Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"

Kulttuuri: Yleisö ei ole palannut saleihin , koska suuret uutuuselokuvat jäivät pois ohjelmistosta.

Helsingin elokuvateatterit eivät ole koronarajoitusten purunkaan jälkeen saaneet takaisin entisiä asiakasmääriään.

Suurtenkin teattereiden näytöksissä ollut kesällä katsojia vain kourallinen.

Olli Seppälä on kiinnostunut toimintaelokuvista. Keskiviikkona hän kävi Tennispalatsissa katsomassa Derrick Borten ohjaaman elokuvan Rattiraivo.

– Kovin hiljaiselta täällä näyttää, vaikka ihmisistä valtaosa on varmaan jo palannut kesälomiltaan kaupunkiin, Seppälä kertoo.

– On ihan hyvä, että leffasaleissa on edelleen nämä turvavälit. Silti ihmetyttää, että kävijöitä on näinkin vähän. Luulen, että koronan toinen aalto pelottaa jo nyt elokuvissa käyviä.

Salla Heikkinen puolestaan aikoi mennä tulevana viikonloppuna katsomaan Lauri Randlan ohjaaman elokuvan Näkemiin Neuvostoliitto.

Luulen, että koronan toinen aalto pelottaa elokuvayleisöä.

– Asun Itiksen lähellä, ja tykkään käydä täällä. Kesällä kävin pari kertaa elokuvissa ja ihmettelin sitä, miten vähän yleisöä oli paikalla, Heikkinen mainitsee.

– Tuntuu siltä, että ihmisiä pelottaa olla lähekkäin. Todella toivon, että katsojamäärät lähtevät kuitenkin kasvuun. Olisi surkeaa, jos elokuvateattereita jouduttaisiin sulkemaan.

Elokuvafanien havainto osuu oikeaan myös tilastojen valossa.

Kun juuri ennen koronarajoituksia helmi-maaliskuussa Suomessa kävi ensi-iltaviikonloppuna kutakin elokuvaa katsomassa 7 000–16 000 katsojaa, viime viikonloppuna ensi-illoista kiinnostuneiden määrä jäi keskimäärin neljännekseen.

Finnkinon suurien salien täyttöaste on havaintojen mukaan ollut Helsingissä noin kolmanneksen luokkaa.

Luku on kutakuinkin sama myös valtakunnallisesti.

– Elokuvien kävijämäärät ovat viime viikkoina pysytelleet noin 30 prosentissa normaaliaikaan verrattuna. Satunnaisesti kävijöitä on ollut 40 prosenttia tavallisesta ajasta, arvioi Suomen elokuvateatteriliiton toimitusjohtaja Tero Koistinen.

– Tämä tilanne johtuu ennen kaikkea siitä, että suuret uutuuselokuvat ovat jääneet pois ohjelmistosta.

Keskiviikkona kerrottiin, että Disneyn uusi Mulan-elokuva ei tule lainkaan teatterilevitykseen, vaan se julkaistaan myös Helsingissä vain suoratoistopalvelun kautta.

Ilman koronakevättä Helsingin elokuvateatterit olisivat kuluvana vuonna takoneet erinomaisia katsojamääriä.

– Kävijämäärät ovat viime vuosia nousseet koko ajan, sillä teattereihin sijoitetut investoinnit ovat kannattaneet hienosti, Koistinen muistuttaa.

– Helsinkiläisistä teattereista Orion ja WHS Union eivät ole olleet samalla tavalla riippuvaisia isojen elokuvien ensi-illoista kuin muut. Kalliossa sijaitsevalla Rivieralla on ollut jopa suoranaista kapasiteettipulaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut