa, uusia saunoja on edelleen luvassa.

Yleinen sauna – tai jopa useita – tulee lähivuosina myös Kruunuvuorenrantaan, jonne pihoista, pysäköinnistä ja yhteistiloista huolehtiva palveluyhtiö aikoo rakentaa saunatilat.

– Olemme perustaneet asukkaiden ohjausryhmän tätä varten. Hanketta lähdetään viemään sitten heidän valitsemaansa suuntaan, Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy:n toimitusjohtaja Jari Paavilainen kertoo.

Saunatilat tulevat Haakoninrantaan.

Sauna Empire Oy:n pääomistaja Tea Lindberg puhuu saunabuumista. Häntä voisi tituleerata "saunahaltiattareksi", sillä imperiumiin kuuluu 11 saunaa.

Saunoista kymmenen on Saunat.fi-tilaussaunoja ja Sauna Arla on yleinen sauna. Myös Laajasalon Furuvikin rantasaunalla pidetään avoimia saunavuoroja.

Takana ovat ajat, jolloin saunassa pää paloi ja jalat jäätyivät.

– Saunominen ja rauhoittuminen meren rannalla, luonnon ääressä kiehtoo kaupunkilaisia, Lindberg kertoo.

– Saan koko ajan yhteydenottoja sekä olemassa olevista että suunnitteilla olevista yleisistä saunoista. Osan kanssa neuvotellaan parhaillaankin yhteistyöstä.

Paikoista tai muista yksityiskohdista Lindberg on vielä vaitonainen.

– Kyseessä on useampi rakenteilla oleva sauna, joissa on yhteisöllisyyttä ja voi luvata, että ne ovat mielenkiintoisia hankkeita, hän raottaa salaisuuden verhoa.

Myös Saunaseurassa on pantu merkille eri puolilta Helsinkiä tulevat tiedustelut.

– Meille tulee kyselyjä, ja ihmiset käyvät katsomassa millaisia saunoja meillä on. Heitä kiinnostaa, paljonko kävijöitä on, millaiset aukioloajat meillä on, ja paljonko resursseja saunojen ylläpito tarvitsee, toiminnanjohtaja Janne Koskenniemi kertoo.

Osalla kysyjistä on aikeissaan kaupallinen aspekti.

– Ainahan raha on tärkeä, jotta toimintaa pystyy pyörittämään, Koskenniemi sanoo.

– Saunominen on nostanut päätään. Suosion airueina ovat olleet esimerkiksi Löyly, Allas Sea Pool, Jätkäsaaren Uusi sauna, Sompasauna ja Kaurilan sauna.

"Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta

Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"

Saunan uusi nousu pohjaa Koskenniemen mielestä pitkälti wellness- ja mindfullnes-trendien voimistumiseen.

– Ihmiset haluavat rauhoittua niin fyysisesti kuin henkisesti. Meillä esimerkiksi yksi kävijöiden ryhmä ovat ne, jotka tulevat rauhoittumaan työpäivän jälkeen.

– Sauna tekee hyvää niin sielulle kuin ruumiille. Se on tutkimuksin todettu.

Saunaseurassa on myös havaittu, että kiinnostus saunomiseen on kasvanut nuorten ja naisten keskuudessa. Näissä ryhmissä Suomen saunaseuran jäsenmäärä kasvaa hieman muita nopeammin.

– Esimerkiksi opiskelijaporukoissa saunotaan nykyisin paljon. Eikä sielläkään korostu pelkkä bilettäminen, vaan se että halutaan rauhoittua ja kiertää tutustumassa erilaisiin saunoihin, Koskenniemi kertoo.

2020-luvun saunoissa tärkeintä on Koskenniemen mukaan laadukkuus.

– Takana ovat ajat, jolloin taloyhtiön saunassa pää paloi ja jalat jäätyivät. Palautteissa ja kyselyissä ilmenee, että ihmiset kaipaavat saunoja, joissa on miellyttävä käydä.

– Arvioin myös, että yleisten saunojen yhteisöllisyys korostuu. Lisäksi uskon, että puusaunat tekevät vastaiskun sähkösaunoille.

Yleisiä saunoja suosii myös trendi jättää sauna pois asunnoista kustannus- ja ekologisuussyistä.

Kännykkävarkaiden piinaamalle Sompasaunalla rakennettiin turvalokerot – "Ei ole pyhää edes sauna"

Kuva: Milon, 24, "äkäinen" peräkärrysauna herättää melkoista huomiota Kalasatamassa – "Vaaran tuntua"

Sompasaunalle löytyi uusi paikka – kaupungin arkkitehti ei tyrmää muuttoa uimarannalle