Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Ympäristö: Aktiiviset asukkaat ovat loihtineet puutarhan kerrostalon pihaan ja tuoneet sinne jatkuvasti lisää kukkia ja kasveja.

Sirje Ess (oik.) kertoo, että puutarhanhoito on ollut hänelle tapa osoittaa kiitollisuutta uutta kotimaataan kohtaan. Rosita Lahtisen (vas.) mukaan asukkaat ovat ottaneet puutarhan vastaan ilomielin. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Pyöreät pihakivet johtavat puutarhaan, jossa suuret kukkapenkit hohtavat kauneuttaan, kissanminttu tuoksuu ja vesi kimaltelee kalliolammella.

Tällaisia puutarhoja on totuttu näkemään omakotitaloalueilla, mutta tämä puutarha kasvaakin kontulalaisen kerrostalon pihalla Keinulaudantiellä.

Puutarha sai alkunsa viisi vuotta sitten, kun kerrostalon asukas Sirje Ess huomasi pihalla umpeen kasvaneen kukkapenkin ja päätti tehdä asialle jotakin.

Muut asukkaat lähtivät nopeasti mukaan ja alkoivat tuoda pihalle omia kasvejaan. Keväällä pihalle kannettiin vanhat parvekekukat.

– Ihmiset ovat tuoneet koko ajan lisää kukkia. Se on ollut palkitsevinta. Samoin se, että talon ihmisiä näkee kesäisin pihalla lukemassa, istuskelemassa, juttelemassa tai vaikka mansikkoita poimimassa, Ess sanoo.

– Oli erittäin sydäntä lämmittävää, kun eräs vanha mummo tuli kävelyltä ja toi pieniä talvion taimia ja sanoi, että ne varmaan menestyvät täällä. Tuolla kalliolla ne tosiaan viihtyvät ja muistuttavat mummosta.

Puutarhassa on hyödynnetty monin tavoin kalliota. Siitä on muun muassa syntynyt pieni puutarhalampi. Janne Koivisto

Viidessä vuodessa puutarha on levittäytynyt koko talon eli neljän rappukäytävän leveydelle.

Puutarha tuo iloa myös naapuritalon asukkaille. Eräs naapuritalossa asuva mies toi puutarhaan kallioimarteen.

– Koronakeväällä, kun piti olla eristyksissä, naapuritalon asukas huusi parvekkeelta ja pyysi lähemmäs. Hän kiitteli, että puutarhaa on mukava katsoa sieltäkin, ja heitti alas suklaapatukoita. Juuri keväällä 2020 huomasi sen, kuinka tärkeitä pienet viheralueet ja talon lähiympäristö ovat.

Toisinaan ohikulkijat tulevat juttelemaan ja pyytävät lupaa pihalla kävelemiseksi.

– Joskus toisten talojen asukkaat ovat tulleet kysymään, miten meidän talossa on saatu aikaan sellainen piha. Vastaukseni on ollut, että kun on hyvin toimiva taloyhtiö ja talossa hyvä yhteishenki, kyllä se lähtee kasvamaan. Ihmiset haluavat olla mukana ja luoda kauneutta.

Kun Sirje Essiltä kysyy, mitä puutarhanhoito on antanut hänelle, hän kääntää kysymyksen toisinpäin.

– Nykypäivänä ihmiset kysyvät usein, mitä minä saan tästä, mutta samalla voitaisiin kysyä, mitä minä voin antaa. Minä olen kysynyt, mitä minä voin antaa. Tulin Suomeen ja sain täältä töitä. Tämä on ollut minulle tapa osoittaa kiitollisuutta.

Viron kielen opettajana työskentelevä Ess kertoo, että puutarhanhoito on myös hyvää vastapainoa hänen päivätyölleen.

Alusta alkaen eli vuodesta 1976 talossa asunut Rosita Lahtinen kertoo, että asukkaat ovat ottaneet puutarhan vastaan ilomielin. Aluksi pelkona oli muun muassa ilkivalta, mutta pelko osoittautui turhaksi.

– Viime kesänä eräät pojat, joilla oli nätit tytöt mukana, halusivat leikata tytöille kukat, mutta hekin pyysivät ensin lupaa. Tytöille leikattiin sitten kukat, Ess naurahtaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut