"Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua

Rakentaminen: Tekstiilit tuovat väriä uuteen päiväkotikompleksiin Maunulassa.

Esikoululaiset Sarah, Eemil ja Eetu eivät omien sanojensa mukaan kaipaa tiloihin enempää väriä. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Sosiaalisessa mediassa on hämmästelty Suursuon päiväkodin tilalle kohonnutta Korennon päiväkotia. Päiväkodin sisätilojen seinät kattoineen on harmaata betonia.

– Missä kaikki värit on? moni on ihmetellyt Maunulan seinä -someryhmässä kuvia.

– Harvoin sanon näin, mutta onpa aivan jäätävän kolkko bunkkeri. Toki tuo on kuvissa vielä kalustamaton, joten toivottavasti kalusteilla, tekstiileillä ja viherkasveilla tiloihin tuodaan lämpöä ja pehmeyttä, eräs nainen kommentoi tiloja.

Suursuon jättipäiväkoti aiheutti muutama vuosi sitten Helsingissä pienen kohun, sillä sen suunniteltu tilapaikkamäärä suomen- ja ruotsinkielisille lapsille oli 335.

Helsingin suunnittelema 335 lapsen jättipäiväkoti herättää huolta – tiloihin kaavaillaan myös vuorohoitoa

Nyttemmin yli 300-paikkaisia päiväkoteja kaavaillaan jo muuallekin, muun muassa Kalasatamaan (HU 12.12.2019).

Kalasatamaan 330-paikkainen jättipäiväkoti – avoinna 24 tuntia vuorokaudessa

Päiväkohdin johtaja Tiina Marjoniemi esittelee, kuinka muun muassa tekstiileillä ja tilanjakajilla tuodaan väriä tiloihin. Anniina Virtanen

Lapset aloittivat päiväkodin maanantaina 3. elokuuta lähes kokonaan harmaissa tiloissa, kun kalusteet eivät olleet saapuneet ajallaan. Torstaihin mennessä kalusteita oltiin saatu osittain paikoilleen.

– Kun kuulin siitä heinäkuussa, sanoin, että päiväkodin aukeamispäivämäärää ei voida muuttaa. Työmiehet saavat huhkia hiki hatussa, että saavat tällä viikolla kalusteet paikoilleen, päiväkodin johtaja Tiina Marjoniemi sanoi torstaina.

Kalusteet ja tekstiilit sekä lelut ovat tuoneet väriä avariin ja valoisiin tiloihin.

Marjoniemi esitteli HU:lle tilojen erikoisuuksia: muutamassa kohdassa lattiassa oli erikoinen "mosaiikkikuviointi".

Eskarilaiset Sarah, Eemeli ja Eetu leikkivät päiväkodin uusilla leluilla harmaassa leikkihuoneessa. Häiritseekö värittömyys?

– Ei haittaa. Ja on riittävästi leluja, Sarah sanoo.

Pojatkin pudistelevat päätään, ettei harmaus haittaa. Päin vastoin he ovat iloisia. Toinen pojista on päässyt palaamaan takaisin omalle alueelleen päiväkotiin, kun aiemmin joutui tilanpuutteen vuoksi siirtymään kauemmaksi.

Päiväkodin yleisissä tiloissa ei ole mattoja, mutta erikoisia lattiakuvoita löytyy. Anniina Virtanen

Myös yksi kolmasosa pihasta on vielä kesken. Se valmistuu Marjoniemen mukaan syksyn aikana.

– Osa lapsista lomailee yhä, joten meillä on täällä vielä väljää.

Väljää tosiaan on, sillä rakennuksessa on kerroksia ja pinta-alaakin niin paljon, että siellä on paikkoja yli 300 lapselle.

Päiväkodissa toimii suomenkielisen Korennon lisäksi ruotsinkielinen Stigen-päiväkoti, joka on nykyisin nimeltään Humlan.

Kattoon asti kohoavaa käytävää on sosiaalisessa mediassa kuvailtu ankeaksi avaruusalukseksi. Toiset taas ovat sitä mieltä, että Star Wars -henkisyys voi olla monille lapsille mieleen. Anniina Virtanen

Päättäjät olivat aikanaan huolissaan pienryhmätoiminnan säilymisestä suurpäiväkodissa. Tiina Marjoniemi ei kuitenkaan näe isossa rakennuksessa ongelmaa.

– Minulla on kokemusta isosta päiväkodista. Olin perustamassa Kallioon Franzéniaa, jossa oli yli 200 lasta. Täällä ryhmillä on omaa tilaa yhteisten tilojen lisäksi. Ryhmillä on myös omat aikuiset. Liikutaan ja toimitaan pienryhmissä, Marjoniemi sanoo.

Suursuon päiväkodin tilalle kohonnut päiväkoti Korento-Stigen on moderni 300 lapsen päiväkoti. Alueella on ollut tilanpuutetta päivähoitopaikoista jo pitkään. Anniina Virtanen

Päiväkoti ja leikkipuisto samoihin evakkotiloihin Malmilla – Muista tämä tärkeä asia

Rehtori: "Tulemme olemaan tiukilla" – koulut alkavat viikon päästä, mutta ajantasaiset ohjeet puuttuvat

Helsinki pyrkii vähentämään lomakkeiden täyttelyä – tekstaripalvelua kokeiltiin onnistuneesti jo eskaripaikkojen haussa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut