Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"

Asemahalli: Helsingin aseman aulan odotuspenkit poistettiin tänä kesänä järjestysongelmien johdosta. Asemahalliin tulee Jungle Juice Bar ja Skyr Bar.

Tällä paikalla hän tapasi istua. Ihmisvilinässä, vastapäätä Forexin rahanvaihtopistettä. Suurella yksinäisellä oli muitakin suosikkipaikkoja – muun muassa vanhan Stockmannin Herkun kassojen takana.

Ministeri, Helsingin Sanomien kustantaja Aatos Erkko (1932–2012) oli Suomen rikkain mies. Mysteeri omille alaisilleenkin.

”Olin talossa töissä yli 20 vuotta, mutta en tavannut kuin kerran – kesätoimittajabileissä”, kertoo useampikin journalisti.

– Paradoksi, sanoo Loistavat Erkot -kirjan 2014 julkaissut Antti Blåfield.

Erkko inhosi sitä, että kaikki tunnistivat hänet ja kaikki kohahtivat hänen saapuessaan johonkin tärkeään tilaisuuteen.

Siksi Erkko viihtyi asemalla, Stockmannilla ja Intercontinentalin baarissa. Hän söi mielellään puuroa Stellan kahvilassa Yrjökadun ja Robertinkadun kulmassa.

Väki niissä paikoissa ei välittänyt siitä, että hän on Erkko.

– Väki niissä paikoissa ei välittänyt siitä, että hän on Erkko. Oli paljon ihmisiä, joihin hän myös ystävystyi, koska nämä olivat vilpittömästi suorapuheisia.

Toisaalta hän halusi olla vain rauhassa.

Blåfield kertoo erikoisen tapauksen Vantaan Sanomalasta, johon Erkko muutti henkilökohtaisen toimistonsa vuosiksi ja tapasi käydä aamukahvilla omissa oloissaan.

Paikalliset eivät koskaan saaneet tietää, kuka on tuo lihava mies tummissa laseissaan. Kun baarin omistaja kysyi, mitä hän tekee työkseen, Erkko vastasi: ”Olen painoalalla.”

Ikääntynyt Erkko ei pitänyt läksiäis- tai syntymäpäiväjuhlia, mutta juhlisti kansaneläkeiän saavuttamista Vantaalla. Paikalle saapui koko Suomen kerma ja hämmentynyt baarinomistajapariskunta, jolle selvisi, kuka tuo salaperäinen oli.

Monesti hänen mielipiteitä hänen omista lehdistään luettiin aivan muista lehdistä, kuten esimerkiksi Orimattilan Sanomista ja Keskisuomalaisesta.

Blåfieldin mukaan Aatos Erkon journalistinen ja yhteiskunnallinen esikuva oli isoisänsä Eero Erkko (1860–1927), joka toimitti nuorsuomalaista Keski-Suomi -lehteä.

Keski-Suomi ja vanhasuomalainen Suomalainen yhdistyivät ja niistä tuli nykyinen Keskisuomalainen.

Aatos Erkko piti pienistä kahviloista ja hänen lempipaikkojaan oli muun muassa Haminassa sijaitseva kahvila Huovila. Kotkassa hänen kantakapakkansa oli Wanha Fiskari.

”Silakat”, hän tilasi, mutta ei plaseerannut itseään varustajien pöytään, vaikka hankkikin Suomen merimuseon paikkakunnalle.

Helsingin aseman aulan odotuspenkit poistettiin tänä kesänä järjestysongelmien johdosta.

– Tilanne on selkeästi parantunut, VR Groupin kiinteistöyksikön hankepäällikkö Jani Jääskeläinen sanoo.

Elielinaukion sisäänkäynnin puolella penkit ovat toistaiseksi.

– Postihallin uudistaminen aloitetaan syksyn aikana, niin tilanne varmasti elää kehityshankkeen aikana.

Keskushallin liiketilojen kioskit avataan syyskuun aikana ja toiseen tulee Jungle Juice Bar ja toiseen Skyr Bar. Nämä avaukset julkaistiin kesäkuussa.

Blåfield toivoo, että Erkon penkit saisivat arvokkaan uuden sijoituspaikan.