Helsingin kaupungin palveluista löytyy huomattavia laatueroja, kertoo palveluiden laaduntarkkailijoiden tiiminvetäjä Weera Kulppi. Hän on juuri työstämässä loppuraporttia laaduntarkkailijoiden havainnoista.
Helsinki palkkasi ensimmäistä kertaa kesäksi laaduntarkkailijoita, joiden tehtävä oli havainnoida, toteutuvatko Helsingin strategia käytännössä. Laaduntarkkailijat jalkautuivat muun muassa kirjastoihin, puistoihin, neuvoloihin, museoihin ja katutyömaille.
– Työ oli todella monipuolista. Eri kohteissa havainnoitiin eri painotuksia. Esimerkiksi puistossa kiinnitettiin huomiota siisteyteen, helppokulkuisuuteen, viihtyisyyteen ja roskisten riittävyyteen, Weera Kulppi selventää.
Esteettömyys ja saavutettavuus oli tärkeässä roolissa. Lisäksi laaduntarkkailijat haastattelivat sekä henkilökuntaa että asiakkaita.
Lue myös: Päätoimittaja Kannala: Maailman toimivin kaupunki haluaa oikeasti olla toimivin
Vaikka loppuraportointi on vielä alkuvaiheessa, Kulppi kertoo, että laaduntarkkailijat ovat tehneet tärkeitä havaintoja.
– Olen ollut iloinen kaupungin henkilökunnan luovuudesta ja motivaatiosta tehdä töitä. Kaupunki tekee vaikutuksen siinä, että mahdollistaa erilaisten ideoiden toteuttamista esimerkiksi kirjastoissa, Kulppi kuvailee.
Esimerkiksi hän nostaa Tapulikaupungin kirjaston, jossa eräs mies oli aktiivisesti mukana kielikahviloissa ja oli erinomainen keskustelija. Työntekijät kehittivät hänelle oman joka perjantaisen ”Hannun aamukahvit” -tilaisuuden, jolloin luetaan aamulehtiä ja kohdataan eritaustaisia ihmisiä.
Alunperin laaduntarkkailijoita oli tarkoitus palkata yhteensä 40 henkilöä kahteen eri tiimiin, mutta koronan vuoksi palveluiden tiimi pystyttiin starttaamaan vasta heinäkuussa, jonka vuoksi yhteensä 25 henkilöä palkattiin. Katutyömaatiimin 10 laaduntarkkailijaa aloitti työnsä suunnitelmien mukaisesti jo kesäkuussa.
– Toivon, että tämä saisi jatkoa ja saisimme kehitettyä tätä niin, että useampikin pääsisi tällaiseen työhön. Laaduntarkkailijoiksi on mahdollisuus saada eritaustaisia mukaan arvioimaan Helsinkiä kaupunkilaisen ja palvelunkäyttäjän näkökulmasta, Kulppi sanoo.